Beharangozó 2021. október 23., szombat

"Védekezésben fegyelmezettség, támadásban hatékonyság"

Vasárnap déli egy órától a sereghajtó Tiszakécske otthonában játszik a DVTK a Merkantil Bank Liga 13. fordulójában. A találkozó előtt Kondás Elemér vezetőedzővel beszélgettünk.

"Védekezésben fegyelmezettség, támadásban hatékonyság"


A bajnoki szünet után győzelemmel tért vissza a DVTK, ezek szerint sikerült jól kihasználni a plusz egy hetet? - tettük fel az első kérdést.

- Igyekszünk minden lehetőséget kihasználni a munkára - válaszolt Kondás Elemér -, és a Dorog ellen láttunk is olyan játékelemeket, amit előtte gyakoroltunk. A győzelmek építik a csapatot, amire minden csapatnak szüksége van, nekünk pedig kiváltképpen, mert nyáron az alapoktól kezdtük az építkezést. Egy győztes mérkőzés után más a hangulat, ilyenkor jobban megy a munka az edzéseken is.

A nyáron hazatérő Eperjesi Gábor már a nyári felkészülés során gólerősen játszott, és legutóbb megszerezte első gólját a DVTK első csapatában.

- Nem csak gólt fejelt, hanem a győzelem szempontjából fontos gólt is szerzett - árnyalta a képet a vezetőedző. - A mai labdarúgásban a védőknek is ki kell venni a részüket a támadásból, nem csak a védekezés a feladatuk, tőlük is várjuk a gólokat. Mindig azt kérem a labdarúgóktól, hogy aki a kapu elé kerül, az próbáljon gólt szerezni. Örülök neki, hogy Bárdos Bence és Szatmári Csaba után Eperjesi Gábor is beköszönt.

A legutóbbi hiányzók közül Szűcs Kornél boka-, valamint Polgár Kristóf térdsérülése sem jött rendbe, miként sérülése és betegsége után Dejan Karan sem áll még készen a játékra, Branislav Danilović és Orosz Donát pedig továbbra is rehabilitációját végzi.

- A szerdai NB III.-as bajnokiról többen is kisebb-nagyobb sérüléssel tértek vissza, miként Könyves Norbert és Zsolnai Richárd sem biztos, hogy vállalni tudja vasárnapi a játékot - hallottuk az újabb híreket.

A Tiszakécske újoncként gyengén kezdte a bajnokságot, a mezőnyben egyedüli csapatként nyeretlen, és a bajnoki szünetben az egykori diósgyőri labdarúgót, Nagy Sándort az egykori diósgyőri másodedző, Visinka Ede váltotta a csapat kispadján. (Az ellenfélről bővebben itt lehet olvasni.)

- Pont ezzel nem szabad foglalkozni! - tette gyorsan tisztába a diósgyőri sportszakember. - Ismerjük ellenfelünk eredményeit, feltérképeztük a játékukat, de ne feledjük, a Merkantil Bank Ligában nincs könnyű mérkőzés, különösen hazai pályán senki nem adja könnyen a pontokat.

A DVTK feltűnő módon hazai pályán szerzi pontjai túlnyomó részét (20-ból 14-et), mert idegenben eddig egy győzelem mellett három döntetlen és két vereség a mérleg.

- Ezt a problémát úgy lehet megoldani, ha idegenben is elkezdjük gyűjteni a pontokat, ezért az elméleti okok keresése helyett inkább a Tiszakécske ellen készültünk - reagált a vezetőedző. - Ha végigvesszük az idegenbeli mérkőzéseket, egyedül a szolnoki játékunkban nem volt benne a pontszerzés, a többi találkozón rendre annyi helyzetet alakítottunk ki, amivel nyerhettünk volna. Siófokon, Győrben, Békéscsabán és Szegeden négy meccsen hat gólt szereztünk, mégis csak három ponttal gazdagodtunk. Ez kevés, a saját kapunk előtt fegyelmezettnek, az ellenfél kapuja előtt pedig még hatékonyabbnak kell lenni a siker érdekében.

A találkozó 13 órakor kezdődik, elég régen játszott már a DVTK bajnoki mérkőzést ilyen korai időpontban.

- Egy profi labdarúgónak akkor kell a legjobb teljesítményt nyújtani, amikor a játékvezető belefúj a sípjába - szögezte le. - A korai kezdés picit felborítja a bioritmust, ezért felkészülés során kell figyelni például az étkezésre. Reggel 9 órakor reggelizik a csapat, az ebéd pedig majd csak - a remélhetőleg győztes - mérkőzés után következik.

A győzelemhez gól kell, a támadás lesz a győzelem kulcsa?

- A labdarúgás komplex játék, egy játékelem tökéletes végrehajtásával nem lehet nyerni, ha a többit elhanyagoljuk. Tiszakécskén is támadni szeretnénk, amihez birtokolni kell a labdát, a labdaszerzéshez pedig védekezni kell.  Biztos vagyok benne, hogy fogunk helyzeteket kialakítani, azokat kell minél jobb százalékban értékesíteni. Védekezésben pedig ahogy már mondtam, fegyelmezetten kell játszani, és akkor három ponttal gazdagabban térünk haza - zárta Kondás Elemér.

A találkozóról élőképes közvetítést adunk Makranczi László kommentálásával.