Beharangozó 2021. december 4., szombat

"Mindig az aktuális teljesítmény dönt"

A Merkantil Bank Liga 19., azaz az első kör utolsó fordulójában a DVTK Budafokon játszik vasárnap 18:30-tól. A találkozó előtt Kondás Elemér vezetőedzővel beszélgettünk.

"Mindig az aktuális teljesítmény dönt"


Régen készült már egy hetet a következő ellenfél ellen a DVTK (az Ajka és a Soroksár elleni meccset fél, a Budaörs ellenit két hét előzte meg) - vetettük fel elsőként.

- A heti egy és heti két mérkőzésre szóló felkészülésre is rendelkezünk protokollal, tudjuk, mikor mire jut idő - válaszolt Kondás Elemér. - Amikor egy teljes hetet tudunk dolgozni, akkor több idő jut a kondicionális fejlesztésre, illetve mindig készülünk az ellenfélre, és gyakorolni kell az ehhez szükséges taktikai megoldásokat. És a legfontosabb, ami soha nem maradhat el: a mérkőzés után kielemezzük a játékot, feltárjuk a hibákat, és elsősorban azokat javítjuk. Ez folyamatos feladat, győztes meccs után sem dőlhetünk hátra, mindig akad munka.

A DVTK hét mérkőzés óta veretlen, ebből hatot megnyert, és ezeken a találkozókon 16-3 a gólkülönbség. Jobban megy ilyenkor a munka?

- A mérkőzések után megmutatjuk a jó megoldásokat és a hibákat is, hogy tanuljanak belőle a játékosok - osztotta meg. - Győzelmek után természetesen könnyebb a szép dolgokat kiemelni, de máskor sem szabad csak a rosszat mutatni, mert az lehúzza a csapatot.

Sokszor felidéztük már, hogy év elején úgy fogalmazott Kondás Elemér, hogy a sikeres csapatok átlagban minimum 2 gólt lőnek és maximum 1-et kapnak. A DVTK 18 mérkőzést követően 34-17-es gólkülönbséggel áll, azaz egyre közelebb az ideálishoz.

- Ezért kellett volna az Ajka ellen értékesíteni még két helyzetet - ingatta a fejét a diósgyőri mester. - A lőtt gólok száma így is majdnem elérik a meccsenkénti kettes átlagot, a kapott gólok számát pedig egy alá szorítottuk. Ennek köszönhető a jó szereplés. Sokszor elmondtam, most is megismétlem, függetlenül attól, hogy hány mérkőzés óta vagyunk veretlenek a következő meccset is meg akarjuk nyerni.

A megszerezhető 54 pontból 36-ot gyűjtött be, így 66,66%-os teljesítményt nyújtott eddig a DVTK. Jó úton jár a csapat?

- Tartani kell ezeket a számokat, és akkor jó pozícióban zárjuk a bajnokságot - tekintett előre. - Év közben kevésbé fontos a tabella állása, annál inkább számít a pontok száma. Gyűjteni kell a pontokat, hogy a bajnokság végén legyen annyi, ami feljutást ér.

Közeleg az év vége, már csak két mérkőzés maradt hátra 2021-ből, érezni a csapaton?

- Ilyenkor mindenki fáradtabb, éppen ezért ráteszünk még egy lapáttal, hogy az utolsó két mérkőzésen is kitartson az erő - árulta el a sportszakember. - A játékosok fókuszáltak, készen állunk a Budafok elleni mérkőzésre.

Tehát vasárnap Budafokra utazik a DVTK.

- Nehéz találkozóra készülünk, mert idegenben játszunk, és a BMTE tavaly még az élvonalban szerepelt. Átalakult a keretük, de így is akad bőven rutinos és tehetséges labdarógójuk, és az sem téveszt meg minket, hogy nem a terveik szerint alakul a bajnokság mutatta be az ellenfelet. - Láttuk az elmúlt 18 fordulóban, hogy a Merkantil Bank Ligában bármikor meglepetést okozhat bármelyik csapat.

A Budafok hazai és a DVTK idegenbeli teljesítménye szinte teljesen megegyezik (9-9 mérkőzés, 3-3 győzelem, 4-4 döntetlen, 2-2 vereség, 13-13 pont, egyedül a gólkülönbségben mutatkozik némi különbség (BMTE: 13-11, DVTK: 12-12). Ilyen esetben akár az is dönthet, hogy ki szerzi meg a vezetést.

- A futballpályán mindig az aktuális állapot dönt - szögezte le, - nem számítanak a korábbi eredmények, nekünk vasárnap este fél héttől kell jobbnak lenni. A gól mindig nagy rendező. Minden csapatnak megvan a határozott terve a mérkőzésre, milyen módon szeretne pontot, pontokat szerezni. Első gólt szerezve ezt az elképzelést végig lehet vinni az egész találkozón, hátrányba kerülve azonnal megváltozik ez a terv, ezért jobb előnyben játszani. Ráadásul az egyenlítésért küzdve sokkal több energiát kell mozgósítani. Én is jobban szeretem, ha mi szerezzük az első gólt. És az utolsót is.

Sérülés, betegség miatt Branislav Danilović, Orosz Donát, Polgár Kristóf és Szeles Tamás itthon marad. Az első három labdarúgó már elkezdte az edzéseket, de még nem állnak készen a játékra, Budafokon biztosan nem lépnek pályára.

Már-már úgy tűnt, a kezdeti sűrű rotálás után megvan az állandó kezdőcsapat, de Kondás Elemér az Ajka ellen ismét változtatott a kezdőn. Zsolnai Richárd két gólpasszal hálálta meg a bizalmat, és Kispál Tamás is jó teljesítményt nyújtott.

- Már korábban több lehetőséget terveztem adni Zsolnai Richárdnak, de sérülések betegségek hátráltatták - avatott be a vezetőedző. - A legutóbbi két mérkőzésen jól szállt be a játékba a szünetben, az Ajka ellen pedig a gólpasszai mellett is jól játszott. Zsemlye Balázs kissé elfáradt az utóbbi időben, ezért Kispál Tamás kapott lehetőséget, aki nem a saját posztján játszott, ám helytállt. De a fiatalok közül Kocsis Dominik is többször lendületet vitt már a csapat játékába, és ne feledkezzünk meg Jurek Gáborról vagy Csatári Gergőről sem, bármelyikük bevethető. Hála Istennek, több fiatal is található a keretben, akik hozzá tudnak tenni a csapat teljesítményéhez.

A vasárnap 18:30-kor kezdődő találkozót élőben közvetíti az M4 Sport+, illetve online stream közvetítést ad az m4sport.hu.