Beharangozó 2021. szeptember 11., szombat

"Jó, ha nő a variációs lehetőség"

A világbajnoki selejtezők miatt tartott szünetet követően az ETO vendége lesz a DVTK vasárnap este 8 órától. A találkozó előtt Kondás Elemér vezetőedzőt kérdeztük.

"Jó, ha nő a variációs lehetőség"


Sűrű programmal indult a Merkantil Bank Liga, négy hét alatt hat mérkőzést játszottak a csapatok. Az első etap után milyen folytatást vár Kondás Elemér? - tettük fel az első kérdést.

- A bajnokság első negyedét majd csak a 10. fordulóban érjük el - emlékeztetett a vezetőedző -, ezért azon túl, hogy augusztusban hat meccset játszottunk nem mondanám, hogy lezárult volna az első szakasz. Az átalakuló csapatunk életében viszont fontos volt a rajt. Van hiányérzetem, de alakulunk folyamatosan, a PMFC ellen egyre több olyan játékelemet mutattak be a játékosok, amiből még többet szeretnénk látni. Örömteli a sok helyzet, a három gól, mert minden egyes találat növeli a gólszerző és az egész csapat önbizalmát. Persze jobb lett volna, ha még többször találunk be, mert akkor jobb gólkülönbséggel előrébb állnánk a tabellán. Nem ott, ahol az év végén szeretnénk, de mégis jobb lenne rápillantani a táblázatra.

A világbajnoki selejtezők miatt világszerte szüneteltek a bajnoki küzdelmek. Az edzések mellett a DVTK felkészülési mérkőzést játszott az élvonalbeli Mezőkövesd ellen.

- Az első héten először nyílt lehetőség egy kis aktív pihenésre, majd a csapat meccsritmusban tartása érdekében Mezőkövesden játszottunk - elevenítette fel a diósgyőri sportszakember. - Ezen a találkozón mindenki játéklehetőséget kapott, ami különösen fontos azoknak, akik korábban kevesebbet játszottak. Hiába tartottunk kompenzációs edzéseket, de az össze sem hasonlítható egy igazi meccsel. Ezen a héten pedig ismét bajnoki ritmusban készültünk.
A bajnoki szünet legnagyobb pozitívuma mégis az, hogy idővel egyre több hiányzó tér vissza. Molnár Gábor betegség miatt kihagyta a múlt pénteki felkészülési mérkőzést, ám meggyógyult, miként Könyves Norbert is készen áll a játékra. A hét második felében már Szeles Tamás is beszállt az edzésbe, részfeladatokat megold, de ő vasárnap még nem lesz játékra kész, miként Branislav Danilović rehabilitációja is jól halad. Rajtuk kívül a sérült Orosz Donátra nem számíthatok, a keret többi tagja közül mindenki egészséges.

A legutóbbi bajnokin gólt szerzett Hornyák Marcell és Horváth Zoltán, miközben a középpályások remek labdákkal szolgálták ki őket. Ezen a héten sérülése után visszatér Könyves Norbert, Bertus Lajos pedig az átigazolási időszak hajrájában lett a DVTK játékosa. Ugyanakkor létezik a labdarúgásban a győztes csapaton ne változtass! elv.

- Mindig a legjobb állapotban lévő játékosokat igyekszem pályára küldeni - árulta el a vezetőedző -, akik ki tudják harcolni az adott mérkőzésen a győzelmet. De ez csak a kezdőcsapat, ahogy az eddigi mérkőzések is mutatják, ha nem működik valami, akkor nem félek akár a 30. percben is cserélni.
Az edző és a csapat számára is jó, ha nő a variációs lehetőség a kezdőcsapat összeállításakor, illetve amennyiben mérkőzés közben a fáradtság jeleit mutatja valaki, akkor minőségi cserét lehet a helyére állítani. A közelmúltban éppen az okozott néha gondot, hogy pont ott nem tudtam változtatni, ahol kellett volna, de most minden poszton rendelkezésre áll egy helyettes. Ez már hétközben is érezteti a hatását, mert az éles konkurenciaharc miatt mindenki jobban csipkedi magát.

A Győri ETO keretében több egykori válogatott labdarúgó található (Priskin Tamás, Lipták Zoltán), de rajtuk kívül is sokan jelentős élvonalbeli rutinnal rendelkeznek (hogy csak az egykori diósgyőri labdarúgólkat soroljuk: Bacsa Patrik, Vernes Richárd, Forgács Dávid, Óvári Zsolt - utóbbi ráadásul három góllal vezeti a házi góllövő listát). Az első hat fordulóban két győzelem mellett három döntetlent játszottak, és legutóbb Ajkán veszítették el veretlenségüket. (A részletek itt olvashatók)

- Az ETO próbál játszani, kihasználni a rengeteg jó képességű labdarúgó egyéni képességét. Több játékost személyesen is jól ismerek, a többi ellenfelünkhöz hasonlóan ők sem veszélytelenek, ne feledjük, hogy tavaly a 21 gólos Priskin Tamás személyében ők adták a Merkantil Bank Liga gólkirályát, de hátul a Lipták Zoltán-Fodor Ferenc védőpáros rutinja is megkérdőjelezhetetlen, és a fiatalok közül lehetne sorolni a neveket.

Az Ajka elleni találkozón közvetlenül a lefújás előtt az előre húzódó kapus, Fadgyas Tamás az ellenfél 16-osán belül szabálytalanul állította meg a hazai kontrát, amiért egyből piros lapot kapott, így eltiltás miatt nem áll Klausz László rendelkezésére. A keret másik két kapusa fiatal, Pálfi Donát 2000-ben, Ruisz Barnabás 2002-ben született.

- Nem egyes játékosok, hanem az egész csapat ellen készülünk - mondta Kondás Elemér. - És abban is biztos vagyok, hogy a fiatalok nem csak azért kerültek a keretbe, hogy meglegyenek edzésen, hanem tehetségükkel győzték meg a szakmai stábot.

A találkozó vasárnap 20 órakor kezdődik, az M4 Sport élőben közvetíti, és az m4sport.hu online streameli. A DVTK hivatalos csatornáin pedig élő, szöveges közvetítést adunk az eseményekről.