Beharangozó 2021. november 27., szombat

"Végig koncentráltan kell játszani!"

A Merkantil Bank Liga 18. fordulójában hazai pályán játszik a DVTK az Ajka ellen. A találkozó előtt Kondás Elemér vezetőedzővel beszélgettünk.

"Végig koncentráltan kell játszani!"


Szerdán még Soroksáron lépett pályára a DVTK, ahol öt egymást követő győzelem után döntetlent játszott a Diósgyőr.

- Továbbra sem sorozatokban gondolkodunk, hanem pontokat akarunk gyűjteni - szögezte le Kondás Elemér. - Ez akkor is igaz, ha hat mérkőzésen aratott öt győzelem és egy döntetlen szép teljesítmény, és ha következő hat meccset is így hozzuk, akkor elégedettek lehetünk.

A DVTK mérkőzései rendre az elejétől érdekesek, jobb esetben már az első tíz percben vezetést szerez a csapat, mint az történt Siófokon, Tiszakécskén, hazai pályán a Nyíregyháza vagy éppen a Dorog ellen, esetleg ellenkezőleg, gyorsan hátrányba kerül (például Győrben), de legalább is nehezebben indul a mérkőzés, mint legutóbb a Budaörs ellen vagy Soroksáron, és utána fordul a mérkőzés képe. Ennyire kétarcú a csapat?

- Én inkább úgy fogalmaznék, hogy hullámzó a teljesítményünk - válaszolt a vezetőedző -, még akár mérkőzésen belül is. Láttunk olyan meccset, amikor kifejezetten jól kezdtünk, és olyat is, amikor rosszul, és meccs közben kellett váltani. Ha jól tudjuk kezdeni a találkozót, akkor meg szokott lenni a három pont, ha nem, akkor viszont extra erőket kell mozgósítani, hogy vissza tudjunk jönni a meccsbe, ami néha sikerült, máskor nem teljesen. Nem adhatunk az ellenfélnek egy teljes félidőnyi előnyt, már az első pillanattól mindenkinek oda kell tenni magát teljes erővel.

A Merkantil Bank Liga első 17 fordulójában 12 diósgyőri labdarúgó szerzett gólt (valamint egy nyíregyházi öngóllal teljes a lista). Lassan a csapat minden tagjától okkal lehet várni az újabb találatot.

- Ha egy csapatban nem csak egy-két gólfelelős van, hanem mindenki kiveszi a részét a góllövésből, akkor az ellenfélnek sokkal nehezebb a dolga megvédeni a kapuját - bólintott a vezetőedző.

Az elmúlt hetekben egyre hatékonyabban játszik a DVTK a felállt védelem ellen. A szélről érkező beadások után már több gól is született, Soroksáron pedig a egy gyors kényszerítővel tört át Hegedűs János a sűrű védelmen. Már csak az átlövések hiányoznak a repertoárból.

- A felállt védelmet legegyszerűbben kombinatív játékkal vagy átlövésekkel lehet megbontani. Szabó Géza, a DVTK sikeredzője, akivel én a Borsodi Bányásznál dolgoztam együtt mindig azt ismételgette, hogy átlagban öt lövésből egy akad be, ezért lőjünk bátran, annál nagyobb az esélyünk a gólszerzésre. Mi is erre biztatjuk a labdarúgókat, és Soroksáron már több próbálkozást is láttunk, amiből több kaput is talált. Növelni kell a lövések számát és pontosságát, és akkor jönnek a távoli gólok is - bizakodott a szakvezető. 

Nyolc napon belül a harmadik találkozó következik vasárnap délután.

- Ugyanez igaz az ellenfelünkre is - óvott a téves következtetések levonásáról. - Viszont ezúttal 24 órával több idő van a két mérkőzés között, és a regeneráció miatt minden perc számít, ilyenkor az is döntő lehet, különösen a mérkőzés hajrájában, hogy melyik csapat mennyire tudott frissíteni, kiket tud mozgósítani. 

Mire volt elég a plusz egy nap?

- Most nem két, hanem három edzést tudunk tartani - tájékoztatott a diósgyőri mester. - Csütörtökön két csoportban dolgoztak a játékosok: a Soroksáron pályára lépők regenerációs foglalkozáson, akik nem, vagy csak keveset játszottak, azok pedig kompenzációs edzésen vett részt. Pénteken és szombaton pedig az Ajka ellen készültünk, azaz egy nappal többet tudunk a következő ellenféllel foglalkozni.

A DVTK után az Ajka játékát ismeri a legjobban a diósgyőri stáb, hiszen ebben az idényben a zöld-fehérek “adják” az aktuális ellenfelet, azaz szinte minden csapatot az Ajka elleni találkozón térképeztek fel.

- Ez így van, azonban nem csak egy meccsből indulunk ki - árulta el. - Az kétségtelen, hogy a friss mérkőzések esnek nagyobb súllyal a latba, hiszen minden csapat alakul, fejlődik, folyamatosan változhat a játék, és cserélődhetnek a játékosok is. Ugyanakkor az Ajka elleni felkészülést is üres lappal kezdtük, mintha korábban soha nem láttuk volna őket játszani, nehogy megcsaljanak az emlékek. Vasárnap egy masszív, szervezett csapat érkezik Ajkáról, akik erős kerettel rendelkeznek, több egykori korosztályos válogatott is játszik náluk. Veszélyes ellenfél, de legutóbb éppen szerdán láttuk, hogy az NB II.-ben mindegyik csapat veszélyes lehet.

Egy feljutásra törő csapat esetében nem lehet kérdés, hogy győzelmi céllal lép pályára, de hogyan lehet nyerni?

- Még három mérkőzés maradt ebből az évből, amiből kettőt itthon játszunk. Szeretnénk mind a hármat megnyerni, de elsőként csak az Ajka elleni találkozóval foglalkozunk - mondta  Kondás Elemér. - Hazai környezetben nem is lehet más célunk, mint a három pont megszerzése, amihez végig koncentráltan kell játszani, valamint támadni kell, helyzeteket kialakítani és értékesíteni is azokat. A szerdai korai időpont ellenére sokan szurkoltak nekünk Soroksáron, ennek is köszönhetjük, hogy a gyengébb kezdés ellenére a hajrában nem sokon múlt, hogy megfordítsuk a mérkőzést. Közönségünk támogatásával a DVTK Stadionban is győzni szeretnénk.

A találkozóról élőképes közvetítést adunk Marosréti Ervin kommentálásával