Beharangozó 2018. november 9., péntek

"Jó periódusban van a csapatunk"

Szombaton délután, a bajnokság 7. fordulójában Budapesten lép parkettre az Aluinvent DVTK. A 16 órakor kezdődő találkozón, az ELTE BEAC-Újbuda vendégei lesznek a diósgyőriek.

"Jó periódusban van a csapatunk"

NBI A-csoport 7. forduló

2018. november 7., szombat
16:00 ELTE BEAC Újbuda - Aluinvent DVTK

A mérkőzés előtt Medgyessy Dóra és Maja Škorić osztotta meg a gondolatait.

Az ellenfél

A Budapesti Egyetemi Atlétikai Clubbot (röviden BEAC), angol mintára, 1898-ban alapították, az Eötvös Loránd Tudományegyetem sportegyesületeként. Az egyik legrégebbi magyar klub, eddig összesen hat olimpiai bajnokot, többszörös Világ- és Európa-bajnokot adott már az országnak. Jelenleg 18 szakosztállyal működnek a fekete-fehérek, akik egyik legjelesebb képviselői a honi utánpótlásképzésnek. Női kosárlabdában a legnagyobb sikereiket, az 1980-as végén, 1990-es évek elején érték el a fővárosiak. A Bogdánfy utcai sportcsarnok 1987-ben készült el, lényegében ez a sikereik kezdete is egyben. Az 19881989.es bajnokságban ezüstérmet szereztek az MTK mögött, majd a rá következő évben jött a nagy áttörés. Buttás Pál, azóta már kosárlabda mesteredző, a bajnokság közben vette át a csapat irányítását Bild Katalintól, és innen már nem volt megállás. A BEAC csapata bejutott a Magyar Kupa szekszárdi döntőjébe, ahol négy pontos különbséggel, 73-69-re verték a Tungsram gárdáját. A szezon kezdete előtt a legfényesebb éremre is esélyesnek tartott ,,egyetemisták” a várakozásoknak megfelelően bejutottak a döntőbe, ahol következhetett a tavalyi döntő visszavágója, a fővárosi kék-fehérek ellen. Az első mérkőzésen valósággal lemosták a pályáról az ellenfelüket Balogh Juditék, aki ezen a mérkőzésen, egymaga 46(!) pontot dobott. Majd a második találkozón, idegenben is sikerült két ponttal nyerniük, így a klub történetében először, bajnoki címet ünnepelhettek a fekete-fehérek. Azóta sok minden megváltozott arrafelé. Annyi állandóság talán még mindig van, hogy az akkoriban alapember Balogh Judit, aki a magyar női kosárlabdázás egyik valaha volt legjobbja a vezetőedzője, az ELTE BEAC Újbuda együttesének. Manapság leginkább a kiesés elkerülés a cél, mintsem a bajnoki címek halmozása, a Gabányi Sportcsarnok környékén. Azonban az eddigi eredményeik elismerésre méltóak, az egyik legpatinásabb női kosárlabda szakosztálynak. A tavalyi szezon után elköszönt a klub két nagy tehetsége, hiszen Pusztai Petra Zalaegerszegre, még Barnai Judit, Pécsre igazolt, a PEAC csapatához. Öten maradtak a csapatnál, hozzájuk érkezett még öt magyar játékos, és két idegenlégiós, a 193 cm-es Jovana Mandic és az új-zélandi válogatott Jacinta Beckley.

Egymás ellen

A tavalyi bajnokságban, mindkét mérkőzésen hozta a papírformát az Aluinvent DVTK csapata. Idegenben nagyon magabiztosan és ponterősen játszva, 89-48-ra diadalmaskodtak a piros-fehérek, míg az alapszakasz utolsó mérkőzésén, hazai környezetben győztek a Diósgyőriek, 85-63-ra.

Az ELTE BEAC-Újbuda kerete

Suppán Anna 178 cm
Papp Klaudia 167 cm
Szabó Dóra 170 cm
György Tímea 185 cm
Angyal Nikolett 184 cm
Kovács Vanessza 185 cm
Tóth Dorina 168 cm
Mérész Beatrix 185 cm
Dúl Panka 179 cm
Vincze Virág 171 cm
Galántai Alma 175 cm
Nagy Eszter 172 cm
Jovana Mandic (CRO) 195 cm
Jacinta Beckley (NZL) 185 cm