Beharangozó 2023. február 16., csütörtök

MK: DVTK HUN-Therm - BEAC 102-64

Megkezdődtek a 2023-as Killik László Női Magyar Kupa küzdelmei. Az egyik negyeddöntőben DVTK HUN-Therm - E.ON ELTE BEAC Újbuda mérkőzést rendeztek a DVTK Arénában. Bár nehezen indult be a hazai csapat gépezete, a második negyedtől fokozatosan lendültek játékba a piros-fehérek, akik végül meggyőző fölénnyel nyerték meg a találkozót (102-64).

MK: DVTK HUN-Therm - BEAC 102-64


Másfél percig tapogatóztak a csapatok, az első találatot Green vitte be, de nem a hazai csapaté, hanem Morgan a vendégektől. A mérkőzés elején inkább a vendégek voltak dicsérhetők, és Angyal vezérletével a 4. perc derekán még ők vezettek (4-7). Az 5. percben mindkét edző cserélt, Kányási és Koch érkeztek a pályára, majd a következőben két szép jelenetet láthattak a nézők, előbb Radócz süllyesztett el egy csont nélküli hárompontost, amire Guirantes válaszolt egy Michael Jordant idéző elugrásos duplával. Ez sem hozott azonban változást a játék képében, a hazai csapat játékosai mintha nem lettek volna elég élesek, és a fővárosi egyetemisták ezt ügyesen kihasználva őrizték néhány pontos előnyüket (10-13). A 8. percben M. Green és Aho T. triplaváltását jegyezhettük fel,, és a negyed hajrája sem hozott diósgyőri feltámadást. A BEAC addigi teljesítményére Juhász tette fel a koronát, aki a női mezőnyben ritkán látható módon egy kézzel kapta el a labdát, és hasonlóképp juttatta is azt a gyűrűbe (15-19).

A második etapban aztán más felfogásban kezdte a játékot a DVTK, Bernáth hármasával, Kiss és Kányási dupláira nem érkezett válasz, így gyorsan időt is kért a vendégek edzőnője (22-19). A fekete mezesek hamar egyenlítettek is egy hármassal, azonban erre egy nagyszerű 16-0-s szériával reagáltak Völgyi Péter lányai, akik egyre inkább belemelegedtek a játékba, és sorra termelték a szebbnél szebb kosarakat (38-22). A BEAC-timeout után négy perc maradt hátra a félidőig, Bacsó büntetőjével folytatódott a játék, majd Garbin könnyű duplái között Vojtulek törte meg a látogatók vészes gólcsöndjét (43-23). A félidő végéig kicsit összekapta magát a budapesti csapat, de a húszpontos különbség így is megmaradt a két csapat között (47-27).

Egy szépen kivitelezett Kányási-tempóval kezdődött a második félidő, majd Green labdája találta meg Kiss Angit. A BEAC első kosarát Angyal szerezte a fordulás után, amire Angelika egy remek triplával válaszolt (54-31). Guirantes duplái között Katona is elhelyezett egyet a gyűrűbe, majd Angyal egy hármast is bevágott (58-36). A 23. percben Guirantes lépett elő főszereplővé két duplájával, valamint kisvártatva a litván Grigalauskytė is feliratkozott a pontszerzők közé, míg az újbudaiak hárompontosokkal operáltak (70-45). A harmadik negyed hajrájában a játékvezetők néhány ítélete borzolta a kedélyeket, Grigalauskytė azonban öt másodperc alatt szerzett két kettesével megnyugtatta a szurkolókat (76-47).

Parádésan kezdte a záró felvonást a DVTK HUN-Therm, Garbin, Grigalauskytė és Aho Nina pontjai azt jelezték, hogy a lányok igyekeznek maximálisan kiszolgálni a szurkolóikat (83-47). Vojtulek révén az egyetemisták is eredményesek voltak a 32. percben, válaszként érkezett Aho Nina nagyszerű hárompontosa, amelyre Milkovics reagált egy közelivel (87-52). Morgan Green hat egységével és Juhász könnyű kosarával harmincon belülre jöttek a vendégek. Oláh Fruzsi megszerezte első pontjait, majd az amerikai irányító harmadik triplája is behullott (89-62). A mérkőzés végére már csak az volt kérdés, hogy a diósgyőriek elérik-e a száz dobott pontot, végül Oláh Fruzsi sarokból elengedett remek triplájával ez a bravúr is összejött a hazaiaknak (102-64).

 

Killik László Női Kosárlabda Magyar Kupa, negyeddöntő

DVTK HUN-Therm - E.ON ELTE-BEAC 102-64 (15-19, 32-8, 29-20, 26-17)

Miskolc, DVTK Aréna, 550 néző. Játékvezetők: Papp Péter, Fodor Attila, Pozsonyi László.
DVTK: Aho N. 10/3, Bernáth 12/6, Guirantes 9/3, Garbin 16/6, C. Green 10. Csere: Kányási 8, Aho T. 6/6, Grigalauskytė 10, Kiss A. 9/3, Bacsó 7, Oláh 5/3. Vezetőedző: Völgyi Péter.
BEAC: Angyal 10/3, M. Green 16/9, Zsámár, Radócz 11/3, Vojtulek 7. Csere: Koch 7/3, Milkovics 3, Juhász 8, Katona 2. Vezetőedző: Mészárosné Kovács Andrea.

A mérkőzés részletes statisztikája ide kattintva böngészhető.


Edzői értékelések

Völgyi Péter: Hasonló problémáink voltak nekünk is és a BEAC-nak is, minimális volt az az idő, amit a csapat az egy edzésen együtt tudott tölteni. Látszott is az első negyedben, hogy védekezésben és támadásban is rengeteget hibáztunk. Aztán a második negyedtől kezdve sikerült kihasználnunk a palánk alatti előnyünket és kívülről sem dobtunk ma rosszul. Örülök, hogy ilyen nagy különbséggel tudtunk nyerni, mindenki pont a megfelelő mennyiségű időt töltötte a pályán. Bízom benne, hogy mindenkiben maradt kellő tartalék, hogy vasárnapra fel tudjunk készülni a Sopron játékából.

Mészárosné Kovács Andrea: Sok pozitívumot nem találtam a mérkőzésben, a  válogatott szünetben nem volt együtt a csapat és ez erősen meglátszott a mérkőzésen. Nagyon minimális volt az az idő, amikor az a játékot láttam a pályán, amit negyven percen keresztül szeretnénk hozni. Nem tudom, hogy ennek mi az oka, bőven rendet kell tenni a fejekben, mert ez sajnos kevés lesz bármilyen bajnoki mérkőzéshez. Most hazamegyünk és elemezni fogjuk azt, hogy mit találtunk jónak, és mi az a rengeteg dolog, amit ki kell javítani. Gratulálok a DVTK-nak a négy közé jutáshoz.

Bacsó Zsófia: Úgy gondolom, hogy az első félidőt nehezen kezdtük, nehezen rázódtunk bele a saját ritmusunkba. A második negyed közepétől tudtunk felszabadultabban játszani és onnantól az egész mérkőzés a mi kezünkben volt, tudtuk uralni a játékot. A második félidőben tudtuk gyakorolni azokat az elemeket, amiket használni szeretnénk. Ma jól ki tudtuk használni az előnyeinket, de a védekezésünk nem volt az igazi, sok pontot kaptunk. Válogatott szünet utáni első mérkőzésnek szerintem ez nem volt rossz, készülünk vasárnapra a Sopron ellen, nagyon szeretnénk megverni őket hazai pályán.

Morgan Green: Ez egy nagyon kemény nap volt a számunkra. Sajnos látszott rajtunk a kihagyás, lassúak voltunk ma. Remélem, hogy ez a vereség ma felébreszt bennünket és keményen fogunk dolgozni, hogy a Vasas ellen már a legjobb formánkat tudjuk hozni.