Beharangozó 2023. október 30., hétfő

Szigorodnak a nemzetközi mérkőzések szabályai

A FIBA az eszkalálódó európai politikai környezet hatására a biztonsági szabályok szigorítása mellett döntött az európai kupasorozatok mérkőzésein. A Nemzetközi Szövetség hivatalos közleményét, illetve az új és megváltozott szabályozásokat jelen cikkünkben közöljük. Kérjük szurkolóinkat, hogy minden esetben tartsák be a mérkőzések szabályait, a biztonsági előírásokat!

Szigorodnak a nemzetközi mérkőzések szabályai


A FIBA hivatalos közleménye

Az elmúlt hetekben - az Európában zajló események határása - megnövekedett a mérkőzéseken a politikai üzenetek, molinók megjelenése a nemzetközi klubmérkőzéseken.

A helyzet hatására egyes szabályok szigorítása mellett döntöttünk, melyek a következő forduló mérkőzéseitől kezdődően visszavonásig hatályosak és érvényesek.

Új vagy megváltozott szabályozások

1. Tilos bármilyen gesztus, szó vagy tárgy, amely sporteseményhez nem illő üzenetet közvetít, különös tekintettel a politikai, ideológiai, vallási, rasszista, sértő vagy provokatív megnyilvánulásokra.

2. A vendég klub  kizárólagosan és szigorúan felelősséggel tartozik szurkolóiért abban az esetben is, amennyiben azok nem szervezetten érkeznek meg az idegenbeli mérkőzésre. A vendégszurkolók által okozott szabálysértésekért, atrocitásokért a klubok minden esetben büntetésben részesülnek.

3. Kizárólag a résztvevő országok hivatalos nemzeti lobogójának megjelenítése engedélyezett a sportlétesítményen belül. Minden regionális, nem hivatalos és egyéb zászló, drapéria megjelenítése szigorúan tilos a mérkőzések alkalmával.
 
4. Amennyiben a csarnokban mégis valamilyen zászló vagy üzenet megjelenik a csarnokon belül, a rendező klub minden esetben köteles a lehető leghamarabb a biztonsági szolgálat és szükség esetén a rendőrség bevonásával a lehető leghamarabb eltávolítani azt.
 
5. A televíziós közvetítések során szigorúan tilos bármilyen megosztó, offenzív vagy kétértelmű tartalom megjelenítése.