Beharangozó 2019. január 12., szombat

"Fontos, hogy mindenki kellő játékpercet kapjon"

Szombaton megtartotta első törökországi edzését a téli edzőtáborban a DVTK labdarúgó csapata. A vacsora előtt Dr. Szabó Zsolt, a DVTK egészségügyi igazgatója és Erdélyi Péter, a klub korrektív trénere tartott a játékosoknak sporttáplálkozási előadást. A nap zárásaként Fernando Fernándezzel beszélgettünk és közben hivatalossá vált az is, mely csapat lesz a DVTK negyedik törökországi felkészülési partnere.

"Fontos, hogy mindenki kellő játékpercet kapjon"


 

- Ez az első téli edzőtáborod a DVTK vezetőedzőjeként. Igényelt bármiféle különleges előzetes felkészülést szakmailag ez a két hét?
- Mivel a paksi mérkőzés után csak két hét szünetet kaptak a játékosok, így fizikailag nem csökkent a labdarúgók állapota annyira, hogy indokolt lenne az, hogy külön fizikai felkészítést tartsunk. Így más kicsit most ez az időszak, mint általában. A bajnokság félidejében járunk, így nem egy teljes szezonra kell felkészíteni a csapatot. Nem az erőnléten van a hangsúly, sokkal inkább azon, hogy jó mérkőzéseket játsszunk, jó ellenfelek ellen. Az első bajnoki mérkőzésen a Mezőkövesdet fogadjuk hazai környezetben, erre az összecsapásra kell a lehető legjobban felkészítenünk a csapatot.

- Sokan megkérdőjelezik a téli edzőtáborok létjogosultságát. Milyen szakmai értéke van annak, hogy külföldön készülhet a csapat?
- Profik vagyunk, így az a feladatunk, hogy a lehető legjobb körülményeket biztosítsuk a játékosoknak. Nagyon fontos, hogy labdával tudjunk dolgozni, mindezt jó pályán tudjuk elvégezni. Mindenképpen ki kell emelnem, hogy nagy pozitívum volt, hogy a pályafűtésnek köszönhetően a DVTK Stadionban tudtunk készülni az első napokban. Nyáron nem indokolja semmi az elutazást, éppen ezért a bajnokság előtt a DVTK Edzőközpontban készültünk, és az idei nyarat is ott tervezzük, hiszen minden feltétel adott a kiváló munkához. Ha fűthetőek lennének az edzőpályáink is, valószínű télen sem kelnénk útra, azonban látni kell, hogy januárban, fagyott pályákon nem lehet minőségi munkát elvégezni. Ráadásul, ebben az időszakban rengeteg csapat edzőtáborozik külföldön, így itt lehetőségünk van erős ellenfelet találni a felkészülési időszakra.


- Két hetet tölt a DVTK Törökországban. Hogyan néz ki ez a tizennégy nap?
- Ugyanazon az úton kell tovább haladnunk, amelyen a bajnoki szünet előtt jártunk. Fontos, hogy mindenki kellő játékpercet kapjon a ránk váró négy felkészülési mérkőzésen. A nyári felkészülés során működött az általunk alkalmazott rendszer, így ez alapján próbálunk mindenkinek elegendő játékidőt biztosítani most is. Annak ellenére, hogy egy jó közösség a miénk - hiszen otthon is sok időt töltenek együtt a játékosok - fontos az edzőtáborban, hogy ezt a tizennégy napot együtt élik meg a játékosok. Közösek az étkezések, közös szobákban alszanak, különböző előadásokon vesznek majd részt.

- Három fiatal utazott (Farkas Marcell, Géringer Tamás és Tóth Borisz - a szerk.) el a csapattal az edzőtáborba. Miért rájuk esett a választás?
- Egyrészt azért választottuk őket, mert bizonyították, hogy megállják a helyüket a felnőttek között és nagyon jól dolgoztak korábban is. Másrészt fontos szempont volt, hogy egyensúlyt teremtsünk az egyes csapatrészek között. Nincs különbség azonban játékos és játékos között. Ugyanolyan értékű tagjai ők is az első csapatnak, mint a többiek. Az ő fejlődésük szempontjából is fontos, hogy a felnőttek között kaphatnak játéklehetőséget. Ki kell emelnem azonban, hogy ez nem jelenti azt, hogy a többi fiatal előtt most bezárul az ajtó. Eddig is sok fiatalt foglalkoztattunk az első csapat edzésein, és ezt a jövőben is szeretnénk folytatni, hiszen sok tehetséges játékosa van a DVTK utánpótlásának.


- Az antalyai repülőtéren összefutott a csapat a ferencvárosi delegációval, a mai napon megérkezett az Újpest, de a közelben készül a Honvéd is, és hamarosan érkezik még néhány magyar csapat. Tervez a szakmai stáb látogatást a többi csapat edzőmérkőzésein?
- Nincs olyan tényező, ami ezt indokolná, hiszen mindenki ismer már mindenkit. Az időnkbe ugyan lehet, hogy beleférne, azonban nem is foglalkoztunk a többi csapat felkészülésével. Egyébként sem lenne releváns az, hogy mit látunk egy-egy bajnoki ellenfelünk mérkőzésén, hiszen ők sem gondolom, hogy mindig a legerősebb csapatukkal játszanak. Valószínű, ha hozzánk érkezik vendég, hasonlót fog tapasztalni, de várunk mindenkit szeretettel.

- Azonban nem csak magyarországi ismerősökkel találkozhatsz Törökországban.
- Valóban, hiszen például holnapi ellenfelünknél, a Rubin Kazan-nál két spanyol labdarúgó is játszik jelenleg. A csapatkapitányi karszalagot viselő César Navasszal beszéltem is már, de jó kapcsolatot ápolok a védő Chicoval (José Manuel Flores) is, aki ellen anno még játszottunk is egymás ellen a spanyol bajnokságban. De Törökországban, a Beşiktaş másodedzőjeként dolgozik az a Guti (José María Gutiérrez Hernández, a Real Madrid és a Beşiktaş egykori középpályása - a szerk.), akivel szintén nagyon jó kapcsolatot ápolok a mai napig. Sajnos azonban ők pont ma játszottak egy edzőmérkőzést, aztán mentek is vissza Isztambulba.

- Szombaton lett 25 esztendős Eperjesi Gábor, de lesz még születésnaposa a DVTK-nak az edzőtábor alatt. (Szabó Bence 21, Dusan Brković pedig 30 esztendős lesz a napokban.) A vacsora előtt épp egy táplálkozásról szóló előadás volt, szigorú előírásokat javasolt betartaniuk a játékosoknak. Ilyenkor megengedett egy kis édesség?
-  Természetesen ilyenkor megengedett, de csak egy kicsi. (nevet – a szerk.)

Szombaton este - közép-európai idő szerint - 20 órakor hivatalossá vált, hogy a csapat negyedik (sorrendben a harmadik) felkészülési partnere a román első osztályban szereplő FC Dunărea Călărași lesz. A mérkőzést január 16-án, csütörtökön - szintén közép-európai idő szerint - 9 órától rendezik.

A DVTK téli programja

A felkészülés kezdete

2019. január 3., csütörtök (DVTK Edzőközpont)
9:00 Orvosi és fizikai felmérések

Edzőtábor

2019. január 11., péntek
5:15 Utazás Törökországba (Miskolc-Kassa-Isztambul-Antalya-Kızılağaç)

2019. január 13., vasárnap (Belek, Törökország)
15:00 FK Rubin Kazan (Oroszország, 1. osztály) - DVTK

2019. január 16., szerda (Kızılağaç, Törökország)
9:00 FC Dunărea Călărași (Románia, 1. osztály, 12. hely) - DVTK

2019. január 20., vasárnap (Kızılağaç, Törökország)
CSM Politehnica Iași (Románia, 1. osztály, 9. hely) - DVTK

2019. január 24., csütörtök (Kızılağaç, Törökország)
13:30 FK Chornomorets Odessa (Ukrajna, 1. osztály, 11. hely) - DVTK

2019. január 25., péntek
Hazautazás (Kızılağaç-Antalya-Isztambul-Budapest-Miskolc)

OTP Bank Liga 19. forduló

2019. február 2., szombat
17:00 DVTK - Mezőkövesd