Beharangozó 2017. január 26., csütörtök

"Egyik csapat sem rossz"

Pénteken a KS Ruch Chorzów, vasárnap a GKS Górnik Łęczna ellen játszik felkészülési mérkőzést a DVTK Spanyolországban. A jelenleg Lengyelországban futballozó Kádár Tamást, a DVTK korábbi válogatott védőjét kértük arra, hogy mutassa be nekünk lengyel ellenfeleinket, hiszen nála kevesen ismerhetik jobban őket.

"Egyik csapat sem rossz"


Felkészülési mérkőzések

2017. január 27., péntek (Spanyolország, Facsa Sports Centre)
16:00 KS Ruch Chorzów (lengyel Ekstraklasa, 16. helyezett) - DVTK

2017. január 29., vasárnap (Spanyolország, Oropesa del Mar)
15:00 GKS Górnik Łęczna (lengyel Ekstraklasa, 15. helyezett) - DVTK

- Két lengyel csapattal találkozik a DVTK hétvégén. A KS Ruch Chorzów a 16., a GKS Górnik Łęczna a 15. helyen áll a lengyel bajnokságban. A magyar élvonalban hányadik helyen lennének szerinted?

- Nagyon nehéz megmondani, hogy azok a lengyel csapatok, amelyek a középmezőnyben, vagy hátul vannak, a magyar mezőnyben mit tudnának produkálni. Aki követi mind a két bajnokságot, az tudja, hogy erőnlétileg nem annyira tér el egymástól a kettő. Véleményem szerint a legfőbb különbség az, hogy Lengyelországban a fizikai részre fektetnek több hangsúlyt és több a párharc, míg Magyarországon több a technikás játékos.

- Pénteken a KS Ruch Chorzów együttesével találkozunk. Mit érdemes róluk tudni?

- Egyik csapat sem rossz, de a két lengyel ellenfeletek közül őket tartom a jobb csapatnak. Sok fiatal játszik náluk, lendületes, gyors játékot játszanak. Két-három labdarúgójuk folyamatosan a lengyel U21-es válogatottban kap szerepet. Minden meccsen próbálnak építkezni, igyekeznek kihozni a labdát. Nem azt a fajta focit játsszák, hogy „felrúgják a labdát és majd valami lesz”. Van két gyors szélsőjük, akikre oda kell figyelni, és a csatáraikban is van sebesség. Tavaly a felsőházban szerepeltek, nyolcadik helyen végeztek. Összességében egy jó kis csapat, mi mindig jó meccseket játsszunk velük.

- Vasárnap a GKS Górnik Łęczna lesz az ellenfelünk. Mi az, ami először eszedbe jut róluk?

- A tabellán elfoglalt helyezésükkel szemben, hidd el, hogy ők sem rosszak. Náluk inkább a fizikai erő dominál. Magas játékosaik vannak a védelemben és a pálya többi részén is. Nem kombinálják annyira a játékot, igyekeznek egyből feljuttatni a labdát a csatárhoz. A jobb szélen van egy hórihorgas szélső középpályásuk, rá is érdemes odafigyelni.

KS Ruch Chorzów

Pénteki ellenfelünk, a KS Ruch Chorzów csapatát 1920 áprilisában alapították, először 1927-ben szerepeltek a lengyel első osztályban. Az első bajnoki címüket 1933-ban szerezték meg. A Chorzów 14 bajnoki címmel, 3 kupa, és 2 szuperkupa győzelemmel Lengyelország legsikeresebb csapata. A klub színe kék-fehér.

Érdekesség, hogy az Intertotó-kupában 1998-ban döntőt játszottak, amelyet elvesztettek az olasz Bologna ellen. A DVTK ugyanebben az évben szintén szerepelt az Intertotó-kupában, a máltai Sliema Wanderers kiverése után a török Altay SK állta útját Tornyi Barnabás együttesének.

A KS Ruch Chorzów a tavalyi esztendőben a nyolcadik helyen végzett, jelenleg 28 lőtt és 37 kapott góllal, 6 győzelem, valamint 2 döntetlen mellett 12 alkalommal hagyták el vesztesen a pályát, ezzel a 16. helyen állnak a lengyel első osztályban. Fontos megemlíteni, hogy a csapatnak 20 helyett csak 16 pontja van, hiszen pénzügyi okok miatt a lengyel szövetség négy pont levonással sújtotta, ennek is köszönhető az utolsó helyük a bajnokságban. Kádár Tamás csapata, a Lech Poznań ősszel kiütéses győzelmet aratott ellenük, 5-0 arányban győzte le őket idegenben. Válogatott védőnk végigjátszotta a mérkőzést.

GKS Górnik Łęczna

A GKS Górnik Łęczna csapatát 1979-ben alapították. A klub színe zöld-fekete. 2003-ban jutottak fel először az első osztályba, majd négy esztendő után búcsúzni kényszerültek, bár eredményeik alapján bent maradtak volna, egészen a harmadosztályig száműzte őket a lengyel szövetség. Egy év után, 2008-ban feljutottak a másodosztályba, majd hat évvel később, 2014-ben ismét visszajutottak az élvonalba. Fennállásuk legjobb eredménye a 2004/2005-ös bajnokságban elért hetedik hely.

A csapat a 2015/2016-os pontvadászatban a 14. helyen zárt. Jelenleg 21 lőtt és 37 kapott góllal, 4 győzelem és 6 döntetlen mellett 10 alkalommal szenvedtek vereséget, ezzel a 15. helyet foglalják el a tabellán. Kádár Tamás csapata, a Lech Poznań ősszel 2-1 arányban győzte le őket idegenben. Tamás ezt a mérkőzést is végigjátszotta.

Fotók: www.lechpoznan.pl