Beharangozó 2023. február 10., péntek

"Győzni megyünk Budapestre!"

A Női NB I. 13. fordulójában az UTE U21-es gárdájának vendége lesz a DVTK női röplabda együttese. A találkozó előtt Németh Szabolcs vezetőedzővel beszélgettünk.

"Győzni megyünk Budapestre!"


Röplabda Női NB I. - 13. forduló

2023. február 12., vasárnap
18:00 UTE - DVTK

- A kötelező sokszor a legnehezebb. Helytálló a hétvégi UTE elleni mérkőzés előtt ez a mondás?
- Igen, abszolút igaz. Jelen esetben még inkább, mert szeretnénk győzelemmel abszolválni ezt a mérkőzést is. Ráadásul egy olyan csapat ellen játszunk – a múlthetihez hasonlóan -, aki ellen még a bajnokság során nem léptünk pályára.  Ennek ellenére reális esélyünk van a győzelemre, viszont ehhez, mint mindig, most is a maximumot kell nyújtanunk. Nem csak azért, hogy megnyerjük a mérkőzést, hanem hogy visszatérjünk ahhoz a fokozatos fejlődéshez, amiért nap, mint nap dolgozunk. Ez csak akkor fog megtörténni, ha a játékosok minden egyes összecsapáson olyan felfogással mennek fel a pályára, ahogy azt tették a vasárnapi találkozó második részében. Ezúttal ugyanakkor már 0-0-nál is azt a tüzes és tudatos csapatot szeretném látni, aki a harmadik, negyedik szettben visszaköszönt a Békéscsaba ellen.


- Két dolog nehezítheti meg a felkészülést, amiből az egyiket már említetted. Első ízben csap össze a bajnokságban a két csapat.
- Valóban, saját tapasztalatunk nincs az ellenfélről, ami valamilyen szempontból még előny is. A lányok így nem tudják elbízni magukat, nincs viszonyítási alapjuk az ellenfélről. Ha már játszottál egy csapat ellen, maximum az fordulhat elő, ha nagyon megverted az ellenfeled, akkor elbízhatod magad, ami megint csak nem jó. Vagy ha kikaptál valakitől, akkor van egy extra motiváció a visszavágás miatt. Jelen esetben egyik sem áll fenn, így ha nem is teljesen vakon, de úgy fogunk belemenni a találkozóba, hogy nincsenek meg az emocionális töltetek akár az egyik, akár a másik oldalon. A szakmai stábban rendelkezünk olyan videóanyagokkal, amik megkönnyítették a felkészülésünket erre a találkozóra is. Nagyon bízom a lányokban, hiszen kellően felkészültünk az Újpestből, átbeszéltünk minden apró részletet. A tétje számunkra nem változott, győzni megyünk Budapestre!

- Másik érdekes tényező, hogy egy meglehetősen fiatal együttes lesz az ellenfelünk. Kellett ezzel külön foglalkozni a felkészülés során?
- Mindenféleképpen figyelembe kell venni, hiszen ha egy felnőtt bajnokságban elindít valaki egy utánpótlás csapatot az azt mutatja az adott klubokról, hogy tehetséges játékosokról és korosztályról van szó, akikben meg van a kellő potenciál ahhoz, hogy később akár az Extraligában is szerepeljenek, ugyanakkor jelen pillanatban még nem férnek oda az első csapat keretéhez. Saját tapasztalataim szerint lehet ilyen idős korban is rendkívül jól játszani, de lehet nagyon rosszul is. Ez kiszámíthatatlan és elég hektikus tud lenni ezeknél a csapatoknál. Nem alapozhatunk arra, hogy akár az UTE, akár a Békéscsaba, de legyen szó bármelyik akadémiai csapatról, az előző mérkőzésükön rosszul játszottak, mert ilyen idős korban ebből nem lehet messzemenő következtetéseket levonni. Egyszer fent, egyszer lent. Ez a fiatalságnak az „átka”, de nincs ezzel baj, hiszen ez az időszak elsősorban a tapasztalatszerzésről szól a fiatal játékosok számára. Mi úgy készülünk, hogy ellenünk fognak a legjobban játszani, számunkra ez kell legyen a kiindulási pont. Minden elfogultság nélkül hiszem, hogy nekünk van a legjobb keretünk a bajnokságban, a legjobb ellen pedig mindig könnyű felszívni magát a gyengébb csapatoknak és extra motivációval lépnek pályára ellenünk az ellenfelek, pláne, ha ilyen fiatal gárdáról van szó. Az UTE hasonló játékerőt képvisel, mint a Békéscsaba, vagy a Vasas, de azon leszünk, hogy ne tudjanak kibontakozni ellenünk.        

Beharangozó cikk a vasárnapi mérkőzésre