Beharangozó 2023. március 16., csütörtök

„A célunk ugyanaz: győztesen szeretnénk elhagyni a pályát”

Két hetes bajnoki szünetet követően szombat este 19 órakor a TFSE ellen, a bajnoki cím és feljutás szempontjából rendkívül fontos, rangadó mérkőzést játszik a DVTK női röplabda csapata. A találkozó előtt Németh Szabolccsal beszélgettünk.

„A célunk ugyanaz: győztesen szeretnénk elhagyni a pályát”


Röplabda Női NB I. - 17. forduló

2023. március 18., szombat
19:00 TFSE - DVTK

- Két hetes szünetet követően a bajnokság egyik legnagyobb rangadójával folytatódik a bajnoki versenyfutás. Jókor jött a szünet?
- Azt kell, hogy mondjam, igen. A ritmusból nem estünk ki, próbáltuk tartani az eddig folytatott metodikát az edzések felépítésében, ugyanakkor a játékosoknak is jól jött az a hétvégi pihenő, ami alatt fel tudtak töltődni. Hála Istennek a játékosokkal beszélgetve nem maradtak röplabda nélkül, mert a hétvégi Magyar Kupa rendezvényt - ami nagyon színvonalas volt - minden játékosunk követte. Fontosnak tartom, hogy azt a mezőnyt, ahová tartozni szeretnénk, szemmel tartsuk és így lássák azt a lányok, hogy hova szeretnénk eljutni és fejlődni. Így összességében azt tudom mondani, hogy minden szempontból jól jött a pihenő. Ami a szakmai részét illeti, sikerült átvenni alaposan leginkább a saját játékunkat, hogy mit és hogyan kell csinálni. Nem szeretnénk a lányokkal éreztetni azt, hogy a soron következő mérkőzés valamiben más. Ezt a találkozót is úgy kell lejátszani, mint minden másik összecsapást, a célunk ugyanaz: győztesen szeretnénk elhagyni a pályát. Tény, hogy lesz egy pikantériája a mérkőzésnek, hiszen amelyik csapat győz, akkor egy kellemesnek mondható előnyt szerez, de még nem mondhatja magát bajnoknak. A játékosok és a szakmai stáb is tisztában van ezzel, a találkozóra lelkiismeretesen felkészültünk, és hiszem, hogy a játékosok azt a produktumot fogják a pályára vinni, ami elég lesz a győzelemhez. 

- Az mögöttünk hagyott találkozókon kicsit talán döcögősen indult mindig a mérkőzés a lányok számára, ami valószínű ezúttal nem fér majd bele. Ezt mivel lehet kiküszöbölni? 
- Valóban a mérkőzések eleje eddig nem arról szólt, hogy az első pillanattól kezdve dominálunk, ahogy legutóbb is említettem, egy jó dízelmotorhoz hasonlítottunk, tehát el kellett érnünk az üzemi hőfokot ahhoz, hogy megtaláljuk a játékunkat. Az, hogy mi fog beleférni, vagy mi nem, arra szombaton fogunk csak választ kapni. A játékosok is tisztában vannak azzal, hogy egy ilyen hőfokú mérkőzést már rögtön az elején, 0-0-nál úgy kell elkezdeni, hogy ha rajtunk múlik, ne adjunk teret az ellenfélnek. Nem szeretnék úgy kezdeni a mérkőzést, hogy mi fussunk az eredmény után. Ugyanakkor emberek vagyunk, mindig van egyfajta stresszfaktor mind a játékosokban, mind a szakmai stábban, ezt próbáljuk helyén kezelni, jelenleg a legkevesebbet beszélünk ennek a találkozónak a tétjéről, mivel nem akarunk extra terhet rakni senkire. Mindig, minden mérkőzés után elmondtuk, hogy egy lépéssel közelebb vagyunk a célunkhoz, ez remélem így lesz most szombaton is.

- A bajnokság során talán egy forduló volt, amikor nem a DVTK vezette a tabellát, tehát ezek a lányok bizonyították, hogy képesek a tartósan jó formára és megvan bennük a minőség.
- Csak a játékosokon múlik, hogy a szombati találkozón már az első pillanattól kezdve dominálunk-e. Sikerült őket az elmúlt hetekben olyan formába hozni mind fizikálisan, mind mentálisan, hogy már a terembe is úgy menjenek be, hogy uralni tudják a játékot és a mi akaratunkat érvényesítsük. Úgy gondolom nem csak tiszta fejekre lesz szükség, hanem a csapategységre is. Hogy ez most dízelmotorként fog megint beindulni, vagy egy turbó benzinesként, azt majd a mérkőzés utáni értékelésben fogom tudni megmondani. Nagyon bízok a lányokban, mivel napi szinten arról tesznek tanúbizonyságot, hogy tisztában vannak a találkozó súlyával, és együtt meg fogjuk oldani a feladatot.

- Mi lesz a döntő faktor a találkozón?
- A fegyelmezettség. Azt amit megbeszéltünk, ha sikerül pályára vinni, akkor nem lehet gond. Mindenkiben megvan a győzelemhez szükséges kvalitás, már csak be kell tartani az előzetesen megbeszélteket. Ezért a válasz a kérdésre egyértelmű: a fegyelmezettség. 

- Vélhetően szép számú diósgyőri szurkoló látogat ismét Budapestre, így sokan buzdíthatják a csapatot a helyszínen. 
- Aki Diósgyőrben játszik, annak nem szabad teherként felfogni a szurkolóktól érkező támogatást, hanem élvezni kell azt. Többször is bebizonyosodott már - akár hazai pályán, akár idegenben - hogy erőt tud adni, és át tudja lendíteni a holtponton a csapatot lelátóról érkező bíztatás. A játékosok szemmel láthatóan élvezik azt, ha ott van mögöttük a szurkolótábor, nagyon hálásak és szeretik azt a miliőt, ami Diósgyőrben körül veszi a klubot. A szurkolók csapatunk hetedik játékosai, biztos vagyok benne, hogy gyújtógyertyaként fogja a lányokat berobbantani az, ha ismerős arcokat látnak és a diósgyőri szurkolók hangját hallják a csarnokban.