Beharangozó 2017. november 15., szerda

Negyedszer játszunk a PAFC vendégeként

Negyedszer játszunk a PAFC vendégeként, Székesfehérvárott első alkalommal sikerült nyerni, Felcsúton azonban eddig csak a Videoton ellen szerzett három pontot a DVTK. Bemutatjuk az ellenfelet, és felidézzük a két csapat történelmét.

Negyedszer játszunk a PAFC vendégeként

A Budapesttől 40 kilométerre nyugatra fekvő felcsúti labdarúgó utánpótlás-nevelő központot a legendás névadó, Puskás Ferenc 80. születésnapján, 2007. április 1-én avatták fel ünnepélyesen, akkor vette fel az akadémia a legismertebb magyar nevét. Az akadémia alapítója, a Felcsútról származó és a faluban ma is sok időt töltő Orbán Viktor miniszterelnök.

Az Akadémia a Videoton FC utánpótláscsapataként Videoton-Puskás Akadémia néven 2010-ben már az NB II. Nyugati-csoportjában szerepelt. Az MLSZ döntésének értelmében később az NB I.-es klubok utánpótlás együttesei nem indulhattak a másodosztályban, ezért az Akadémia "levált" a Videoton FC-ről és Puskás Akadémia FC néven önálló klubként folytatta szereplését az NB II.-ben.

A Puskás Akadémia FC csapata az első bajnoki évében aranyérmet szerzett az NB II. Nyugati-csoportban, és feljutott az élvonalba, ahol első évükben sikerült teljesíteniük minden újonc minimum tervét. A következő idényben a terveknek megfelelően tovább erősödött a felcsútiak csapata és a középmezőny tagjaként a 10. helyen zárták a bajnokságot.

A 2015/2016-os bajnokság végén búcsúztak az élvonaltól, azonban egyből, bajnokként tértek vissza az NB II.-ből.

OTP Bank Liga 2017/2018

Újoncként hullámzó a PAFC teljesítménye, jó és rossz szériák váltják egymást. A legutóbbi hat mérkőzésen nem tudtak győzni, előtte viszont négyszer győztek sorozatban.

  1. forduló: FTC - PAFC 1-1
  2. forduló: PAFC - Videoton 1-3
  3. forduló: Vasas - PAFC 2-0
  4. forduló: PAFC - Honvéd 0-2
  5. forduló: DVTK - PAFC 2-2
  6. forduló: PAFC - Balmazújváros 2-1
  7. forduló: Haladás - PAFC 1-5
  8. forduló: Újpest - PAFC 1-3
  9. forduló: PAFC - Mezőkövesd 1-0
  10. forduló: DVSC - PAFC 3-0
  11. forduló: PAFC - Paks 1-2
  12. forduló: PAFC - FTC 1-1
  13. forduló: Videoton - PAFC 2-0
  14. forduló: PAFC - Vasas 0-0
  15. forduló: Honvéd - PAFC 4-3

Legutóbb ebben az összeállításban szerepelt a PAFC csapata: Hegedüs L. - Poór, Vanczák, Hegedűs J., Balogh B. - Mevoungou - Prosser (Molnár G., 55.), Márkvárt, Bačelić-Grgić (Perošević, 46.), Szakály P. - Knežević.

Nyári játékosmozgás

A lenti névsort böngészve úgy tűnik, Pintér Attila a játékoskeret megerősítésében látta a biztos bennmaradás kulcsát.

Érkezett
Balogh Balázs (Újpest)
Ulysse Diallo (mali, Mezőkövesd)
Jonathan Heris (belga, Újpest)
Josip Knežević (horvát, NK Osijek)
Liridon Latifi (KF Skënderbeu)
Madarász Márk (Gyirmót FC Győr)
Patrick Mevoungou (kameruni, DVTK)
Molnár Gábor (Mezőkövesd)
Osváth Attila (Vasas)
Antonio Perošević (horvát, NK Osijek)
Poór Patrik (MTK)
Radó András (FTC)
Szécsi Márk (Nyíregyháza) 
Branislav Danilović (szerb, DVSC - kölcsönből vissza)
Stipe Bačelić-Grgić (horvát, Mezőkövesd - kölcsönből vissza)
Lipcsei Ádám (Csákvár - kölcsönből vissza)

Távozott
Damásdi Alex (Cegléd)
Fodor Ákos (Kisvárda)
Forró Gyula (Nyíregyháza)
Gundel-Takács Bence (Újpest)
Gyömbér Gábor (Soroksár)
Heffler Tibor (Cegléd)
Kertai Dániel (Iváncsa)
Lencse László (MTK)
Nagy Ádám (Ménfőcsanak)
Óvári Zsolt (DVTK)
Pekár László (Nyíregyháza)
Pogacsics Krisztián (Balmazújváros)
Szabó Bence (Videoton)
Szatmári Lóránd (ETO FC Győr)
Tischler Patrik (Újpest)
Tóth Bence (Videoton)
Bokros Szilárd (Csákvár - kölcsönbe)
Daróczi Zoltán (Csákvár - kölcsönbe)
Ivor Horvat (horvát, Csákvár - kölcsönbe)
Magyari Szilárd (Csákvár - kölcsönbe)
Nagy Zsolt (Csákvár - kölcsönbe)
Polonkai Attila (Csákvár - kölcsönbe)
Rétyi Tamás (Csákvár - kölcsönbe)
Sándor György (Csákvár - kölcsönbe)
Tar Zsolt (Csákvár - kölcsönbe)

A PAFC kerete

Kapusok
1 Tóth Balázs
19 Hegedüs Lajos
44 Branislav Danilović

Védők
13 Csilus Ádám
14 Jonathan Heris
20 Vanczák Vilmos
23 Spandler Csaba
24 Poór Patrik
68 Hegedűs János
71 Osváth Attila

Középpályások
8 Márkvárt Dávid
12 Balogh Balázs
15 Patrick Mevoungou
17 Zsidai László
28 Stipe Bačelić-Grgić
30 Josip Knežević
55 Szakály Péter
27 Liridon Latifi
80 Madarász Márk

Támadók
7 Szécsi Márk
9 Ulysse Diallo
10 Radó András
11 Prosser Dániel
33 Molnár Gábor
77 Antonio Perošević

A vezetőedző

A salgótarjáni születésű Pintér Attila ül a Puskás Akadémia kispadján. Labdarúgóként ifjúsági Európa-bajnoki címet szerzett, a felnőtt válogatottban pedig 20 alkalommal viselte a nemzeti címeres mezt. Az FTC színeiben kétszer nyert bajnoki ezüstérmet, egyszer Magyar Kupát, de rövid ideig játszott Belgiumban, a BVSC-ben, Budafokon, az ETO-ban és a Vasasban is. Pályafutását a DVTK-ban fejezte be, az osztályozóig eljutott a csapattal, azonban a Videoton ellen nem sikerült a feljutás 1996-ban. Ezt követően egyből edzősködni kezdett, első sikerét a 2003/2004-es idényben a Ferencvárossal érte el, bajnokságot és Magyar Kupát nyert. A következő évben már a Sopron edzőjeként ismét a magasba emelhette a kupát, majd a 2012/2013-as idényben a Győri ETO-t vezette bajnoki címre. Rövid ideig irányította a válogatottat is, majd a 2015/2016-ös bajnokságban a Mezőkövesddel végzett feljutást érő helyen az NB II.-ban, és ősszel is kiválóan szerepeltek az élvonalban. Az előző télen kispadot és osztályt váltott, de a feljutást egy évvel később Felcsúton is megismételte.

Ismerős a másik oldalon

Vanczák Vilmos Miskolcon született, Diósgyőrben nevelkedett, és 2000-ben egy MTK elleni találkozón az élvonalban is bemutatkozott. Ezt követően éveken keresztül Újpesten, majd Svájcban játszott, hazatérte után lett a PAFC labdarúgója.

Patrick Mevoungou Mezőkövesdről érkezett Diósgyőrbe idén tavasszal, és 9 alkalommal lépett pályára az élvonalban. Nyáron a PAFC kivásárolta játékjogát. A Honvéd ellen kiállították az elmúlt fordulóban, így nem léphet pályára a DVTK ellen.

Egymás ellen

Eddig háromszor találkozott a két csapat a felcsútiak pályaválasztása mellett egyszer Székesfehérvárott, kétszer Felcsúton.  

A 2013/2014-es bajnokság 7. fordulójában 2013. szeptember 14-én Székesfehárvárott fogadták a Radoš - Vági, Vadász, Kádár, Husić - Kostić (Gosztonyi az 56.) , Abdourman, Elek (Batioja a 34.), Barczi - Tisza (Bacsa a 73.) , Futács összeállítású DVTK-t.

A mérkőzésre kilátogató 300 néző két hazai kiállítást és két diósgyőri gólt láthatott. Először Futács Márkó lőtte meg élete első diósgyőri bajnoki gólját, majd Bacsa Patrik szerzett csodagólt sarokkal, így a DVTK magabiztosan hozta el a 3 pontot az újonctól.


A 2014/2015-ös bajnokságban hiába próbálkozott a DVTK, nem sikerült gólt lőni a vendégszektort zsúfolásig megtöltő szurkolók bánatára, míg a hazaiak egyszer betaláltak, így Felcsúton maradt a három pont. Szivics Tomiszláv az Antal - Okuka, Szalai V., Kádár, Husić - Marjanović, Egerszegi (Barczi, 80.), Elek, Gosztonyi (Bognár I., 73.) - Takács T. (Bacsa, 73.), Griffiths összállításban küldte pályára a csapatot.

Legutóbb, 2016. február 13.-án játszott a DVTK Felcsúton a PAFC vendégeként. A hazaiak a találkozó 3. percében büntetőből szereztek vezetést, majd a DVTK hatalmas erőket mozgatott meg az egyenlítésért, de nem sikerült betalálni az ellenfél kapujába. Egervári Sándor vezetőedző a Radoš - Okuka, Lipták, Kovács G., Nemes - James (Bacsa, 46.), Elek - Barczi, Bognár I. (Egerszegi, 85.), Koman - Novothny (Griffiths, 63.) csapatot küldte pályára.

Az OTP Bank Liga idei kiírásában Debrecenben fogadta az első körben a DVTK a PAFC csapatát. Az első félidőben egy szabadrúgást követően korán vezetést szereztek a vendégek, azonban Makrai Gábor küzdőszellemének köszönhetően gyorsan egyenlített a DVTK. A második játékrész viharosra sikerült, előbb villámlás miatt szünetelt a mérkőzés, majd ismét a felcsútiak szereztek vezetést, azonban Diego Vela a Honvéd elleni meccset követően újra pontot mentett a hajrában.

Diósgyőri VTK - Puskás Akadémia FC 2-2 (1-1)

DVTK: Antal - Nagy T., Lipták, Karan, Tamás - Vela, Busai (Kocsis, 73.), Oláh B. (Nono, 78.), Óvári - Makrai (Ioannidis, 78.), Ugrai. Szakmai igazgató: Bódog Tamás.
PAFC: Hegedűs L. - Poór, Heris, Hegedűs J., Spandler (Knežević, 46.) - Mevoungou - Szécsi (Prosser, 53.), Márkvárt (Vanczák, 88.), Balogh, Szakály P. - Diallo. Vezetőedző: Pintér Attila.

Gólszerző: Heris (0-1) a 4., Makrai (1-1) a 10., Prosser (1-2) a 75., Vela (2-2) a 89. percben.

 

PAFC - DVTK mérkőzések

  1. 2013/2014 (Székesfehérvár)
    PAFC - DVTK 0-2 G.: Futács, Bacsa
  2. 2014/2015 
    PAFC - DVTK 1-0
  3. 2015/2016
    PAFC - DVTK 1-0