Beharangozó 2023. március 18., szombat

“Több okból is győznünk kell!”

A Merkantil Bank Liga 28. fordulójában a DVTK vasárnap délután a Szentlőrinc ellen játszik hazai pályán. A találkozó előtt Kuznyecov Szergej vezetőedzővel beszélgettünk.

“Több okból is győznünk kell!”


Az előző fordulóban a hazai pályán is kontrajátékra berendezkedő MTK legyőzte a DVTK-t.

- Arra készültünk, hogy az MTK védekezni fog, de mi kitartottunk a saját játékunk mellett - emlékezett vissza Kuznyecov Szergej. - A terv szerint nálunk volt a labda, és támadásokat vezettünk, ami a mezőnyben működött, ezt támasztja alá az első félidei 65-35 százalékos labdabirtoklás, ám a pálya utolsó negyedében hiányoztak a megfelelő mozgások, így hiányoztak a lövések és a helyzetek is. A mérkőzés legnagyobb tanulsága egyrészt, hogy egy ennyire védekező csapatnak nem szabad megengedni, hogy gyors kontrákat vezessen, másrészt minél jobb minőséget képvisel az ellenfél, annál jobban megbünteti az egyéni hibákat.
De a hétfőn történtek sem tántorítottak el attól, hogy kitartsunk a saját stílusunk mellett, és továbbra is támadójátékkal érjük el a célunkat. Ehhez pedig kellően agresszívan kell támadni az ellenfél kapuját, amikor nálunk a labda.

A labdarúgásban az a szép, hogy akár győzött, akár veszített egy csapat, egy héttel később mindig 0-0-ről indul a bajnoki.

- Az MTK elleni mérkőzést követően a heti munka során a védekezésben, a támadásban és az átmenetekben látott csapatszintű hibák kijavítására helyeztük a hangsúlyt - árulta el. - Egyébként pedig a szokásos módon, a heti mikrociklus szerint haladtunk, és készültünk az ellenfél játékából.

Az elmúlt öt mérkőzésen a DVTK a top 5 csapataival találkozott (illetve közben játszott egy borsodi rangadót Kazincbarcikán). A Szentlőrinc viszont a kiesés ellen küzd.

- Keményen készültünk a vasárnapi találkozóra, mert győznünk kell - mondta a sportszakember. - Elsősorban magunknak szeretnénk bizonyítani, hogy az MTK elleni vereség csak egy kisiklás volt. Emellett mindenképpen szeretnénk a minket Budapestre is nagy számban elkísérő szurkolótábornak győzelemmel és szép élményekkel megköszönni azt a támogatást, amit hétfőn kaptunk. És azt se felejtsük el, hogy ősszel vereséget szenvedtünk Szentlőrincen, motivál a visszavágás lehetősége.

A Szentlőrinc a saját szintjén egészen jól kezdte a bajnokságot, ám a 13. fordulótól a 21. körig mindössze egyetlen pontot szereztek, és a kényelmes 7. helyről az osztályozót jelentő 17. helyre zuhantak vissza. Ilyenkor szokott jönni az edzőváltás, és az új szakvezetővel, Domján Attilával döntetlenre hozták a legutóbbi két mérkőzést.

- Ezúttal az edzőváltást követő két mérkőzést elemeztük ki alaposan, és azt láttuk, hogy keményen megküzdenek minden labdáért - avatott be. - De ismerjük Domján Attila munkásságát, aki stabil védekezésből próbálja felépíteni a játékot, és láttuk, hogy korábban Siófokon milyen eredményeket ért el. Várhatóan az MTK-hoz hasonlóan visszahúzódnak a saját kapujuk elé, nekünk azonban meg kell mutatni, hogy tanultunk a hibáinkból. Egyébként sem várunk könnyű mérkőzést, mert minden Miskolcra érkező csapat a maximálisat nyújtja.

A Gyirmót és az MTK ellen is hiányzott Bényei Ágoston, Csirmaz István és Gera Dániel, akik a héten is külön edzettek.

- Vannak problémáink, amit igyekszünk megoldani - reagált a diósgyőri szakvezető, - mert el kell ismerni, nem a legjobb passzban vagyunk, de ilyenkor még nagyobb szükségünk van a szurkolói biztatásra.

Az elmúlt fordulókban a fiatal támadók léptek elő gólszerzőnek a DVTK-ban, két fordulóval ezelőtt Jérémie Obounet, legutóbb pedig Jurek Gábor duplázott.

- Mindkettő fiatal játékos, akiknek sokat kell még fejlődni - osztotta meg véleményét Kuznyecov Szergej. - Igyekszünk játéklehetőséget adni nekik is, amivel a rutintalanságukból fakadóan néha tudnak élni, máskor nem. Hiába beszélünk támadókról, nem csak a gólok száma alapján kell megítélni a teljesítményüket, hanem a mezőnyben mutatott játék is fontos. Tőlük is elvárom, hogy agresszívak legyenek, amikor nincs nálunk a labda, helyezzék nyomás alá az ellenfelet, azaz játsszák azt, amit elvárunk tőlük.

Legutóbbi vereségével a DVTK 12 forduló után visszacsúszott a 2. helyre, azonban továbbra is 11 pont az előnye a harmadik, már nem feljutó helyen álló PMFC előtt. A különbség a gyakorlatban ennél is több, hiszen a DVTK több győzelmet aratott, márpedig pontazonosság esetén a győzelmek száma rangsorol.

- Most nem csak a mi kezünkben van a sorsunk, pedig fontos lenne a klubnak, a csapatnak és a szurkolóknak is, hogy visszaszerezzük az első helyet. Nekünk most azzal kell törődni, hogy jó teljesítményt nyújtsunk, helyzeteket alakítsunk ki, gólokat rúgjunk és győzzünk. Ha ezt megvalósítjuk, akkor a többi majd magától kialakul.