Beharangozó 2020. április 19., vasárnap

LK: Így látták a főszereplők

2014 májusában a DVTK hódította el a Ligakupát. Idézzük fel a főszereplők korabeli nyilatkozatait!

LK: Így látták a főszereplők


A Ligakupa 2013/2014 évi kiírásának döntőjében a DVTK 2-1-re győzött a Videoton ellen.

Elek Ákos: Az ismétlésben bízva

Elek Ákos most már kétszeres Ligakupa-győztesnek vallhatja magát, azonban Magyar Kupát még nem nyert. Mindannyian bízunk benne, hogy ez az állítás jövő vasárnap 21 óra tájban már nem lesz igaz.

 

- 33 éve játszott legutoljára döntőt a Magyar (Népköztársasági) Kupában a DVTK, már csak ebben az olvasatban is hatalmas siker a döntőbe jutás.
- Minden játékos pályafutása során játszik olyan mérkőzéseket, amit nem tud, de nem is akar elfelejteni. Nekem is ilyen ez a DVSC elleni elődöntő. Már játszottam Magyar Kupa-döntőt, de akkor éppen Szivics Tomiszláv akadályozott meg abban, hogy elhódítsam a kupát. Nem mellesleg magyar bajnoki és Ligakupa aranyérmem már van, ez a cím még hiányzik a gyűjteményemből.

- A bajnokságban viszont vereséget szenvedett a csapat a Puskás Ferenc Stadionban. Miért?
- Azt a mérkőzést nekünk kellett volna megnyernünk, hiszen nagyon fontos volt, hogy a második félidő elején sikerült kiegyenlíteni, majd utána Miroslav Grumić és Barczi Dávid is ziccerbe került. Már kérdés, hogy Grumo miért nem tudta kihasználni a helyzetet. Kifejezetten jó játszottunk, de ilyen a foci, nem mindig az nyer, aki megérdemelné. A két kupadöntő előtt talán tudat alatt úgy voltunk vele, idegenben jó a döntetlen is, így az eredménnyel egyáltalán nem lehetünk elégedettek.

- Úgy is fogalmazhattál volna, hogy sikerült egyenlítenem. Hogyan esett a gólod?
- Egy oldalszabadrúgást követően a 16-oson belülre helyezkedtem, majd amikor William Alves fejese után elismerem, szerencsével elém pattant a labda, akkor láttam, hogy a védő befelé zár és a kapufa mellé lőttem a labdát.

- Kedd este nem először álltál a Ligakupa győzelmi emelvényén, mi a különbség a két alkalom között?
- Ligakupát már nyertem a Videotonnal, az volt az első komolyabb felnőtt címem. A mostani győzelem pedig azért marad emlékezetes, mert a tavalyi szereplésünk alapján sokan leírtak bennünket és meglepetés lehet, hogy két kupadöntőbe is bejutottunk és az első serleget el is hoztuk.

- Aki látta a döntőt, annak nem meglepetés a DVTK győzelme.
- Ez egy döntő volt, ahol nem számít, hogyan játszik egy csapat, az a lényeg, hogy ki emeli fel a kupát. Azt gondolom, a két csapat kezdő 11-e között nincs különbség, azonban a Videotonnak erősebb a kerete. Ez a tény a csapatot dicséri, mert ebben a szezonban már négy alkalommal játszottunk ellenük és egyszer sem tudtak legyőzni.

- Csapatkapitányként te emelhetted fel a kupát. Milyen érzés volt?
- Nagyobb dolog a csapattal eljutni odáig, mint utána az ég felé lökni a kupát. Bízom benne, egy hét múlva sikerül megismételni ezt a mutatványt. De addig még van egy nagyon fontos bajnoki mérkőzésünk, le kell győzni a Pécset ahhoz, hogy az első hatban végezzünk.

Bacsa Patrik a gólkirály

Bacsa Patrik lett holtversenyben a Ligakupa gólkirálya, hétszer talált be az ellenfelek hálójába, szinte hátán vitte a csapatot a fináléba. A döntőben nem sikerült értékesítenie helyzetét, de a mezőnyben ő is hozzátette a magáét a sikerhez.

 

- Hogy emlékszel pályafutásod első trófeájának elhódítására?
- Nagyot küzdött a csapat, hogy sikerüljön megnyerni a mérkőzést, de ez jellemző volt az egész sorozatra. Nagyon jól kezdtük a mérkőzést, utána hiába voltak helyzetei a Videotonnak, igazából nem tudtak mit kezdeni velünk. Jól védekezett az egész csapat, de külön kiemelem Ivan Radošt, aki nagyszerűen védett ezen az estén. Ugyanakkor nekünk is voltak helyzeteink, amit ha belövünk, akkor már korábban bebiztosíthattuk volna a győzelmet. Így a Videoton gólja után kicsit meleg lett a vége, ebben az időszakban inkább a védekezésre, mint a támadásra koncentráltunk. Jól küzdött a csapat, megérdemelten nyertük meg a Ligakupát.

- Mekkora előnyt jelentett, hogy Diósgyőrben játszhattátok a döntőt?
- Nagyot. Köszönjük a szurkolóknak, hogy ilyen sokan kijöttek a mérkőzésre és biztattak minket és végig mellettünk álltak a Ligakupában. Nekik ajánljuk a győzelmet! Az első kupát megnyertük, jöhet a második.

Zoran Kostić: Csak a gól jelent különbséget

Zoran Kostić korai góljával megalapozta a Videoton elleni mérkőzést

 

- Sok szurkoló dicsérte a teljesítményed a Ligakupa döntőjét követően. Jó érzés?
- Nagyszerű érzés, ha mások is úgy látják, hogy jól játszottam, de sokkal fontosabb, hogy a csapat megnyerte a kupát. Ez az igazi siker. Persze boldog vagyok, hogy gólommal hozzá tudtam járulni a győzelemhez,

- Nagyon feljavult a teljesítményed, mi történt veled?
- Ugyanolyan keményen edzek, mint eddig, mert rutinos játékosként tudom, az elvégzett munka mindig meghozza gyümölcsét. Én úgy gondolom, a mérkőzéseken mindig kiadom magamból a maximumot, ugyanolyan mezőnymunkát végzek, mint korábban, az viszont óriási különbség, hogy az utóbbi időben több gólt is szereztem. Korábban kimaradtak a helyzeteim, a külső szemlélő ezért gondolhatja azt, hogy most jobban megy a játék.

- Egy nagyszerű csavarással szereztél vezetést a DVTK-nak, láttad egyáltalán a kaput?
- Amikor Futács Márkótól hozzám került a labda, nem sok időm volt nézelődni, mert körbevettek a védők. Elcsavartam a bal alsó sarokba a labdát, és hogy őszinte legyek, csak akkor láttam újra, amikor már a hálóban volt. Nagyon boldog vagyok, hogy győztünk. Köszönjük szurkolóinknak a biztatást, ők is részesei ennek a sikernek.

Futács Márkó: Csak a munka fele van kész

Futács Márkó nem az első döntőjét játszotta, ennek megfelelő higgadtsággal használta ki a Videoton elleni mérkőzés 12. percében helyzetét, amivel megduplázta a DVTK előnyét.

 

- Milyen érzés Ligakupa-győztesnek lenni?
- A magyar utánpótlás-válogatottal és a Werder Bremennel nyertem már ezt-azt (U20-as vb-bronz, német szuperkupa a legfontosabbak - a szerk.), de nagyon örülök a Ligakupa-aranynak is. Azért jöttem haza, hogy címeket nyerjek, de még csak a munka fele van kész, hiszen hátra van még egy másik döntő.

- Az FTC elleni bajnokin Vladan Čukić már az első percben úgy megrúgott, hogy a szünetben össze kellett ölteni a lábad. Hogy bírtad a Videoton ellen?
- Még a mérkőzés előtti napon is az volt a valószínűbb, hogy kihagynom a döntőt, mert háromnapos varrattal kockázatos játszani és van még egy kupadöntő. Azonban fiatal vagyok ennek minden előnyével és hátrányával. Ilyenkor a józan eszet felülírja az, hogy mégiscsak egy Ligakupa-döntőről van szó, ilyet még nem játszottam, tehát nem hagyhattam ki. Ha kikaptunk volna esetleg, akkor nem is tudtam volna tükörbe nézni, amiért nem segítettem a társaknak. Szerencsére nem történt semmi baj, mert nem az volt a veszélyes, hogy fáj, hanem az, hogy egy párharc során felnyílik a frissen varrott seb, vagy éppen nem merek belemenni a csínes helyzetekbe. Azonban semmi ilyesmi nem történt.

- Játszottál és góloddal oroszlánrészt vállaltál a győzelemből.
- Kemény időszakot éltem át, mert magas elvárásokat támasztottam magammal szemben, azonban az utóbbi időben elmaradtak a gólok. Mindenki biztatott, hogy a szükséges munkát elvégeztem, innentől kezdve csak idő kérdése, hogy mikor jönnek a gólok. Igazuk is lett, és bízom benne, hogy a hátra lévő két bajnokit és a másik kupadöntőt is ki tudom használni ebből a szempontból.

- A lehető legjobbkor tört meg e gólcsend.
- Ha valaki megígéri, hogy sorozatban jól játszok, de nem rúgok gólt, majd a Ligakupa döntőjében én szerzem a végül aranyat érő második gólt, akkor azt mondtam volna, hogy rendben, dolgozok a csapatért és később aratom le a babért.

- És olyan szempontból is a legjobbkor, hogy már a találkozó elején kétgólos előnybe került a csapat. Hogyan esett a gól?
- Goszi szerezte meg Vadi hosszan előre ívelt labdáját (Gosztonyi András és Vadász Viktor - a szerk.), majd kiugratott. Féltem, hogy lest int a partjelző, de a mérkőzés után nagyon sportszerűen elismerték Juhász Rolandék is, hogy Caneira belógott. Egyébként is úgy vagyok vele, hogy ilyenkor előbb belövöm és utána ráérek kinézni, hogy fenn van-e a zászló. Kínálta magát a hosszú oldal, mint ahogy az első gól előtt is csak sarokkal tudtam Zoran Kostićnak passzolni. Rendkívül boldog vagyok nagy szó, hogy a Videotonnal szemben mi nyertük meg a Ligakupa idei kiírását.

Ivan Radoš: Egyéni eredmény után csapatsiker

Ivan Radoš volt a Videoton elleni Ligakupa-döntő - egyik - mérkőzés embere.

- Melyik a nagyobb siker, a góltalansági csúcsod vagy a Ligakupában szerzett aranyérem?
- A bajnokságban egyhuzamban 594 percen keresztül nem kaptam gólt, ami hatalmas személyes siker, de most a csapattal közösen értünk el valamit. Az ilyen címek azok, amiért egy kisgyerek elkezd focizni és utána is dolgozik egész pályafutása során. Boldog vagyok, hogy megnyertük ezt a kupát a DVTK szurkolóinak, és büszke vagyok rá, hogy boldoggá tettük Miskolcot azzal, hogy 34 év után ismét kupát nyertünk.

- A szurkolók magasan téged választottak a meccs emberének, a mérkőzést közvetítő kommentátor áradozott rólad és a társak is rendre kiemelték, hogy mekkora szereped volt a Ligakupa elhódításában.
- Butaság lenne kisajátítani magamnak ezt a sikert, mert az egész csapat nagyszerűen játszott. És a gólokat sem én lőttem (nevet - a szerk.)! Amikor már vert helyzetben voltam, mert Nikolics Nemanja átemelte fölöttem a labdát, akkor számíthattam a többiekre, William Alves segített és kifejelte a gólvonalról a labdát. Az persze igaz, hogy én vagyok a csapat legutolsó embere, így látványos, ha jól teszem a dolgom.

- Melyik volt a legnagyobb védésed?
- Talán Sándor György fejese után a második félidőben, amikor szöglet után fejjel célozta meg a hosszú oldalt. De kétszer védtem egy-egy elleni szituációban és az a bomba… volt dolgom bőven.

- És még csak azt sem lehet mondani, hogy szerencséd lett volna, parádés védések sorát mutattad be hiba nélkül.
- Tagadhatatlan, hogy időnként szükség van szerencsére is, de ez sokkal inkább az edzéseken elvégzett gyakorlatok eredménye. Az elmúlt másfél évben nagyon keményen dolgoztam, tudtam, hogy visszakapom a befektetett munkát. Hiszek magamban, hiszek a képességeimben és az elmúlt években - gondolok itt elsősorban a rossz emlékű azerbajdzsáni időszakra - kijártam az iskolát és rádöbbentem, mi a helyes út számomra.

Vadász Viktor: A második aranyérem

Vadász Viktor a Videoton ellen ismét a védelem jobb oldalán kapott feladatot.

 

- Ismerős lehetett számodra a díjátadó öröme.
- Szerencsésnek mondhatom magam, hogy kedd estétől kétszeres Ligakupa-győztesnek vallhatom magam. Korábban éppen a Videoton színeiben már nyertem Ligakupát, még a legelső kiírás oda-visszavágós nagydöntőjében a DVSC ellen végigjátszottam az első találkozót, a visszavágón pedig csere voltam. A Magyar Kupa rangosabb, de egy igazi sportember minden sorozatban nyerni szeretne, ahol elindul. Nagyon örülök a győzelemnek!

- Milyen volt belülről a találkozó?
- Abból a szempontból volt nehéz a mérkőzés, hogy korán megszereztük a vezetést, majd “rárúgtunk” még egyet. A biztos vezetés tudatában talán túlságosan is megnyugodtunk, ezért tudta átvenni az irányítást a Videoton, amely különben is egy rendkívül jó erőkből álló csapat. Azonban az egész csapat jól küzdött, hiába szerzett egy gólt a Videoton, elég volt az előnyünk a kupa megnyeréséhez.

William Alves: Történelmet írtunk

William Alves oszlopos tagja volt annak a védelemnek, amely egyetlen megingástól eltekintve magabiztosan verte vissza a Videoton próbálkozásait.

 

- Milyen érzés Ligakupa-győztesnek lenni?
- Csodálatos érzés, hogy beírtuk a nevünket a DVTK történelemkönyvébe. Kemény mérkőzés volt, de nem lepődtem meg rajta, hiszem már negyedszer találkoztunk a Videotonnal és egyik sem volt könnyű. Persze sokat könnyítettünk saját magunk helyzetén azzal, hogy gyorsan lőttünk két gólt, azonban amikor szépített az ellenfél, akkor nagyon kellett koncentrálni a védekezésben, nehogy kiegyenlítsenek. Izgalmas lett a vége, de megcsináltuk, gratulálok a csapattársaimnak, mindenki százszázalékos teljesítményt nyújtott!

- A Ligakupa elődöntőjében a Puskás Ferenc Stadionban, most pedig a döntőben is a gólvonalról mentettél. Ez a védjegyed?
- Amikor láttam, hogy Ivan Radoš kimozdul a kapujából, automatikusan beléptem mögé, nehogy átemeljék, mint ahogy meg is történt. Nincs ebben semmi különös, védő vagyok, ez a feladatom, mint ahogy a csatároknak a gólszerzés. Azonban előttünk áll még egy döntő, mostantól arra kell gondolnunk, mert annak megnyerésével lenne igazán szép a szezon.

Gosztonyi András: Rászolgáltunk a sikerre

Gosztonyi András a középpályán hajtotta végig a Videoton elleni Ligakupa-döntőt, majd az aranyérmét egy szurkolónak adta.

 

- Hová fog kerülni a ez az aranyérem?
- A szurkolókhoz! Úgy gondolom, olyan támogatást kaptunk, hogy megérdemlik. Mindenkinek nem adhattam, ezért az ünneplés során az volt az első dolgom, hogy kidobtam a sajátomat a  lelátóra. A mezemet pedig Sándor Gyurival cseréltem el.

- Hová helyezed ezt a sikert pályafutásod eddigi eredményei közt?
- Bajnokságot már nyertem, kupát viszont még nem. Ez értéket ad a Ligakupának, de bevallom, a Magyar Kupára jobban vágyom. Büszke vagyok a sikerre, nagyon szép eredménynek tartom az első helyet.

- Milyen volt a mérkőzés?
- Nehéz. Egy kiváló csapattal találkoztunk, sokat kellett futni, brusztolni, de szó szerint csapatként küzdöttünk, mindenki dicséretet érdemel. Az mindig jól jön, ha a egy csapat korán megszerzi a vezetést, majd perceken belül meg is duplázza. rászolgáltunk a sikerre.

Debreceni András: Együtt nyertük ezt a kupát!

Debreceni András nem unatkozott a Videoton ellen, de számára pont ez a jó.

 

- Kétszeres Magyar Kupa-győztesnek vallhatod magad, és szerdától Ligakupa-győztes is vagy.
- Ismerős az érzés, de mégis más. A szezon előtt kevesen, talán senki sem, gondolta volna, hogy két kupában is döntőbe jutunk. Azonban még csak a munka felén vagyunk túl, mert a Magyar Kupát is meg szeretnénk nyerni.

- Hajlamosak vagyunk többnyire a csatárokat, a gólszerzőket dicsérni egy győzelem után, pedig a védők legalább annyira fontos szerepet kapnak.
- Elég korán rúgtuk a két gólt, a DVSC elleni mérkőzéshez hasonlóan itt is a védekezésre koncentráltunk a találkozó többi részében. Nagyon nyomott a Videoton, amihez meg is vannak a kiváló támadóik, plusz a védelemből fellépő Juhász Roland is elég gólerős - amit kedd este is bebizonyított.

- Melyik a nehezebb, amikor nincs szusszanásnyi idő sem, mert támad az ellenfél, vagy amikor néha a semmiből feltűnik egy vendégjátékos?
- Az a nehezebbik, amikor egész mérkőzésen nincs dolga a védőnek, majd jön egy labda, amit nehezen tud lereagálni. A Videoton játékosai bemelegítettek, majd melegen is tartottak, nagyon sok dolgunk volt. Egyben volt a csapat, hátunk mögött egy Magyarországon egyedülálló szurkolótáborral. Együtt nyertük ezt a kupát!

Elek Ákos: Számítottunk erre az eredményre

A diósgyőriek válogatott játékosa, Elek Ákos elismerte, hogy a második játékrészben helyenként komoly mezőnyfölényben játszott a Vidi, de a korábbi fehérvári középpályás egy pillanatig sem érezte úgy a pályán, hogy csapata elveszítheti a finálét.

- Már harmadszorra sikerült ebben a szezonban legyőznünk a Vidit, így nagyképűség nélkül mondhatom, hogy számítottunk erre az eredményre. Belülről azt éreztem, hogy bár többet volt a labda a Vidinél, mi jobban bántunk a lehetőségeinkkel. Nem éreztem, hogy elveszíthetjük a döntőt, annak ellenére, hogy végig nyomott a Vidi, és próbálta irányítani a játékot. Nagy lendületet adott a csapatnak a jó kezdés, a második gól után bíztam benne, hogy a félidőben kétgólos előnnyel mehetünk az öltözőbe, és akkor nagy baj már nem történhet a végéig. Ez végül bejött, még ha voltak hibáink, a szögletek és oldalszabadrúgások utáni szituációknál például nem voltunk kellően magabiztosak. Lehetett érezni, hogy a szurkolók ki vannak éhezve a sikerre, így fantasztikus ünnepléssel zárult az összecsapás, óriási élmény volt hazai pályán megnyerni a Ligakupát - nyilatkozta Elek Ákos az mlsz.hu-nak.

Bacsa Patrik: Nagyszerű volt a hangulat

Bacsa Patrik a Ligakupa-döntő nagyszerű atmoszféráját emelte ki, mint a siker egyik kulcsát, a támadó szerint a csapat a közönség segítségével vészelte át a nehezebb pillanatokat a második félidőben.

- Sikerült hamar két gólt szereznünk, ez nagy lökést adott a csapatnak. Hozzájárult a sikerünkhöz az is, hogy a szurkolóink nagyszerű hangulatot teremtettek a döntőn. Sajnos nem tudtuk lehozni kapott gól nélkül a meccset, a vége rendkívül szoros lett, de sikerült átvészelnünk a nehezebb időszakokat és megnyernünk a kupát. Örülök, hogy végig jól ment a játék a Ligakupában, sikerült sok gólt szereznem, még jobban örülnék, ha a bajnokságban is hasonlóan teljesítene a csapat. Nagyszerű volt a hangulat, nagy élmény volt a közönséggel ünnepelni a mérkőzés után. A következő lépés a Magyar Kupa elhódítása, bízom benne, hogy két trófeával zárjuk az idényt - mondta Bacsa Patrik az mlsz.hu-nak.