Beharangozó 2021. szeptember 16., csütörtök

"Sokkal bátrabb, sokkal magabiztosabb DVTK-t szeretnék a pályán látni!"

Dr. Magyar Mátyás, a Diósgyőr FC Kft. többségi tulajdonosaként, ha teheti, minden mérkőzést a helyszínen néz meg, ha szükségét érzi, akkor személyesen motiválja a labdarúgókat, és emellett még hivatására, a gyógyításra is jut ideje, energiája. (A DVTK - Nyíregyháza mérkőzésre kiadott Gólörömben megjelent interjút változtatás nélkül közöljük.)

"Sokkal bátrabb, sokkal magabiztosabb DVTK-t szeretnék a pályán látni!"




- Talán sok szurkolót meglepett a DVTK Medical-Fájdalom Ambulancia közelmúltban megjelent hirdetése, melyen orvosként szerepelsz. 
- Már az alaphelyzet sem szokványos. Mozgásszervi orvos a szakmám, amit szeretek csinálni, hiába foglalkozom több mindennel. Hiányzik, ha nem állok napi kapcsolatban a páciensekkel, mert a hozzám forduló betegek mellett a kollégáknak is így tudom átadni a gyógyításról alkotott filozófiám. Soha fel nem merült bennem, hogy abbahagyjam a gyógyítást, és ezen az sem változtatott, hogy a labdarúgó klub többségi tulajdonosa lettem, hiszen nem üzletemberként, hanem orvosként fogadok minden hozzám fordulót.

- Nem tartasz attól, hogy rendelési időben megjelenik néhány szurkoló, akik azzal kezdik, hogy itt fáj, ott fáj, majd, egyből rátérnek a DVTK szereplésére?
- Egyáltalán nem félek ettől. Kritikusok mindig lesznek, és ez jó, mert minden kritikának van alapja, maximum azon lehet vitatkozni, hogy ezt milyen stílusban hozzák a világ tudomására. Nyugodt a lelkiismeretem, mert amióta a DVTK tulajdonosa vagyok, minden tőlem telhetőt megtettem, de fogalmazhatok többes számban is, hiszen csapatmunkáról beszélünk, mindent megtettünk az eredményesség érdekében.
Ha a rendelőben témaként előkerül a DVTK, akkor meg fogom hallgatni a másik véleményét, és elmondom az álláspontomat, mert orvosként is annak a híve vagyok, hogy a páciens az információ birtokában érti meg a saját helyzetét. Mindenki más szemszögből látja az eseményeket, ezért sokszor meg kell köszönni, ha ezt valaki megosztja velünk.

- Jöhetnek a sajtóban időnként megjelenő tulajdonviszonyokat érintő kombinációk is?
- A válaszhoz nincs is szükség személyes találkozóra, elmondom most is: a Diósgyőr FC Kft. többségi tulajdonosa a BORSODI SPORT Holding Kft., aminek 95%-os részesedése az enyém, a maradékot pedig Szíjj László birtokolja egy cégén keresztül. És nem titok, hogy a futballklub működtetésében évekre visszanyúló tapasztalattal rendelkező Mészáros Lőrinc - akit barátomnak nevezhetek - véleményét is ki szoktam kérni. 
Összeesküvéselmélet-hívők mindig lesznek, a kétkedőket pedig az állandó jelenlétem, a munkám és az eredmények idővel meggyőzik.

- Tehát szóba lehet hozni a DVTK-t, de alapvetően mégis orvosi rendelés lesz, nem fogadóórát tartasz. Kiket vársz a rendelőbe?
- Ortopéd-traumatológusként elsősorban mozgásszervi problémákkal lehet hozzám fordulni, amibe beletartozik az izom-, csont- vagy derékfájdalom, ízületi kopás is. A felnőttek mellett a gyerekek tartászavarán, lúdtalp problémáján is igyekszünk segíteni. A DVTK Medical épületében konzervatív, azaz nem műtéti kezeléseket végzünk. Tíz éven keresztül műtöttem, ám a specialitásom a műtéteket megelőző, esetleg kiváltó, illetve a rehabilitációt hatékonyabbá tevő kezelések jelentik. 

- A Fájdalom Ambulancia tulajdonosaként lettél a DVTK, így a DVTK Medical egyik tulajdonosa is. Hogyan viszonyul egymáshoz a két intézmény?
- A DVTK Medical egy országosan egyedülálló méretű és minőségű infrastruktúrával, továbbá egy jól felépített rendszerrel rendelkezik, ami a Fájdalom Ambulancia belépésével még komplexebb szolgáltatást tud nyújtani. A DVTK Medical-Fájdalom Ambulancia név is a partnerséget jelzi, mint egy jó házasság, ahol mindkét fél hozza az erényeit a kapcsolatba, és a szinergiák kihasználásával hosszú távon egymást erősítik. 
Saját területünkön a lehető legmagasabb szintű szolgáltatást kívánjuk nyújtani a sportolóknak és a lakosságnak. Éppen ezért nem foglalkozunk a gyógyítás minden ágával, a mozgásszervi betegségek területén viszont a legjobb szakemberekkel és a legjobb eszközökkel dolgozunk. Számunkra az a legnagyobb öröm és a legjobb reklám, ha minél több gyógyult beteg távozik tőlünk. 
A versenysportolók sérülése az átlagemberekéhez hasonló, a különbség a gyakoriságon, illetve az idő nyomáson van, mert a sportolók szeretnének minél hamarabb visszatérni a pályára. Maga az izomszakadás vagy a porckorongsérv ugyanaz, így a gyógyítás módjának megválasztásakor sem kell különbséget tenni.

- Tulajdonosként az a furcsa helyzet állhat elő, hogy a versenytársak labdarúgóit is te és a kollégáid gyógyíthatják.
- A DVTK Medical-Fájdalom Ambulancia tulajdonosaként meztől függetlenül ugyanúgy kezelem a pácienseket. Egyetlen beteget sem érdekel, hogy a rendelés után mivel foglalkozok, milyen pozíciót foglalok el, ha az ő meglévő problémájára megoldást nyújtok. Orvosként nem csak az eskü, hanem az emberi értékek miatt sem tehetem meg, hogy a sérültekkel kapcsolatos bármilyen tudomásomra jutott információt az egyik vagy a másik csapat előnyére vagy a hátrányára használjak. Azzal is tisztában vagyok, hogy a mai világban ezt vagy elhiszi valaki, vagy nem. Az viszont biztos, hogy a velünk dolgozó klubok megbíznak bennünk, mert nem tapasztaltak olyat, ami ennek ellenkezőjére ösztönözné őket. 
Fontos kiemelni, hogy nem egy emberről van szó, mert számos gyógytornász, masszőr, fizioterapeuta, asszisztens dolgozik velünk, nem beszélve az adminisztrációt végző kollégákról. Ennek köszönhető, hogy több helyszínen is magas színvonalú szolgáltatást tudunk nyújtani. 
A Vasas FC-től és a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia-tól is szakmai vonalon érkezett megkeresés. Először a Vasas jelentkezett, de amíg elkészült a rendelőnek helyet adó Fáy utcai kézilabdacsarnok, addig elkezdődött az együttműködés a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiával. A DVTK-val kiegészülve ez három, de a Fit4Race program (egy speciálisan sportolók fizikai és mentális teljesítményoptimalizálására kifejlesztett módszer, amivel olyan sportolók értek el sikereket, mint Michelisz Norbert vagy a tokiói olimpia ezüstérmes vitorlázója, Berecz Zsombor – a szerk.) és a Fájdalom Ambulancia tervezett terjeszkedése miatt a közeljövőben újabb klubokkal kerülünk kapcsolatba, illetve egy képzési program miatt már jelenleg is szakmai együttműködésben állunk húsz akadémiával.

- Ugorjunk vissza a legelejére, hogyan lettél mozgásszervi orvos?
- Gyerekkoromtól versenyszerűen teniszeztem. Egészen jól haladtam, ám 17 és fél éves koromban jelentkezett egy fájdalom a vállamban, ami idővel egyre erősebb és gyakoribb lett. Túlzás nélkül az ország összes specialistáját végig jártam, minden kezeléssel megpróbálkoztam. Abban az időszakban nálam több injekciót senki nem kapott, mégsem lett eredménye. 
Apu gyerekorvos, de én úgy nőttem fel, hogy sok minden érdekelt. Az orvosi egyetemet is azért kezdtem el, hogy megoldást találjak erre a problémára, mert időnként rossz, máskor hasznos szokásom, hogy nem adok fel semmit. Szerencsére már a második évre kiderült a baj oka. Egy speciális idegbecsípődés okozta a fájdalmat, de olyan ritka, hogy sem előtte, sem azóta nem végeztek ilyen problémát gyógyító műtétet Magyarországon. Az egyetemet ezután sem hagytam ott, hanem a sportsérülések felé fordultam, mert ennyi kihagyás után már nem vezetett visszaút az versenysportba. A történethez az is hozzátartozik, hogy a műtét után elblicceltem a rehabilitációt, ezért fél év múlva rotátorköpeny-szakadással feküdtem ismét a műtőasztalon. Azóta a saját példámon keresztül hívom fel mindenki figyelmét a műtét utáni rehabilitáció fontosságára.
Így indult a gyógyító pályafutásom, a sok sérülésem miatt talán jobban át tudom érezni a másik oldal helyzetét is, ami sokat segít a gyakorlati munkában.

- Egykori versenysportolóként tudod kamatoztatni azt a tapasztalatot, hogy pontosan tisztában vagy vele, milyen érzés versenyre készülni, helyén kezelni a sikert, megbirkózni a kudarccal?
- Könnyebb a labdarúgókkal és a szakemberekkel szót érteni ezeknek a tapasztalatoknak birtokában, mert minden versenysportoló egy különleges élőlény, az átlagosnál nagyobb lelke, nagyobb szíve van - átvitt értelemben és szó szerint is. Ám én sem tudok mindent, egyéni sportot űztem, a csapatsportok bonyolultsága többek között a csoportdinamikában is rejlik. 

- Egy gyógyítással foglalkozó cég vezetőjeként nyílegyenes út vezetett a sport világába? Mi volt a motiváció?
- A DVTK egy sok szempontból egyedülálló klub, megvétele pedig egy több területre támaszkodó befektetés. Azt nem kell ecsetelni, hogy milyen szurkolói támogatás áll a klub mögött, milyen impozáns, és még mindig bővülő infrastruktúrával rendelkezik.
A korábbi vállalkozásaim és a DVTK között az a legfontosabb kapcsolódási pont, hogy a gyógyításban és a sportban két egyedi és hatékony módszerrel dolgozunk, ami nemcsak az élsportolóknak, hanem a hétköznapi embereknek is segítségére lehet. A Fájdalom Ambulancia évek óta sikeresen működik Budapesten, és mostantól Miskolcon is elérhetők a szolgáltatásai, a másik pedig a Fit4Race program. Nagy vonalakban összefoglalva az a lényege, hogy holisztikus szemlélettel megvizsgáljuk, hol található az egyén gyenge pontja. Minden lehetséges módon felmérjük (táplálkozási szokások, genetika, testfelépítés, erőállapot, edzettségi állapot, mentális képesség), és ez alapján készítünk egy fejlesztési tervet, aminek hatására jó esetben elindul egy fejlődés. Időközönként újra elvégezzük a felmérést, megkeressük az aktuális gyenge pontot, amit esetleg korábban elfedett egy nagyobb, azóta megoldott gond. És ezt ismételjük újra meg újra, ami egy javuló spirált eredményez. Autósportban régóta sikerrel alkalmazzuk ezt a módszert, ám nem kérdéses, hogy a labdarúgás a legnépszerűbb sportág, ezért nyitottunk ebbe az irányba. Egyénileg több szép eredményt ismerünk világszerte, de a DVTK az első olyan klub, ahol csapatszinten, tehát a keret összes tagját beleértve elindítottuk ezt a programot. A DVTK multisportklub jellegéből adódóan pedig lehetőségünk nyílik arra, hogy ezt a módszert később a jégkorongozók, a kosárlabdázók, a röplabdások és az egyéni sportágak képviselői között alkalmazzuk. 
A Fit4Race program diósgyőri sikere egyúttal megnyithatja az utat program előtt az országos, de akár nemzetközi elismertség felé.

- Az élsport egyértelműnek tűnik, de a hétköznapokban hogyan hasznosítható a Fit4Race program?
- A Fit4Race program számtalan területen, de leginkább egy cég vezetésében hasznosítható. Itt ugyanúgy nyomás alatt kell teljesíteni, sokszor nagy horderejű döntéseket hozni, mint a pályán vagy egy versenyautóban, ezért fontos a megfelelő mentális és fizikai állapot (a kettő ugyanis nem létezik egymás nélkül). Itt is folyamatosan mérni, elemezni és javítani kell a csapat (a cég, a menedzsment) és az egyének teljesítményét, fejleszteni képességeit. 
Személy szerint a javításban hiszek, nem az azonnali cserében. Először meg kell vizsgálni, mi a hiba oka, aki esetleg hibázott, az a megfelelő pozícióban van-e, ki tudja-e hozni a tudása maximumát, és fel kell tenni a kérdést, hogy fejleszthető-e? És csak akkor következik a válás, ha a legutolsó kérdésre is nem a válasz.
Amikor Diósgyőrbe kerültem, éreztem a várakozást, hogy új embereket ültessek a vezető pozíciókba, ám én nem szeretnék a múlttal foglalkozni, miért került a labdarúgó csapat ebbe a senki által nem kívánt helyzetbe. Nálam mindenki tiszta lappal indult, és amikor látom a teljesítményét, aszerint fogok döntést hozni, nem pedig a múltbeli tettek alapján.

- Akkor beszéljünk a jelenről! Milyennek látod a csapat eddigi teljesítményét?
- A célunk egyértelmű, egyből visszajutni az élvonalba. Nyáron úgy döntöttünk, hogy egy teljesen új csapattal vágtunk neki a bajnokságnak, és találtunk egy olyan vezetőedzőt, aki képes csapatot építeni. Véleményem szerint a keretünk alkalmas a feladat teljesítésére. Az természetes, hogy alakuló csapatnak össze kell kovácsolódni, idő kell a hatékony játékkapcsolatok kialakításához. Az eddig látottak alapján sem a mutatott játékkal sem a pontok számával nem vagyok teljes mértékben elégedett, ugyanakkor nem rossz a kezdet, de hosszú távon ennél többet várok. Elsősorban sokkal bátrabb, sokkal magabiztosabb DVTK-t szeretnék a pályán látni. A PMFC elleni mérkőzésen mutatott teljesítmény például nagyon bíztató volt, ezt kellene tartóssá tenni.
Lehet mondani, hogy hosszú a bajnokság, de ez csak akkor válik a javunkra, ha folyamatosan fejlődni tudunk, méghozzá nagyobb mértékben, mint az ellenfelek. Mert abban biztos vagyok, hogy a befektetett munka eredményeként tavasszal minden csapat erősebb lesz, mint most. A 38 mérkőzés azt is jelenti, hogy a mérkőzéseket követő regenerációnak, valamint a sérülések utáni rehabilitációnak kulcsszerepe lesz, és mi bízhatunk az orvosi hátterünkben, mert aki ezen a téren jobb, az előnybe kerülhet. A sportszakmai és az orvosi háttér egymást erősítve hozhatja el a DVTK sikerét.

- A klubtulajdonosoknak két típusa ismert, az egyik szinte minden mérkőzést a helyszínen tekint meg, a másik pedig nem jár meccsre. Számodra miért fontos, hogy mindig ott legyél a lelátón?
- Mert érdekel, mi történik a csapattal, és ezt nem fogom újságcikkekből, még annyira hozzáértők beszámolójából megtudni. Sokkal több információt tudok gyűjteni a stadionban magáról a csapat játékáról, a játékosok viselkedéséről, a szurkolói reakciókról. Sok idő, de jó szervezéssel megoldható, mert megér annyit. Ezért abszolút prioritás számomra, hogy a labdarúgócsapat összeálljon és elinduljon egy jó irányba. Erre érdemes időt, energiát fordítani, mert ha az eleje nem jó, akkor sokkal nehezebb később korrigálni. 

- Még az öltözőbe is bemész, ha a helyzet úgy kívánja.
- A szolnoki mérkőzésen csúcsosodott ki az a fajta bizonytalanság, amit már az első négy mérkőzésen is látni lehetett. A Tiszaligetből hazafelé tartva azon gondolkodtam, hogyan lehetne a mélypontról kimozdítani a csapatot. Küldtem Kondás Elemér vezetőedzőnek egy SMS-t, melyben kértem, hogy a csapat minden tagja küldjön három javaslatot az eredményességünk előmozdítására. Ezeket átgondolva, négy nappal később találkoztam velük az öltözőben. Futballszakmai elemzésbe természetesen nem bocsátkoztam (hiszen van Magyarországon rajtam kívül legalább 5 millió futball szakértő), de egykori sportolóként igyekeztem feltüzelni a csapatot. Beszéltünk a szurkolói nyomásról is, hogy Diósgyőrben a klubvezetés mellett több ezer szurkoló is az azonnali élvonalbeli visszatérést várja el a csapattól. Biztosan nem jó érzés, hogy egy-két hiba után fütyül a közönség, de aki mindent megtesz az edzéseken és azon kívül is, és a mérkőzésen is kiadja magából a maximumot, az – az eredménytől függetlenül -  emelt fővel jöhet le a pályáról.
Ha bátran küzdünk, akkor kemény munkával egyéni és csapatszinten is felszínre tudjuk hozni rejtett tartalékainkat, és akkor a siker sem fog sokáig váratni magára.