Beharangozó 2023. február 17., péntek

„Nagyon várjuk az áttörést”

Szombat este 19 órakor a női NB I. 14. fordulójában a balatonfüredi Szent Benedek RA második gárdáját fogadja a DVTK Arénában a DVTK női röplabda együttese. A találkozó előtt Németh Szabolcs vezetőedzővel beszélgettünk.

„Nagyon várjuk az áttörést”


Röplabda Női NB I. - 14. forduló

2023. február 18., szombat
19:00 DVTK - Szent Benedek RA

- Szombat este a múlthetihez hasonlóan, újabb akadémiai csapat ellen lép pályára a DVTK. Legutóbb említetted, hogy nehéz ezek ellen a csapatok ellen játszani, mert kiszámíthatatlanok, ez be is igazolódott az UTE ellen. Mit lehet abból a találkozóból hasznosítani?
- Már rögtön az újpesti mérkőzés után próbáltam olyan szemléletben felfogni azt az összecsapást, hogy ugyan 1 pontot veszítettünk, de lehet, hogy ennél sokkal többet nyertünk. Nagyon várom az áttörést a csapattól, amivel olyan játékot produkálunk, ami elhiteti a játékosokkal, hogy mennyire is élvezik és mennyire tudnak együtt játszani. Ezt az áttörést már az Újpest elleni mérkőzésre vártam, mert az edzésmunkájuk arra engedett következtetni, hogy átlendülünk az árnyékunkon. Ha összességében nézzük a mögöttünk hagyott találkozót, akkor tulajdonképpen kaptunk egyfajta áttörést, hiszen olyan küzdeni tudásról és akaraterőről tettek tanúbizonyságot a lányok, ami előtt le a kalappal. Nem azt a könnyed mérkőzést kaptuk, amire azt mondja az ember, ezt a fajta áttörést vártuk, de kaptunk egy más fajtát. A csapat megmutatta egy olyan arcát, hogy egy lenti szituációból, vert helyzetből – akár a 0-2-t, akár az ötödik szettben tapasztalt végjátékot nézzük -, képes volt felállni. Ugyanakkor mind én, mint maguk a játékosok, a szurkolóink azt a fajta áttörést várjuk, ami az első labdamenettől kezdve egy domináns játékot és könnyedebb győzelmet jelent a számunkra. Szükségünk van erre, hogy a lányok önbizalma egyre magasabb szintre kerüljön, és hogy március hónapba jó ritmusban tudjunk belemenni. Február az akadémiai csapatokról szól, akik egytől-egyig bebizonyították, hogy van potenciál a magyar női röplabdázás utánpótlásában.

- Ehhez az áttöréshez jó ellenfél lehet a Balatonfüred gárdája?
- Az első mérkőzésünkön is jó ellenfél volt a Balatonfüred, attól függetlenül, hogy 3-0-ra sikerült legyőznünk őket. A szetteken belüli eredmény nem volt annyira sima, így nem szabad csak a végeredményből kiindulni, egy komplett mérkőzést kell elemezni. Ők is bizonyították már, ha nem is feltétlenül azon az egy meccsen ellenünk, de a bajnokság során többször, hogy igenis tehetséges játékosok alkotják a csapatukat és tudnak jól röplabdázni.


- Mi kell ahhoz, hogy meglegyen az általad várt áttörés?
- Leginkább arra van szükségünk, hogy már akkor, amikor kijövünk az öltözőből akarjunk együtt, egy jó dolgot csinálni. Akarjunk örömet okozni magunknak, és a kilátogató szurkolóknak. Az nem kérdés számomra, hogy egyénileg nagyon jó játékosok alkotják a csapatunkat, ezt bizonyítják a mindennapi edzésmunka során. Az sem kérdés számomra, hogy tudnak küzdeni, hiszen eddig, amikor szorult a hurok, voltak olyan egyéni teljesítmények, olyan csapatszerkezeti megoldásaink, amivel meg tudtuk mutatni, hogy igenis akár képesek vagyunk visszahozni a sírból egy mérkőzést, vagy mérkőzésen belül fokozatot tudunk váltani. Ahogy mondtam is, azt a fajta áttörést várom a csapattól, ami már 0-0-tól azt jelzi, hogy itt ma nincs kérdés számunkra és mi irányítjuk a mérkőzést, nem pedig a találkozó kezdete után valamikor érkezünk meg a parkettre. Többször mondtam már a lányoknak, hogy rendben, hogy legutóbb az UTE ellen is például időben kapcsoltunk, de ne húzzuk-vonjuk a dolgot, mert mi van, ha egyszer késő lesz és bele fogunk szaladni egy pofonba. Rengeteget beszélgetünk, próbáljuk őket mentálisan is képezni, mert bajnokságot nyerni sosem egy egyszerű dolog. Arra mentálisan ugyanúgy készen kell lenni, mint fizikálisan, technikailag. A heti edzésmunkát nézve úgy gondolom eljutottunk a fejekig, remélem holnap ezt viszont látjuk a pályán és úgy tudjuk majd értékelni a holnapi találkozót, hogy előre léptünk a múlthéthez képest. Számunkra továbbra is az a legfontosabb, hogy hétről-hétre próbáljunk fejlődni. A múlthéten is kaptunk egy pozitív visszajelzést a lányoktól, igaz nem egészen abból a szemszögből, amit vártunk volna, de kaptunk és ez a fontos. Ahogy a klub életében is, az építkezés időszaka alatt mindig tudjunk egy fokot lépni azon a lépcsőn felfelé.

- Ehhez a hazai pálya pedig mindenképpen jó táptalaj lehet a szombat esti mérkőzésen.
- Mióta Diósgyőrben edzősködöm, az első két zártkapus mérkőzést leszámítva megtapasztaltam milyen az, amikor a szurkolók ott vannak a csapat mögött, és mekkora lökést tud adni a biztatásuk egy-egy mérkőzés során. Hála Istennek egyre többen látogatják a mérkőzéseinket, remélem holnap este még többen kijönnek majd és szurkolnak nekünk, és meg tudjuk nekik mutatni azt a fajta áttörést, amire tényleg nagyon-nagyon vágyom. Szeretnénk megszerettetni minél több emberrel a röplabdát, és megmutatni nekik azt, hogy miért dolgozunk. Számítunk rájuk, mert a bajnokság már abba a szakaszába érkezett, ahol minden egyes pont és minden egyes labdamenet során számítani fog a buzdítás a lányoknak.