Beharangozó 2021. szeptember 25., szombat

“A bajnoki mérkőzésen a győzelem a legfontosabb”

A MOL Magyar Kupa 3. fordulója miatt tartott szünetet követően vasárnap visszatér a Merkantil Bank Liga. A DVTK Békéscsabán játszik 17 órától. A találkozó előtt Kondás Elemér vezetőedzőt kérdeztük.

“A bajnoki mérkőzésen a győzelem a legfontosabb”


Az előző hétvégén szüneteltek a Merkantil Bank Liga küzdelmei, mert az NB II. mezőnye is bekapcsolódott a Magyar Kupa idei kiírásába. A DVTK a Szentlőrinc ellen jutott a 4. körbe. A találkozó előtt Kondás Elmér azt mondta, hogy aki jól teljesít, az akár meg is ragadhat a kezdőcsapatban.

- Nem véletlenül nyertük meg a Szentlőrinc elleni találkozót, több jó teljesítményt is láttam. Elsősorban azok kaptak játéklehetőséget, akik a bajnokságban kevesebb percet töltöttek a pályán, Szeles Tamás sérülése után először állt be, illetve az új igazolásunk, Bertus Lajos is végigjátszotta a mérkőzést, mert azt szeretnénk, hogy minél hamarabb beintegrálódjon a csapatba. Molnár Gábor izomfáradtság miatt a biztonság kedvéért pihenőnapot kapott, a többiek kompenzációs edzésen vettek részt a találkozót követően.
De nem csak a tétmérkőzéseken, hanem minden edzésen nyitva áll a kezdőcsapatba vezető út. Vagy ha a kezdőcsapatba nem, akkor azért is meg kell dolgozni, hogy valakinek a cseréknél előtérbe kerüljön a neve.

A DVTK kezdőcsapata hétről hétre változik, Kondás Elemér korábban többször elmondta, mindig a legjobb formában lévőket igyekszik pályára küldeni, akikkel a DVTK a legnagyobb eséllyel tudja megnyerni a soros mérkőzést.

- Nem lesz ez másként ezután sem - reagált a vezetőedző. - Ne felejtsük el, hogy nyolc napon belül ismét három bajnoki vár ránk, a vasárnap-szerda-vasárnap sorozatban nagy valószínűséggel mindenki kap játékperceket, amivel élnie kell.

Kondás Elemér labdarúgóként játszott Diósgyőrben. hét évet töltött el Kazincbarcikán, kettőt Debrecenben, hármat Hajdúszoboszlón, és megfordult Békéscsabán is.

- Sérüléshullám sújtotta a békéscsabai védelmet, ezért egy meccsre kölcsönvettek a Kabai Cukor FC Hajdúszoboszlótól - elevenítette fel az 1997-ben történteket. - A mérkőzés előtt együtt edzettem új társaimmal, majd a Loki ellen játszottunk, és az ellenfél nyert. Csak egyszer húztam magamra a lila-fehér mezt, de azóta is tisztelettel gondolok a békéscsabai szurkolókra, és a klubra.

A DVTK a nyári felkészülés során már találkozott a békéscsabai csapattal. Akkor még Preisinger Sándor irányította az ellenfelet, 2x60 percig tartott a találkozó, és a DVTK kerete bővült Horváth Zoltán, Kocsis Dominik, valamint Bertus Lajos leigazolásával. A heti munka során szóba került-e az a találkozó? - érdeklődtünk.

- Felhívtam a játékosok figyelmét arra, hogy a júliusi mérkőzést felejtsék el - válaszolt Kondás Elemér. - Az egy teljesen más jellegű találkozó volt, akkor a legfontosabb cél, hogy a teljes keret minimum 60 perces meccsterhelést kapjon. Azóta több változás történt mindkét csapatban, ellenfelünknél a kispadon is. De a legnagyobb különbség, hogy ezúttal bajnoki mérkőzés következik, ahol a győzelem a legfontosabb.

A közelmúltban edzőváltás történt Békéscsabán. (Az ellenfélről bővebben itt lehet olvasni.)

- Mindig az utolsó néhány mérkőzésen látottak alapján készülünk fel az ellenfélből - árulta el a sportszakember. - Schindler Szabolcs ugyan vereséggel mutatkozott be Ajkán, de a másodosztály elejéhez tartozó Dorog elleni kupamérkőzést nagyon simán hozták, arra számítunk, most is nagyon nehéz lesz a Viharsarokban játszani. Hiába kezdték gyengébben a bajnokságot, rájuk is igaz, hogy jó pár minőségi labdarúgó található a keretükben.

A pénteki edzésen csak úgy potyogtak a gólok, szebbnél szebb találatok váltogatták egymást.

- Időről időre kettéosztjuk a csapatot, külön edzenek a csapatrészek. A támadók ilyenkor a kapu elé érkezést és a befejezést, azaz a gólszerzést gyakorolják, amit akkor sem árt, ha legutóbb a Nyíregyháza ellen négyszer találtunk be.

A nyilvánvaló válasz - több gólt kell lőni, mint az ellenfél - mellett mi szükséges a DVTK vasárnapi sikeréhez?

- A sikerhez minden összetevőre szükség van különösen egy idegenbeli mérkőzés esetén: a minőségi játékra, az utolsó erőtartalékokra, a lelkesedésre, a koncentrációra. Feltérképeztük az ellenfelet, vasárnap igyekszünk kihasználni a hibáikat. Az utóbbi hetekben egyre jobban játszik a csapat, rendre sok helyzetet alakítottunk ki, és gólerősek is vagyunk, ami biztató a hétvégi bajnoki előtt - zárta Kondás Elemér.

A találkozóról élőképes közvetítést adunk Marosréti Ervin kommentálásával.