Beharangozó 2019. február 9., szombat

Aluinvent DVTK - Győr 87-78 (h. u.)

A bajnokság alapszakaszának 17. fordulójában az Aluinvent DVTK a CMB Cargo-UNI Győr gárdáját fogadta, és egy fordulatos mérkőzésen, nagy szívvel küzdve a hosszabbítást követően végül 87-78-ra diadalmaskodott Cziczás László együttese.

Aluinvent DVTK - Győr 87-78 (h. u.)


Jól kezdte a találkozót a DVTK, hiszen Škorić, Walker-Kimbrough valamint Medgyessy kosaraival gyorsan elhúzott ellenfelétől, így a negyedik percben időt volt kénytelen kérni a vendégek mestere (8-2). Spanou betörés utáni duplájával folytatódott a játék, erre Medgyessy válaszolt büntetőkből, majd Brown tempójára Kiss Angelika egy szépen kivezetett csont nélküli középtávolival (12-6). A hatodik percben Gray is feliratkozott a pontszerzők közé, mire a másik oldalon Walker-Kimbrough megszerezte a mérkőzés első hárompontosát, aztán Brown és Mokango kosárváltása következett. A hazaiak rendezetlen védekezését Krnjić használta ki, de Kiss két jó büntetője után Spanou csak az egyiket értékesítette (19-13). A negyed hajrája is a piros-fehéreké volt, előbb egy szépen kijátszott támadás végén Medgyessy talált be, majd Shatori dobta be a büntetőit, míg a győri csapatban csak Krnjić talált be ebben a periódusban (23-15).


Hármasokkal folytatódott a mérkőzés, hiszen a hazaiak közül Kányási és Putniņa, míg a zöld mezesektől Spanou szórtak egy-egy ilyen látványos kosarat, de Czank pincérdobás utáni gólja sem volt csúnya (29-20). Cziczás László időkérése jótékonyan hatott játékosaira, előbb Mokango palánk alólija, majd Walker-Kimbrough ziccere ragadtatta tapsra a kilátogató szurkolókat. A vendégek gólínségét Krnjić törte meg, és Gray is betalált (33-25). Közel öt percig a DVTK sem volt eredményes, de a félidő hajrájában azért magára talált, Škorić középtávolival jelentkezett, majd Walker-Kimbrough tornázta újra tíz pont fölé a különbséget (40-27). Az utolsó percben Török büntetőivel és Raksányi ziccerével közelebb jött ugyan a Győr, de így is kényelmes diósgyőri előnnyel vonultak pihenőre a csapatok (40-31). 


A Győr kezdte jobban a második félidőt, Gray és Spanou találatainak köszönhetően, de Zele és Walker-Kimbrough jóvoltából a hazaiak is begyújtották a rakétákat (44-37). Medgyessy könnyű kosarára Raksányi hintett egy triplát, amikor azonban a huszonnegyedik perc végén Brown is ezt tette, időt kért Cziczás László (46-43). Škorić nagyszerű bejátszása után Zele szerzett szép kosarat, a Spanou és Gray válaszolt, egészen szorossá vált az összecsapás (48-47). De arra, ami ezután következett, senki sem számított a hazai drukkerek közül. Raksányi tempójával a mérkőzésen először megszerezte a vezetést a Győr, és Krnjić is jól célzott. Kátyúba került a DVTK szekere, mert miközben támadásban pontatlanok voltak a hazai játéksok, a védekezésük sem működött és ezt Brown révén - aki zsinórban szerzett öt pontot - ki is használta a vendégcsapat (48-56). Több mint három és fél perc után Walker-Kimbrough jegyzett hazai pontot, de Varga közelijével és Spanou hármasával tovább növelte előnyét a CMB Cargo-UNI Győr csapata (49-61). A játékrész végén Walker-Kimbrough két, és Mokango egy büntetője hozta vissza a DVTK reményét (52-61).


Maja Škorić szép középtávolijával indult a záró felvonás, majd Walker-Kimbrough pöttyintett be egy duplát, ezzel az elúszni látszott hajó visszajött (57-61). A nagyszerű napot kifogó Spanout nem lehetett tartani, szerencsére azonban a túloldalon Putniņa majd Mokango keze sem remegett meg, időt is kért a vendégek edzője (61-63). Nem akármilyen izgalmakat kínált tehát a mérkőzés, melyen a következő kosarat Brown jegyezte, erre Medgyessy reagált egy nagyszerű egyéni akcióval. Büntetőkkel folytatódott a találkozó, Brown és Putniņa is csak az egyiket értékesítette, a két jelenet között Krnjić kipontozódott. Raksányi és Gray duplái közt Walker-Kimbrough villant, majd újfent Putniņa jeleskedett (68-70). Felváltva potyogtak a kosarak a találkozón, hol kettő, hol négy ponttal vezetett ebben a szakaszban a Győr, az idő viszont nekik dolgozott. Kevesebb mint két perc volt hátra a találkozóból, amikor Shatori tempójával újra kettő egységnyi lett a különbség (72-74). Ezután Spanou csak az egyik büntetőjét dobta, időt kért a DVTK. Mokango centergólja után a kongói center Brown ellen kiosztott egy sapkát is a másik oldalon, az ezt követő akciót azonban nem tudta ponttal befejezni a hazai csapat. Az időkérés után Brown csak az egyik büntetőjét értékesítette, egy támadásnyi ideje maradt a DVTK-nak a találkozó megfordítására, vagy legalább az egyenlítésre. Nyolc másodperccel a mérkőzés vége előtt Mokango egalizált büntetőkből, hosszabbításra mentve a találkozót (76-76). 

A hosszabbításban aztán állva hagyta az ekkor már Grayt is nélkülöző ellenfelét az Aluinbent DVTK, sorrendben Walker-Kimbrough, Medgyessy és Mokango voltak eredményesek, míg védekezésben nem ismertek már ekkor könyörületet piros-fehérek (82-76). Mokango újabb kettesére Spanou reagált, de ezzel el is lőtték a puskaporukat a zöldek, és Škorić triplája után már önfeledten ünnepelte az újabb nagyszerű győzelmet a lelkes publikum (87-78). 


Női Kosárlabda NB I-A csoport, 17. forduló

Aluinvent DVTK - CMB Cargo-UNI Győr 87-78 (23-15, 17-16, 12-30, 20-13, 11-2)

Miskolc, Generali Aréna, 800 néző. Játékvezető: Tőzsér Dénes Kelemen, Tóth Cecília, Balogh Gyula.
DVTK: Medgyessy 14, Walker-Kimbrough 27/6, Škorić 12/6, Kiss A. 4, Mokango 15. Csere: Zele 4, Kányási 3/3, Putniņa 8/3. Vezetőedző: Cziczás László.
Győr: Brown 18/6, Raksányi 9/3, Török 4, Spanou 22/6, Gray 12. Csere: Krnjić 9, Mandić, Varga Zs. 2, Czank 2. Vezetőedző: Milos Pavlović.

Edzői nyilatkozatok

Cziczás László: - Gratulálok a győri csapatnak. Még most is alig hiszem el, hogy megynyertük a mérkőzést. Olyan mélyről jöttünk vissza. A harmadik negyeddel kapcsolatban lesz mit megbeszélni, az botrányos volt. Ilyet hazai pályán egyszerűen nem engedhetünk meg magunknak. Végül maximálisan megérdemelten győztük le a Győrt. A továbbiakban sok sikert kívánok a Győr csapatának, könnyen lehet, hogy nem ez volt az utolsó találkozásunk.

Milos Pavlović: - Mindenekelőtt gratulálok kollégámnak és csapatának. Nagyon nehéz meccsre készültünk, és ez is be is igazolódott. Az első húsz percben nem voltunk elég határozottak, a Diósgyőr kézben tartotta ekkor a mérkőzést. A második félidőben aztán keményítettük a védekezésünket, és tíz pont körüli előnyt kovácsoltunk magunkank. Aztán faultproblémáink voltak, elvesztettük centereinket, kihagytuk a dobásainkat, az ellenfél viszont nem és megnyerte a találkozót. Nincs idő azonban szomorkodásra, mert jövő héten újabb fontos mérkőzés vár ránk. 

A mérkőzés részletes statisztikája itt olvasható