Beharangozó 2021. szeptember 28., kedd

"Minden győzelemre szükségünk van"

Szerdán 18 órától hazai pályán játszik a DVTK a III. Kerület ellen a Merkantil Bank Liga 10. fordulójában. A találkozó előtt Kondás Elemér vezetőedzővel beszélgettünk.

"Minden győzelemre szükségünk van"


Azzal a kérdéssel kezdtük kedden, hogy kettőt aludva a Békéscsaba elleni mérkőzésre, hogyan értékeli a találkozót.

- Vasárnap 0-2-ről emberhátrányban egyenlített a csapat, és a végén már kettős emberhátrányban játszottunk, mégis 56%-44% százalék a labdabirtoklási arány a javunkra. A győzelemért utaztunk Békéscsabára, de az események alakulásának tükrében úgy vélem, a csapat kihozta ebből a mérkőzésből a maximumot - fogalmazott Kondás Elemér.

A Békéscsaba - DVTK mérkőzés ikertestvére az ETO - DVTK, ahol úgyszintén 0-2-ről mentett pontot a Diósgyőr. Vasárnap a Vasas vereséget szenvedett Győrben, ez az eredmény felértékeli a DVTK pontszerzését? - kérdeztük.

- Egyértelműen - bólogatott. - Ez az eredmény is alátámasztja, hogy ebben az osztályban bárki bárkit le tud győzni. Abban is hasonlít a két találkozó, hogy mindkétszer kondicionális fölényben játszottunk a hajrában, Győrben még egy lehetőséget ki kellett volna használni, amire meg is volt lehetőségünk, de kimaradt. Békéscsabán sem álltunk be nyolc mezőnyjátékossal a kapunk elé, hanem alkalomadtán támadtuk az ellenfél kapuját.

Szatmári Csabára és Polgár Kristófra eltiltás vár, mellettük a Nyíregyháza elleni mérkőzésen sérülés miatt lecserélt Dejan Karan, valamint a legutóbb betegség miatt hiányzó Hegedűs János sem áll rendelkezésre. (Rajtuk kívül a sérült Asmir Suljić és Orosz Donát, valamint a műtét utáni rehabilitációt végző Branislav Danilović nem léphet pályára.). Kondás Elemértől megszoktuk, hogy rendre rotálja a csapatot, senkinek nincs fix helye, de most úgy tűnik, Szűcs Kornél biztosan a gyepen hallgathatja a DVTK-indulót.

- Várjunk az ilyen kijelentésekkel, mert sok víz lefolyik a Sajón - reagált a szirmabesenyői származású szakember. - Több, mint 24 óra van még hátra a kezdő sípszóig, sok minden történhet. A csapatot a vezetőedzőnek kell összeállítani, de láttuk, hogy az élet nagy rendező. Ugyanakkor örömteli, hogy a belső védőként is használható Szeles Tamás visszatért, a Szentlőrinc elleni kupameccsen kapott húsz percet, hétvégén pedig a DVTK tartalékban egy félidőt játszott, gólt is szerzett.

A III. Kerület újoncként jelenleg a tabella 18. helyén áll, két döntetlen mellett mindössze egyszer győzött, idegenben verte a másik újonc Tiszakécskét.

- Minden ellenfelet tisztelünk, és tisztességesen felkészülünk ellenük - nyomatékosította a mester. - A III. Kerület újoncként nem kezdte jól a bajnokságot, de bajnokként jutottak fel, és sok egykori élvonalbeli játékos található a csapat keretében. Ebből adódóan próbálnak futballozni, nem vagdossák vaktában előre a labdát, és inkább technikával, mint erővel próbálják megoldani a feladatot.

Sokszor idéztük Kondás Elemér idény eleji mondatát, miszerint a sikeres csapatok átlagban mérkőzésenként két gólt szereznek, és csak egyet kapnak. A DVTK gólkülönbsége 9 mérkőzés után 16-11 (az elvárt 18-9-hez képest kettővel kevesebb lőtt, és kettővel több kapott gól), ám hazai pályán 4 meccsen ugyanez 10-4 (8-4 helyett, azaz a kapott gólok száma elfogadható, és kettővel többet is lőtt a csapat).

- A csapatvédekezésben hibáztunk a kelleténél többször, pontrúgás, szélről érkező beadások után sok gólt kaptunk. Ezeket a hibákat ki kell kiküszöbölni, és akkor feljebb léphetünk a tabellán. Annak viszont kifejezetten örülök, hogy a támadó szabadrúgások is eredményesek.

Könyves Norbert 7 meccsen 6 gólt lőtt, ilyenkor gondolja Móricka, hogy elég betenni a kezdőcsapatba, és máris 1-0 az állás ide. (Az ellenfélről bővebb összeállítás itt olvasható.)

- Azért nem törvényerű, mert Norbi nagyon sokat tesz azért, hogy helyzetbe kerüljön és gólt szerezzen - mosolygott. - Azt se feledjük, hogy a többi támadó is rúgott már gólt, és a támadó középpályásoktól is várjuk a gólt, gólokat. A labdarúgás nem egyéni sport, mindenkinek támadnia kell az ellenfél kapuját, és mindenkitől elvárjuk, hogy góllal járuljon hozzá a DVTK szerepléséhez.

Egy három mérkőzéses etap közepén jár a DVTK, a hétvégén újabb bajnoki vár a csapatra, nyolc napon belül a harmadik.

- Az egy dolog, hogy vasárnap Szegedre utazunk, most a szerdai mérkőzés a legfontosabb, előbb azt kell behúzni, mert minden egyes győzelemre, és az érte járó három pontra szükségünk van.

Végül következett az örök kérdés: hogyan lehet megnyerni a mérkőzést?

- Ha Békéscsabán nyolc mezőnyjátékossal sem adtuk fel a támadás lehetőségét, akkor hazai pályán, a saját közönségünk előtt tíz mezőnyjátékossal még inkább támadni fogunk. Minél több támadást szeretnénk vezetni, minél több időt szeretnénk az ellenfél kapuja előtt tölteni, és minél több helyzetet szeretnénk kialakítani. Bízom benne, aki pályára lép, az olyan állapotban lesz, hogy a kulcs pillanatokban olyan megoldást választ, ami gólt eredményez - zárta Kondás Elemér.

A találkozóról élőképes közvetítést adunk Marosréti Ervin kommentálásával.