Beharangozó 2022. február 19., szombat

“Nem szabad hátradőlni!”

A Merkantil Bank Liga 24. fordulójában hazai pályán játszik a DVTK a Szolnok ellen vasárnap 17 órától. A találkozó előtt Kondás Elemér vezetőedzővel beszélgettünk.

“Nem szabad hátradőlni!”


A még feljutó helyen álló Vasas előtt három, a harmadik KTE előtt öt pont a DVTK előnye, 2022-ben három mérkőzésen - ebből kettő közvetlen vetélytárs elleni rangadó - hét pontot szerzett a csapat. Ilyenkor mi a vezetőedző feladata?

- Jól állunk a tabellán, eddig 49 pontot szereztünk, de ennyi ponttal még senki nem jutott fel az élvonalba - szögezte le Kondás Elemér. - A maradékot a hátralévő 15 mérkőzésen kell megszerezni. Dicséretes dolog a kecskeméti győzelem, ám nem szabad hátradőlni, menni kell tovább, gyűjteni kell a pontokat. A bajnokság végéig egy percre sem szeretnénk kiengedni.

A Vasas és a KTE ellen is egyértelműen rangadót játszott a DVTK, és a Siófok elleni találkozó is ide sorolható, hiszen a forduló előtt a sárga-kékek vezették az 5 mérkőzéses formatabellát. A Szolnok viszont csupán jobb gólkülönbségének köszönhetően előzi meg a már kieső helyen álló III. Kerületet a tabellán.

- Minden mérkőzésnek megvan a maga nehézsége, és minden mérkőzés nehéznek indul függetlenül attól, hogy az ellenfél hol áll a tabellán - óvott az elbizakodottságtól a vezetőedző. - Az menet közben derül ki, hogy mit tudunk kihozni a találkozóból, mindenesetre azon leszünk, hogy vasárnap is győzzünk. A maximumot kell kiadni magunkból, mert a tabella második felében tartózkodó csapatok a DVTK ellen csak győzhetnek, hiszen számukra már egy pontszerzés is bravúrt jelent. Ezeken a mérkőzéseken az ellenfél játékosai igyekeznek megmutatni a tudásuk legjavát, felhívva magukra a figyelmet.

Sorra térnek vissza a sérültek és betegek, és rajtuk kívül is két fővel bővül Kondás Elemér választási lehetősége, mert Oláh Bálint letöltötte öt sárga lap miatt kapott egymeccses eltiltását, és Belényesi Csaba is játékra kész. Ilyenkor merül fel, hogy biztosan követni kell-e a “győztes csapaton ne változtass” elvet. Arra kértük a vezetőedzőt, árulja el, milyen szempontok alapján hozza meg a döntés néhány kérdéses poszton.

- Lássuk, milyen érveket kell mérlegelnem a kezdőcsapat kihirdetésekor!
Egyfelől Oláh Bálint egy fontos láncszeme a csapatnak, rendre jó teljesítményt nyújtott, eltiltása után ismét helye van a kezdőcsapatban, másfelől Kecskeméten jól működött a középpálya, nincs okom változtatni rajta.
Hasonló a helyzet a belső védő posztján is. Belényesi Csabát a sérült Hegedűs János pótlására igazoltuk, mert szükségünk volt középső védőre. Egész héten velünk edzett, minden szempontból készen áll a Szolnok elleni játékra. Ám a védelemről is elmondható, hogy jól működött, a gólokat egyéni hibák előzték meg, ami - bízom benne - többet nem fordul elő.
Végezetül jöjjenek a fiatalok! Rotem Keller jól teljesítménnyel mutatkozott be Kecskeméten, egy - mondhatni - számára idegen közegben. A fiatalszabály által előírt helyet Kocsis Dominik vagy Jurek Gábor is betöltheti, az ő pályára küldésükkel még nagyobb hangsúlyt tudunk fektetni a támadásokra.
Van, amelyik kérdést már eldöntöttem, van, amelyikről csak az utolsó pillanatban határozok, bízom benne, hogy egy váratlan esemény nem húzza keresztül a számításaimat!

A DVTK ősszel két vereséget szenvedett, mindkétszer a Tisza partján hagyta ott a három pontot. (Jó hír, hogy tavasszal a Szolnok, a Szeged és a Tiszakécske is Diósgyőrbe látogat.)

- Ősszel a szolnoki meccsen rosszul játszottunk, elkerülhető gólokat kaptunk, nem érdemeltünk győzelmet - emlékezett vissza a sportszakember, - nem szeretnénk még egyszer belelépni ebbe a folyóba. Biztos vagyok benne, hogy a szolnokiak kellőképpen motiváltak lesznek a bennmaradás kivívása miatt, és legutóbb is győztek hazai pályán. De nekünk is megvan a célunk, ezen a téren sem nőhetnek fölénk. Ellenfelünk télen ugyan edzőt váltott, de Romanek János a stábból lépett előre, nem kívülről érkezett. A csapat nagy része is együtt maradt, ezért nem számítok nagy változásra, igaz a legutóbbi hazai mérkőzésre felállást váltottak. Majd meglátjuk, vasárnap melyiket választják, mi mindenesetre felkészültünk mindkét variációra.

A DVTK pályaválasztóként 11 mérkőzést játszott, amiből 9 győzelem és 2 döntetlen a mérleg, 26-7-es gólkülönbséggel.

- Most is egyértelmű célunk a győzelem, amivel még egy lépéssel közelebb kerülhetünk a feljutáshoz - zárta gondolatait Kondás Elemér.