Beharangozó 2022. április 24., vasárnap

Megnyerte a DVTK a bronzcsatát

A Tippmix Női Kosárlabda NB I. A-csoportjának playoff körében a bronzéremért folytatott két győztes mérkőzésig tartó párharc mindent eldöntő harmadik találkozóján Pécsett lépett pályára a DVTK. A piros-fehérek ezúttal nem ismertek kegyelmet, és már az első félidőben meggyőző játékkal nagy előnyre tettek szert, amellyel a második félidőben remekül gazdálkodtak Kányási Veronikáék, így megérdemelten nyerték meg a mérkőzést (56-73), és ezzel a bronzérmet is.

Megnyerte a DVTK a bronzcsatát


A DVTK kezdte jobban a találkozót, a piros-fehérek szigorúan védekeztek, és ennek köszönhetően remek labdaszerzésekkel bizonytalanították el a házigazdákat, miközben Green vezérletével a túloldalon szorgosan termelték a pontokat (2-6). A negyed felénél Wentzel büntetői után egy pontra olvadt a vendégek vezetése, de Vorpahl egy szép középtávoli dobással igyekezett tartani a távolságot (7-10). Ismét Wentzel büntetőzött jól, erre Kányási válaszolt egy szép betörést követő ziccerrel. A folytatásban Kiss Virág talált magára és szerzett négy pontot, a DVTK – noha még vezetett – időt kért (13-15). Hiába, mert a PEAC centere kisvártatva megszerezte csapata számára vezetést. A fehér mezesek nem sokáig örülhettek ennek, mert Green visszavette a vezetést a diósgyőri csapatnak, és ezt Kuster fejelete meg egy 2+1-essel (16-20). A negyed végére még magabiztosabb lett a borsodiak vezetése, köszönhetően Kányási 2+1-es akciójának (16-23).

Nelson 2+1-esével indult a második negyed, de a DVTK négy egységgel válaszolt, időkérésbe hajszolva ezzel Csirke Ferencet, a hazaiak vezetőedzőjét (19-27). A következő periódusban állva hagyta ellenfelét a Diósgyőr, hiszen a nagyszerű formában játszó Cheridene Green két könnyű kosara után Vorpahl is ziccerezett, így törvényszerűen jött az újabb hazai timeout (20-33). Ez sem segített a vendéglátókon, akiknek teljesen szétesett a játéka, Kányási pedig egy újabb remek assziszttal kínálta meg angol csapattársát, aki élt is a lehetőséggel. A DVTK előnye Jovanović csodálatos hárompontosával lett igazán tetemes. Marshall ugyan egy büntetővel megtörte a hazaiak gólcsöndjét, de Kuster egy demoralizáló triplával válaszolt (21-41). Élvezte a játékot a DVTK, Green például nagyszerűen sapkázta le ellenfelét, Kányási pedig hárompontos dobása után a dupláját sem hibázta el, így húszpercnyi játékot követően eldőltnek tűnt a bronzérem sorsa (22-46).


Hogy a PEAC nem adta fel a küzdelmet, azt Dudasová hárompontosa és duplája jelezte leginkább a fordulás után, de Kuster és az ellenállhatatlanul játszó Green gondoskodtak róla, hogy ne legyenek vérmes reményeik a hazaiaknak (27-54). A folytatásban öt pécsi pont született, Vorpahl lohasztotta a baranyaiak reményeit (31-56). Ez a negyed szorosabban alakult, a PEAC valamelyest felpörgött, és igyekezett felzárkózni, de ekkor Kányási Veronika gondoskodott róla, hogy ez ne igazán sikerüljön (39-60).

Pontszegényen kezdődött a záró felvonás, két perc alatt csak két-két pont született, ez egyértelműen a Diósgyőrnek kedvezett. A mérkőzés ezen szakaszában elsősorban a két center, Green és Kiss V. vívott látványos csatát, a DVTK őrizte húsz pont körüli előnyét (47-68). Miután Kiss V. pihenőt kapott edzőjétől, Cherry újabb találatára ezúttal Simon válaszolt, majd Brajković is feliratkozott a pontszerzők közé (51-72). A hajrában a PEAC még némiképp kozmetikázta az eredményt, de ez mit sem számított a lényeget tekintve, hiszen a DVTK megnyerte a bronzérmet (56-73).

Tippmix Női Kosárlabda NB I. A-csoport, a 3. helyért, 3. mérkőzés

NKA Universitas PEAC - DVTK 56-73 (16-23, 6-23, 17-14, 17-13)

Pécs, Lauber Dezső Sportcsarnok, 600 néző. Játékvezetők: Cziffra Csaba, Goda László, Farkas Gábor.
PEAC: Marshall 5, Dudásová 8/3, Wentzel 10, Nelson 3, Kiss V. 20. Csere: Simon 4, Sarok 2, Brajković 4, Selcova, Bojtár, Laczkó. Vezetőedző: Csirke Ferenc.
DVTK: Vorpahl 8, Aho 2, Bernáth 2, Jovanović 6/3, Green 27. Csere: Kányási 16/3, Kuster 12/3, Kiss A., Tóth F., Vég-Dudás. Vezetőedző: Völgyi Péter.

A mérkőzés részletes statisztikája ide kattintva böngészhető.


Edzői értékelések

Völgyi Péter: Nehéz és hosszú szezonon vagyunk túl, amiben hullámzó volt a csapat teljesítménye. A Magyar Kupa megnyerése olyan lendületet és hitet adott a csapatnak amely a szezon végéig kitartott. Nagyon büszke vagyok a lányokra, szerintem a maximumot hoztuk ki ebből a szezonból. Igyekszünk tovább együtthaladni a megkezdett úton, és további közös sikereket elérni. Gratulálok a PEAC csapatának is, hisz ők is jó szezont zártak, ma az akarati tényezők döntötték el a bronzérem sorsát.