Beharangozó 2022. október 21., péntek

“A saját játékunkat játszva nyerjük meg a meccset”

A nemzeti ünnep miatt a DVTK szombaton kora délután játszik Mosonmagyaróváron a Merkantil Bank Liga 13. fordulójában. A találkozó előtt Kuznyecov Szergej vezetőedzővel beszélgettünk.

“A saját játékunkat játszva nyerjük meg a meccset”


A DVTK legutóbb 7 meccséből 6-ot megnyert, a Budafok ellen ismét egy közvetlenül a lefújás előtt szerzett góllal.

- Nagyon sok energiát kapunk a lelátóról, a szurkolók segítenek az utolsó percben is eldönteni a mérkőzést - kezdte Kuznyecov Szergej. - A mérkőzés a kezdő sípszóval indul, és addig tart, amíg a játékvezető le nem fújja, és bármikor is születik, minden gólt nagy munka előz meg. A szurkolókhoz hasonlóan a játékosok és az edzők is azt szeretnék, ha hamarabb eldöntenénk a találkozók lényegi kérdéseit, és utána lehetne élvezni a játékot, újabb gólokat lőni. Most még a győzelmek a legfontosabbak, de arra törekszünk, hogy minél hamarabb lezárjuk a meccseket, de arról sem szabad elfeledkezni, hogy minden csapat felszívja magát ellenünk, és egy góllal sem könnyű nyerni. 

Amíg a diósgyőri játékosok a Dorog ellen átlagosan 18, Békéscsabán 15, addig a Budafok ellen 22,7 méterről vették célba az ellenfél kapuját az InStat adatai szerint, és az is beszédes, hogy a BMTE ellen az első félidőben 6, a második 45 percben 11 lövést láthattunk.

- A futball egy komplex játék, fontosak az idézett adatok, de nem szabad egysíkúan értelmezni egy mérkőzést - reagált a felvetésre. - Úgyszintén fontos, hogy mérkőzés közben is tudjunk reagálni a látottakra, ha az ellenfél teljesen behátrál a saját kapuja elé, akkor nincs értelme kis passzokkal próbálni megbontani őket, hanem elő kell venni a távoli lövések fegyverét. Így történt a Budafok ellen, a szünetben felhívtuk erre a srácok figyelmét, akik megfogadták a tanácsot, és mindkét gól átlövés után, illetve átlövésből született. A Mosonmagyaróvár elleni is több mindennel készülünk, hogy ne legyen könnyen kiismerhető a játékunk.

Aki belép a DVTK öltözőjébe, annak egyből szembe tűnik, hogy egy nagy képernyőn végtelenítve mennek a szakmai stáb által fontosnak vélt jelenetek.

- Játékosként soha nem ért véget számomra a lefújással a mérkőzés, hanem folyamatosan az járt a fejemben - idézte fel. - Azt gondolom, hogy a srácoknak is hasznos, ha kívülről is meg tudják nézni magukat, mert egy dolog a csapatelemzés, amikor a stáb elmondja a véleményét, és egy másik, amikor a labdarúgó önmagában, nyugodtan megnézni, melyik helyzetben milyen döntést kellett volna hozni, és legközelebb már úgy csinálja. A jó dolgokat pedig ezzel a módszerrel könnyebb elraktározni. 

Szerdán Magyar Kupában a Kisvárda ellen lépett pályára a Mosonmagyaróvár, és 3-0-s vereséggel kiestek, de a bajnokságban a legutóbbi négy mérkőzésből hármat megnyertek. (Az ellenfélről itt lehet bővebben olvasni.) 

- Természetesen láttuk a szerdai találkozót, de az elemzés során nagyobb hangsúly kaptak a bajnoki mérkőzések - árulta el. - Nagyjából hasonló felfogásra számítunk az egymás elleni találkozón is, mert amikor nyolc játékost vált egy csapat, akkor többnyire nem a csapatjátékot módosítják, hanem csak a személyeket.
Korábban öt védővel játszottak, az edzőváltást követően viszont átálltak egy hibrid rendszerre, ahol alapvetően négyen játszanak a védősorban, ám ahogy a kapujuk közelébe ér a labda, máris 5-4-1-re váltanak. Támadásban pedig gyors kontrákkal próbálják meglepni az ellenfelet. Láthatóan fejlődik a csapat, feldobta őket az edzőváltás, és jönnek az eredmények is. Bízom benne, hogy ettől függetlenül szombaton jó játékkal le tudjuk győzni őket.

A DVTK Stadion és az MTE Sporttelep között 376 kilométer a távolság, ami Magyarországon rengeteg, Ukrajnában és Oroszországban már kevésbé lenne az.

- Játékos koromban általában a rövidebb, 500 kilométeres útra is repülővel mentünk, de emlékszem olyan esetre, amikor Odesszából egy Harkivtól is északabbra található településre busszal utaztunk kupamérkőzésre, az 14-15 óra zötykölődést jelentett - idézte fel. - Mosonmagyaróvárra pénteken elindulunk, és végig autópályán megyünk, az érkezés után lesz időnk kipihenni magunkat, ezen nem múlhat a sikerünk. 

A találkozó a megszokottnál korábban, délután egy órakor kezdődik.

- Sok szurkoló előtt egy modern stadionban rendezett villanyfényes mérkőzésre könnyebb ráhangolódni. Ám egy labdarúgónak nem csak az ellenfélhez, az időjáráshoz, a pálya talajához, hanem minden más külső tényezőhöz is alkalmazkodnia kell. Ilyenkor fejben sokkal alaposabban kell készülni, hogy már az első pillanattól kiadja magából a maximumot. Nem fordulhat még egyszer elő az, ami Szentlőrincen történt, mert számunkra csak a győzelem elfogadható - fogalmazta meg elvárásait. 

A korábban sérülés miatt hiányzók közül legutóbb Gera Dániel csereként beállva már gólt is szerzett, és a többiek is egészségesek Könyves Norbert kivételével, aki még mindig kezeléseket kap a tökéletes gyógyulás érdekében.

Rendre olyan csapatokkal találkozik a DVTK, akik többé-kevésbé behúzódtak a kapujuk elé, és a kontratámadásokban bíztak. Ebbe a sorba illik a Mosonmagyaróvár is.

- Az a célunk, hogy ne adjunk lehetőséget az ellenfélnek a dolgunk megnehezítésére azzal, hogy végigvisznek egy gyors ellentámadást, és megszerzik a vezetést - árulta el a vezetőedző. - Nehéz úgy végigjátszani egy mérkőzést, hogy nem engedjünk egy helyzetet sem, bárhol is áll az ellenfél a tabellán, de erre kell törekedni. Ugyanakkor a másik kapu előtt úgy kell játszani, hogy a lehető leghamarabb megszerezzük a vezetést, mert akkor kintebb kell jönnijük, és ez könnyebbé teheti számunkra a mérkőzést. Ehhez maximálisan koncentrálni kell az elsőtől az utolsó pillanatig. Az alapokat a hét folyamán letettük, sokat gyakoroltuk a támadásépítést és a befejezést is, bízom benne, látható lesz az eredménye szombaton. 
Ismerjük az ellenfél erősségeit, és találtunk gyenge pontokat is, de számunkra az a legfontosabb, hogy mi legyünk a dominánsabbak, mi legyünk az agresszívabbak, és a saját játékunkat játszva megnyerjük a mérkőzést - zárta Kuznyecov Szergej.