Beharangozó 2018. október 4., csütörtök

Az 51. Honvéd - DVTK mérkőzés következik

Legutóbb több, mint egy éve játszott a DVTK a Honvéd ellen Budapesten, és ponttal tért haza. Bemutatjuk az ellenfelet, és felidézzük a két csapat közös történelmét.

Az 51. Honvéd - DVTK mérkőzés következik

Szombati ellenfelünk a főváros XIX. kerületének csapata, a Budapest Honvéd FC. Eredetileg Kispesti AC néven alapították 1909-ben, majd Kispesti FC néven játszott 1926-tól a profi bajnokságban. 1944-ben visszavette a klub az eredeti nevét.

Az ekkor már Budapesti Honvéd SE elnevezésű csapat aranykora az 1950-es években jött el, Puskás Ferenc, Kocsis Sándor, Bozsik József és Czibor Zoltán az Aranycsapat magját képezték. Nekik is sok szerepük volt abban, hogy a klub az 1950-es években négyszer nyert magyar labdarúgó-bajnokságot. A 1980-as és 1990-es évek elején a második aranykorszakban nyolc bajnokságot nyertek. Összességében, története során tizennégy alkalommal lett bajnok, míg a Magyar Kupát eddig hétszer nyerte el a gárda.

A rendszerváltást követően visszakerült a klub nevébe a kerület, Kispest neve, azonban 2003-tól ismét a Budapest Honvéd elnevezést használják.

Az OTP Bank Liga előző kiírásában a 4. helyen végeztek, Davide Lanzafame 18 góllal megszerezte a gólkirályi címet is.

Nyári játékosmozgás

A nyári átigazolási szezonban az alapemberek közül Eppel Márton, Davide Lanzafame és Patrick Ikenne-King is távozott, valamint a nyár elején érkező Vadócz Krisztián is szerződést bontott az átigazolási szezon zárása előtt. A másik oldalon David N'Gog a legnagyobb név, de Tischler Patrikot is kikölcsönözték Újpestről.

Érkezett
Daniel Stephen Adayilo (nigériai)
Fousseni N'Ganon Bamba (guineai, Chornomorets Odesa)
Batik Bence (FTC)
Hidi Patrik (Real Oviedo)
Holdampf Gergő (Nyíregyháza Spartacus)
Kálnoki Kis Dávid (Újpest)
David N’Gog (francia, Ross County)
Tomáš Pilík (cseh, Zbrojovka Brno)
Dino Škvorc (horvát, Alaskert)
Eke Uzoma (nigériai, Balmazújváros)
Vadócz Krisztián (Kitchee SC)
Tischler Patrik (Újpest - kölcsönbe)

Távozott
Bobál Dávid (Dukla Praha)
Csábi Mihály (Csorvás)
Eppel Márton (Kairat Almaty)
George Patrick Ikenne-King (nigériai, MTK Budapest)
Kadima Kabangu (Kongói DK-beli, Sirak FC)
Tomáš Košút (szlovák, ???)
Davide Lanzafame (olasz, FTC)
Vadócz Krisztián (szabadon igazolható) 
Herjeczki Kristóf (Gyirmót FC Győr - kölcsönbe)
Lukács Dániel (Újpest - kölcsönbe)
Stoiacovici Dávid (Tiszakécske - kölcsönbe)
Tömösvári Bálint (Kaposvár - kölcsönbe)

A Honvéd játékoskerete

Kapusok
66 Berla Attila 
99 Gróf Dávid 99
18 Horváth András

Védők
36 Baráth Botond
7 Batik Bence
15 Deák István
13 Heffler Tibor
25 Ivan Lovrić
4 Kálnoki-Kis Dávid
14 Kovács Nikolasz
33 Kukoč Tonci
26 Škvorc Dino
60 Temesvári Attila
3 Eke Uzoma

Középpályások
23 Banó-Szabó Bence
21 Fousseni N'Ganon Bamba
6 Gazdag Dániel
5 Hidi Patrik
8 Holdampf Gergő
11 Holender Filip
24 Kamber Djordje
77 Nagy Gergő
17 Tomáš Pilík
16 Pölöskei Zsolt
55 Szendrei Norbert

Támadók
19 Danilo
22 Májer Milán
89 David N'Gog 
29 Tischler Patrik

OTP Bank Liga 2017/2018

A Honvéd jól kezdte a bajnokságot, a legutóbbi három mérkőzésen viszont nyeretlenek maradtak, és még gólt sem szereztek.

 1. forduló: Honvéd - Haladás 3-2
 2. forduló: Honvéd - Kisvárda 4-0
 3. forduló: Honvéd - Paks 1-0
 4. forduló: Mezőkövesd - Honvéd 0-1
 5. forduló: Honvéd - Vidi 0-3
 6. forduló: Honvéd - DVSC 3-0
 7. forduló: Újpest - Honvéd 0-0
 8. forduló: Honvéd - FTC 0-1
 9. forduló: PAFC - Honvéd 1-0

A PAFC ellen így állt fel a Honvéd: Gróf - Batik, Kamber, Baráth - Heffler, Nagy, Hidi (Kukoč, 72.), Gazdag, Holender - Danilo (Tischler, 46.) N'Gog (Banó-Szabó, 82.)  

A vezetőedző

Supka Attila pályafutása során labdarúgóként a Honvéddal, vezetőedzőként a DVSC-vel nyert bajnokságot, utóbbival kettőt is. Korábban két alkalommal irányította a Honvédot, első korszakában Magyar Kupát is nyert. Távozását követően dolgozott Pécsett, Sopronban, végül Szegedről tért vissza idén télen ismételten Kispestre.

Ismerős a másik oldalon

A már 34 éves Djordje Kamber másfél éven keresztül viselte a DVTK mezét 2008 januárjától 2009 júniusáig. Ezen idő alatt 39 mérkőzésen 5 gólt szerzett. Később Zalaegerszegen és Győrben játszott, ezt követően lett a Budapest Honvéd labdarúgója. 

Egymás ellen

A két klub közös NB I.-es története 1940. október 27-én kezdődött. Csapkay Károly együttese a Gáspár - Bohus, Felföldi, Kalocsay, Turán, Barta, Füzér, Berecz, Fazekas, Barna, Magyar összeállításban lépett pályára és Fazekas góljával legyőzte a kispesti gárdát. A sikernek köszönhetően a DiMÁVAG feljött a tabella harmadik helyére.

"A legnagyobb elismerés hangján kell a védelemről írni. A II. félidőben, amikor tíz emberre olvadt a csapat (Bohust állította ki a bíró) a Kispest kábító iramot diktált, s ez a sokszor lekicsinyelt védelem hősiesen állta a harcot, verte vissza a rohamokat, folyvást mozgásban volt, mint akiket a fúriák kergetnek" - áradozott a korabeli tudósító.

Ezt követően évekig hiába járt a Diósgyőr a fővárosban nem sikerült győztesen távoznia Kispestről. Azonban időközben megépült a Népstadion és a Honvéd 1957. november 17-én már ott fogadta a Teleki Pál vezette DVTK-t. A Tóth - Werner, Szigeti, Paulás, Török, Fekete, Iván, Csányi, Papp, Pál II, Matisz felállásban a miskolci fúk nem akármilyen győzelmet arattak a Varga - Törőcsik II, Solti, Dudás - Bozsik, Törőcsik I. - Budai I, Machos, Kotász, Tichy, Babolcsay felállásban szereplő Honvéd ellen. A mindent eldöntő győztes találat Pál II László nevéhez fűződik.

Az újabb Diósgyőri győzelemre tíz évet kellett várni, de megérte, mert 1967. április 9-én az eddigi legnagyobb arányú sikert könyvelhettük el. Sikora, Gál, és Hajas nagyszerű játékának köszönhetően 4-1 arányban léptük le a kispesti csapatot. A félidei 1-1-es döntetlent követőn két Ruttkai és egy Szurgent-góllal fordítottuk a magunk javára a mérkőzést. Szurgent Lajos később Diósgyőrből a Honvédhoz szerződött, ahol előbb játékosként, majd évek múlva edzőként segítette a fővárosiakat.

A '70-es, a '80-as és a '90-es években hiába próbálkozott a diósgyőri Aranycsapat, vagy a Tornyi-féle sikergárda, nem tudtunk győztesen kikerülni a fővárosiakkal vívott párharcokból. A Tornyi Barnabás vezette csapatunk hiába verte Miskolcon 5-1-re a Kispestet, a fővárosban már nem sikerült megismételnie a bravúrt. Pedig - mint az az alábbi videóból kiderül - majd ezren drukkoltak a helyszínen a Diósgyőrnek.

 

A XXI. században azonban már kétszer is sikerült megtréfálnunk a vasárnapi vendéglátónkat. A 2005/2006-os szezonban Ciprian Binder góljára nem tudtak válaszolni a Kispestiek, így mindhárom pontot elraboltuk a Bozsik Stadionból.

Legközelebb 2008. március 28-án arattuk győzelmet, amikor a Köteles - Kállai, Elek, Mogyorósi, Kerényi - Lakatos, Kamber, Pintér, Pelecaci (Vitelki, 31.), Virágh (Szélpál, 64.) - Simon (Homma, 72.) összeállításban játszó csapatunk a japán légiósunk, Homma Kazuo góljával győzött 1-0-ra.

Négy vesztes mérkőzést követően 2014 tavaszán 2-1-re győzött a Szivics Tomiszláv által irányított csapat, amely a Radoš - Eperjesi, Vadász, Kádár, Husić - Barczi, Elek, Gosztonyi (Abdouraman, 67.), Marjanović (Kostić, 60.) - Bacsa, Futács (Grumić, 44.) összeállításban játszott. Zivanović a hazaiakat juttatta vezetéshez, de előbb Futács Márkó egyenlített, majd Zoran Kostić a győzelmet jelentő találatot is megszerezte.


A 2014/2015-ös bajnokságban Lazar Marjanović találatával korán vezetést szerzett a DVTK a Bozsik Stadionban, azonban Hidi Patrik egy távoli kapásgóllal egyenlített. Szivics Tomiszláv ezúttal az Antal - Okuka, Alves, Németh M., Husić (Szalai V., 73.) - Egerszegi - Marjanović (Bacsa, 88.), Koman (Krstić, 90+2.), Bognár I., Takács T., - Griffiths összeállításban küldte pályára a diósgyőri csapatot.


A 2017/2018-as bajnoki kiírásban egyszer játszott a DVTK Budapesten a Honvéd ellen, a pályaválasztó jog felcserélése miatt rögtön a 2. fordulóban, amikor hatalmas izgalmak után szerzett pontot a Diósgyőr Kispesten. Diego Vela első félidőben a lerántása után megítélt büntetőből szerzett vezetést, majd a jól kontrázó Honvéd a második félidőben megfordította az eredményt, azonban pontot ért a diósgyőri szív, mert végül a hazaiak nem bírták az óriási diósgyőri nyomást, és Diego Vela bombája utat talált a hálóba.

Budapest Honvéd - Diósgyőri VTK 2-2 (0-1)

Honvéd: Gróf - Baráth, Lovric, Bobál D., Laczkó (Villám, 44.) - Kamber - Nagy G., Tömösvári (Herjeczki, 64.), Gazdag (Kabangu, 61.) - Lanzafame, Eppel. Vezetőedző: Erik van der Meer.
DVTK: Radoš - Eperjesi, Lipták, Karan, Tamás - Vela, Busai (Makrai, 66.), Nono, Óvári - Szarka, Ioannidis (Ugrai, 58.).  Szakmai igazgató: Bódog Tamás.
Piros lap: Nagy G. a 40. percben.
Gólszerző: Vela (0-1, 11-esből) a 41., Eppel (1-1) a 61., Lanzafame (2-1) a 74., Vela (2-2) a 90+5. percben.

A legutóbbi találkozáskor az első játékrészben rengeteg helyzetet alakított ki a Diósgyőr, végül Nikolaos Ioannidis góljával megszerezte vezetést a DVTK a Honvéd ellen Debrecenben. A második félidő elején a vendégek egyenlítettek, majd a folytatásban mindkét csapat győzelemre játszott, de egyik csapat sem tudta megszerezni a döntő gólt.

Diósgyőri VTK - Budapest Honvéd 1-1 (1-0)

DVTK: Antal - Eperjesi, Lipták, Karan, Tamás - Vela, Busai, Ugrai (Óvári, 82.), Shestakov (Hasani, 61.) - Bacsa (Szarka, 70.), Ioannidis.Szakmai igazgató: Bódog Tamás.
Honvéd: Gróf - Ikenne-King (Danilo, 76.), Heffler T., Lovrić, Baráth, Kukoč (Holender, 32.) - Gazdag, Nagy G., Banó-Szabó (Májer, 86.) - Lanzafame, Eppel. Vezetőedző: Supka Attila.
Gólszerző: Ioannidis (1-0, 11-esből) a 30., Eppel (1-1) a 46. percben.

Az eddig lejátszott Bp. Honvéd - DVTK NB I.-es mérkőzések

 1. 1940/1941
  Kispest FC - DiMÁVAG 0-1 G.: Fazekas
 2. 1941/1942
  Kispest FC - DiMÁVAG 3-3 G.: Fazekas (2), Mészáros
 3. 1942/1943
  Kispest FC - DiMÁVAG 3-0
 4. 1943/1944
  Kispest FC - DiMÁVAG 1-0
 5. 1945/1946
  Kispest AC - DVTK 1-1 G.: Rózsavölgyi
 6. 1950
  Bp. Honvéd - DVTK 2-2 G.: Mixtai, Pribelszky
 7. 1951
  Bp. Honvéd - DVTK 3-1 G.: Vékony
 8. 1952
  Bp. Honvéd - DiVasas 3-0
 9. 1954
  Bp. Honvéd - DiVasas 4-0
 10. 1955
  Bp. Honvéd - DiVasas 2-1 G.: Tiba
 11. 1957/1958 Népstadion
  Bp. Honvéd - DVTK 0-1 G.: Pál II.
 12. 1958/1959
  Bp. Honvéd - DVTK 1-1 G.: Iván
 13. 1959/1960
  Bp. Honvéd - DVTK 3-2 G.: Török, Papp
 14. 1960/1961
  Bp. Honvéd - DVTK 2-1 G.: Solymosi
 15. 1964
  Bp. Honvéd - DVTK 2-0
 16. 1966
  Bp. Honvéd - DVTK 1-0
 17. 1967
  Bp. Honvéd - DVTK 1-4 G.: Ruttkai (2), Szurgent, Sikora
 18. 1968
  Bp. Honvéd - DVTK 3-0
 19. 1969
  Bp. Honvéd - DVTK 1-0
 20. 1970/1971
  Bp. Honvéd - DVTK 2-0
 21. 1971/1972
  Bp. Honvéd - DVTK 3-0
 22. 1972/1973
  Bp. Honvéd - DVTK 3-1 G.: Sikora
 23. 1974/1975
  Bp. Honvéd - DVTK 5-1 G.: Oláh
 24. 1975/1976
  Bp. Honvéd - DVTK 4-1 G.: Oláh
 25. 1976/1977
  Bp. Honvéd - DVTK 2-0
 26. 1977/1978
  Bp. Honvéd - DVTK 3-0
 27. 1978/1979
  Bp. Honvéd - DVTK 5-0
 28. 1979/1980
  Bp. Honvéd - DVTK 0-0
 29. 1980/1981
  Bp. Honvéd - DVTK 1-1 G.: Oláh
 30. 1981/1982
  Bp. Honvéd - DVTK 2-1 G.: Görgei
 31. 1982/1983
  Bp. Honvéd - DVTK 1-0
 32. 1983/1984
  Bp. Honvéd - DVTK 4-0
 33. 1991/1992
  Kispest-Honvéd - DVTK 3-0
 34. 1992/1993
  Kispest-Honvéd - DFC 0-0
 35. 1997/1998
  Kispest-Honvéd - DFC 2-1 G.: Kiser
 36. 1998/1999
  Kispest-Honvéd - DFC 3-0
 37. 1999/2000
  Kispest-Honvéd - DFC 2-0
 38. 2004/2005
  Bp. Honvéd - DVTK 2-1 G.: Müller
 39. 2005/2006
  Bp. Honvéd - DVTK 0-1 G.: Binder
 40. 2006/2007
  Bp. Honvéd - DVTK 1-1 G.: Sipeki
 41. 2007/2008
  Bp. Honvéd - DVTK 0-1 G.: Homma
 42. 2008/2009
  Bp. Honvéd - DVTK 3-1 G.: Tóth M.
 43. 2009/2010
  Bp. Honvéd - DVTK 4-2 G.: Bajzát (2)
 44. 2011/2012
  Bp. Honvéd - DVTK 2-1 G.: Gallardo
 45. 2012/2013
  Bp. Honvéd - DVTK 2-1 G.: Luque
 46. 2013/2014
  Bp. Honvéd - DVTK 1-2 G.: Futács, Kostić
 47. 2014/2015
  Bp. Honvéd - DVTK 1-1 G.: Marjanović
 48. 2015/2016
  Bp. Honvéd - DVTK 2-1 G.: Barczi
 49. 2016/2017 (2. kör)
  Bp. Honvéd - DVTK 2-0
 50. 2017/2018 (1. kör)
  Bp. Honvéd - DVTK 2-2 G.: Vela (2)

Mérlegünk: 50 mérkőzés, 6 győzelem, 10 döntetlen, 34 vereség, 39 rúgott és 103 kapott gól.

Forrás: Varga Lajos - A futball-labda diósgyőri útja