Beharangozó 2023. április 22., szombat

"Szeretnénk méltóképp befejezni a bajnokságot"

A 2022/2023-as bajnoki idény utolsó mérkőzése következik vasárnap délután a röplabda női NB I.-ben. A szezon utolsó találkozóján annak tudatában lép majd pályára Németh Szabolcs együttese, hogy az arany- vagy az ezüstérmet akasztják a diósgyőri röplabdázók nyakába Békéscsabán.

"Szeretnénk méltóképp befejezni a bajnokságot"


Röplabda Női NB I. - 22. forduló

2023. április 23., vasárnap (Békéscsaba, Városi Sportcsarnok) 
16:00 Békéscsabai RSE - DVTK

- Nehéz előzetesen bármit mondani a szezonzáró mérkőzés előtt, de ha profi sportolói szemszögből nézzük, hogyan kell tekinteni a békéscsabai találkozóra?
- Már a TFSE elleni mérkőzést követő héten tudatosítottam a játékosokban, hogy bár nem rajtunk múlik a bajnokság végkimenetele, ettől függetlenül profi sportolókhoz méltóan, napi szinten ugyanolyan elhivatottsággal és elszántsággal készülünk a soron következő feladatainkra, mint addig tettük. Az a hivatásunk és az a feladatunk, hogy az előttünk álló mérkőzésre a legjobb tudásunk szerint felkészüljünk. Az, hogy ez milyen eredménnyel párosul a hétvégén arra mindig az adott összecsapás ad választ, és kérdés lehet még, hogy mennyire tudjuk a tanult dolgokat pályára vinni csapatként. Sajnálatos módon most olyan helyzetben vagyunk, hogy egy másik eredményétől függ a bajnokság végkimenetele számunkra. A vezetőség, a szakmai stáb és a játékosok is profin kezelik a helyzetet. Emelt fővel kezdtük a bajnokságot és emelt fővel is fogjuk befejezni. Reményeink szerint lesz tétje a vasárnapi mérkőzésnek és nem csak egy lejátszandó találkozó lesz, tét nélkül. Szeretnénk győztesen elhagyni a parkettát az idényzárón, viszont az már holnap kiderül, hogy ez mire lehet elegendő.

- Mennyire lesz nehéz úgy pályára lépni, hogy tisztában vagytok egy sorsdöntő párharc eredményével?
- Olyan szempontból egyszerű a válasz, hogy mi vasárnap meccset akarunk nyerni, ez nem kérdés. Sőt, bátran kijelentem, hogy meccset fogunk nyerni. Amennyiben nyer a Vasas szombat este, és esélyünk nyílik bajnokságot nyerni, akkor a játékosainknak át kell harapnia a hálót Békéscsabán és ténylegesen bebizonyítani maguknak, a klubnak és a minket követő embereknek, hogy igenis méltóak vagyunk arra, hogy bajnokságot nyerjünk. Amennyiben TFSE győzelem születik, akkor már az egymás elleni találkozó után is azt mondtam, ha sikerül megőrizniük az első helyet, elsők között leszek, aki gratulál nekik. Ezt tartom. Ettől függetlenül kutya kötelességünk profi sportolóhoz méltóan, tudásunk legjobbját nyújtva lejátszani a vasárnapi találkozót. Ha ez az általunk nem szerencsés, "B" forgatókönyv érvényesül, akkor a mérkőzést követően mindenkinek mélyen magába kell néznie, hogy hol csúszhattunk el. Másodiknak lenni nagyon rossz, egy ponttal a második helyen végezni pedig a legrosszabb érzés. Ezt sajnos mi kreálhatjuk, mert voltak lehetőségeink a bajnokság során, hogy ezt ne így alakítsuk. Személy szerint nagyon optimista ember vagyok, én leszek az utolsó, aki nem fogja feladni mindaddig, amíg be nem ütik az utolsó pontot a szombat esti mérkőzésen és bízni fogok abban, hogy egy vasárnapi sikerrel meg tudjuk nyerni a bajnokságot. Egészen holnap estig azonban ezek kérdőjelek maradnak. Mi felkészültünk, napi két edzéssel dolgoztunk egész héten, még az utazást megelőzően is lesz egy utolsó gyakorlásunk, mert szeretnénk méltóképp befejezni a bajnokságot.


- Milyen ellenfélre számítasz?
- A fiókcsapatok bebizonyították ebben a bajnokságban, hogy nagyon jó játékerőt tudnak képviselni. A Vasas abszolút bebizonyította, a Békéscsaba is, valamint legutóbb az Újpest ellen magunk is megtapasztalhattuk, hogy tudnak kellemetlenségeket okozni ezek az együttesek. Jó és harcos röplabdát képesek játszani, és ha elhiszik, hogy van keresnivalójuk az adott mérkőzésen, abban az esetben olyan szinten meg tudják nehezíteni az ellenfelük dolgát, hogy szettgyőzelmeket, vagy akár pontokat is el tudnak csípni. Láthattuk ezt a vasárnapi meccsünkön is az Újpest ellen. Koordináltuk az összecsapást, viszont amikor egy kis teret engedtünk a lila-fehéreknek, rögtön megváltozott a találkozó képe. Ezt nem szabad megengednünk Békéscsabán, A találkozó elejétől kezdve a saját kezükbe kell venni az irányítást és egy pillanatig sem szabad engedni a koncentrációból. Természetesen lesz a másik oldalon egy ellenfél, aki szintén a legjobbját akarja majd nyújtani, de úgy gondolom nálunk vannak olyan kaliberű játékosok, akik bármilyen forgatókönyv esetén meg tudják mutatni, hogy miért is lettek szerződtetve, függetlenül attól, hogy sikerül-e révbe érnünk.

- Szombat este közösen nézi meg a csapat és a szakmai stáb a TFSE - Vasas találkozót.
- Már az egyik korábbi interjúmban is említettem, hogy sportolói mivoltomból kiindulva, nem feltétlenül fogunk a TFSE ellen szurkolni. Nekünk is kellett a TFSE ellen játszani, ahol nem sikerült győznünk, így elég furcsán nézne ki, ha mi most Vasas-szurkolókká válnánk szombat este. Nyílván, a mi sikerünkhöz egy Vasas-győzelem elengedhetetlen, és szeretnénk ha ez összejönne nekik. Nagyon sok munkát beletettünk ebbe a szezonba, ezért minden vágyunk az, hogy vasárnap a bajnoki címért utazhassunk Békéscsabára, de ehhez lesz egy-két szava még a TFSE-nek is.