Beharangozó 2021. október 15., péntek

"Legyen ez egy mini oroszlánbarlang"

A hétvégén kezdetét veszi a 2021/2022-es röplabda Női Extraliga is. A DVTK ebben a szezonban is a legmagasabb osztályban küzdhet a győzelmekért, új vezetőedzőjével, Farkas Mihállyal a kormány mögött.

"Legyen ez egy mini oroszlánbarlang"


- Az első és legfontosabb kérdés: hogy érzed magad a rövid kórházi látogatás után?
Köszönöm szépen, sokat javult az állapotom, bár még nem vagyok száz százalékos állapotban, de jelentősen jobban érzem magam, mint egy hete. Örülök, hogy visszatérhettem a lányok közé, hiányzott már a munka. A gyógytornát még csinálom, de remélem, hogy hamarosan tényleg a régi leszek.

- A szakmára visszatérve... Mikor idekerültél, még úgy volt, hogy egy NB I.-es csapatot irányítasz, ám a felkészülés kezdetén kiderült, hogy mégis az Extraligában szerepelhet a csapat. Mennyiben nehezítette ez meg a munkát?
- Nehéz kérdés, több oldalról kell megközelíteni. Mikor a kiesés után elkezdtem a munkát Diósgyőrben, az volt a koncepció, hogy fiatal, helyi kötődésű játékosokra építve, egy-két légióssal gazdagítva a keretet, a játékunkat lassan felépítve, egy-két éven belül jussunk vissza a legfelsőbb osztályba. A Gödöllő csapatának nyári döntése okán, márpedig, hogy nem indulnak Extraligában, minket kért fel a szövetség az indulásra, amit mi örömmel vállaltunk. Tény, amikorra ez a döntés megszületett, a játékos piacon már nem ugyanazokkal az esélyekkel indulhattunk, mint riválisaink, akik eleve az első osztályra készültek. Ennek ellenére azt gondolom, jó kis csapatot sikerült felépítenünk.

- Ennek tudatában mi lehet a célja a DVTK-nak az előttünk álló szezonban?
- Azt látni kell, hogy minden csapat rendkívül jól erősített a szünetben, lesznek nálunk jóval erősebb csapatok az Extraligában. Edzői filozófiám alapján kis lépésekben gondolkodom. Elsősorban csapatként szeretnénk fejlődni hétről-hétre, mérkőzésről mérkőzésre. Igyekszünk egy olyan képet kialakítani magunkról és olyan teljesítményt letenni az asztalra, hogy az úgynevezett "nagycsapatok" se a biztos győzelem reményében érkezzenek hozzánk. Igenis legyen ez egy mini oroszlánbarlang, szenvedjenek meg minden egyes pontért és szettért, ha győztesen akarják elhagyni Miskolcot.

- Az október 13-án lejátszott selejtező mérkőzés után a Magyar Kupában érik a miskolci rangadó az MVSC ellen. Ebben a sorozatban milyen céllal indul a Diósgyőr?
- A várható MVSC ellen párharcot szeretnénk sikerrel venni, ám utána a tavalyi bajnok és a kupában is címvédő Fatum Nyíregyháza lehet az ellenfelünk. Rendkívül nehéz dolgunk lesz, ha tovább akarunk lépni ebben a sorozatban, de természetesen sehol sem feltartott kézzel lépünk pályára.

- Székfoglaló beszédedben azt mondtad, hogy "a gyors és konfiguratív játékot preferálod". Annak ellenére, hogy a tizennégy fős keretből mindösszesen négyen maradtak az előző szezonból, azaz egy teljesen új csapatot kell építeni, alakul-e az általad elképzelt játékstílus?
- A játékosok kiválasztásánál igyekeztünk olyanokkal megállapodni, akik beleillenek az én koncepciómba, értik és tudják ezt a fajta röplabdát. Aki dolgozott már csapatsportágban, az tudja, hogy a játék nem egyik pillanatról a másikra alakul ki, a rengeteg edzés mellett kellenek az éles meccsek is, főleg, ha ennyi új játékost kell "csapattá gyúrni". Ennek ellenére az edzőmérkőzéseken már rengeteg olyan elemet láttam viszont, amit az edzéseken gyakoroltunk.

- Rendkívül fiatal ez a csapat, mégis, a felnőtt csapat nem létezhet az utánpótlás nélkül. Mennyire támaszkodik a Diósgyőr a fiatalabb korosztályokra, mennyire követed a fiatalok munkáját?
- Már-már hagyomány a fiatalok nyári edzőtábora Mátraházán, augusztus elején, ahol szerencsére én is részt tudtam venni. Itt a legkisebbektől a legnagyobbakig minden korosztály képviselteti magát, így azt kell mondjam, hogy szinte minden utánpótlás játékosunkat láttam már röplabdázni. Az ottani tapasztalataim alapján azt kell mondjam, hogy edzőkollégáim kezei között aranybánya van! Rengeteg a tehetséges ifjú, innentől kezdve ez a mi feladatunk és felelősségünk, hogy hosszútávon felépítsük őket és integráljuk a felnőtt csapatba. Szerencsés helyzet az is, hogy közvetlen a felnőtt csapat edzése előtt készülnek a lányok, így napi szinten betekintést nyerhetek a munkájukba.

- Végezetül pedig egy személyes kérdés: hogy tetszik a miskolci élet?
- Bár budapesti vagyok, sokat éltem Székesfehérváron és Kecskeméten is, így ezt a "vidéki" életet már volt alkalmam gyakorolni. Tetszik az, hogy itt egy kicsit lassabb a tempó, nagyobb a nyugalom. Bár rengeteg szépet és jót hallottam már a környékről és annak a nevezetességeiről, egyelőre még csak egy csapatépítő program keretein belül jutottam el Lillafüredre. De természetesen szeretném felfedezni a környéket, nem csak Miskolcot, hanem egész Borsod megyét.

A szezonnyitóval kapcsolatos minden információ a jobb oldali (mobil nézetben: fenti) navigációs sáv segítségével megtekinthető.