Beharangozó 2019. január 23., szerda

Serhii Shestakov: Az elmúlt egy évben sok barátot szereztem

Egy évvel ez előtt érkezett Diósgyőrbe Serhii Shestakov, aki bár tavasszal is sok játéklehetőséget kapott, az OTP Bank Liga 2018/2019-es szezonjának 3. fordulója óta kirobbanthatatlan a kezdő 11-ből. A csapat edzőtáborában beszélgettünk vele, az interjú végén pedig arra kértük, mutassa be nekünk a DVTK utolsó törökországi ellenfelét, az ukrán FK Chornomorets Odessa-t is.

Serhii Shestakov: Az elmúlt egy évben sok barátot szereztem

 

- Bevezetésként jöjjön egy könnyű kérdés. Milyen volt a tenger?
- Remek. Nagyon szeretem a vizet. Hétfőn hidegebb volt, ma már jobban esett belemenni. Megmártóztam a közeli kis folyóban is, de nagyon hideg volt az eső után. A városban, ahonnan származom (Ladyzhyn - a szerk.), van egy nagy folyó, amin van egy gát, és egy víztározó, gyakran megyünk ki oda úszni a barátaimmal. Minden alkalommal, amikor hazalátogatok, édesapám felébreszt reggel hét órakor és megyünk futni a vízparton. A futás végén télen és nyáron is belemegyünk a vízbe. Hideg az is, de pont annyira, ami még elviselhető.

- Tudom, hogy nagy horgász vagy. Miskolc környékén is tudsz rá időt szakítani?
- A testvéreimmel még gyerekeként kezdtünk el horgászni. Amikor megérkeztem Miskolcra, felkerestem egy horgászboltot és leszólított egy srác, aki - mint kiderült - DVTK szurkoló és szintén horgász. Elkezdtünk beszélgetni. Megismerkedtünk, jóban lettünk, segített levizsgázni és kiváltani a horgászengedélyt. Ez volt az egyik legnagyobb meglepetés számomra, hiszen Ukrajnában nincs szükség engedélyre ahhoz, hogy horgászhass. Elmondták, hogy komoly büntetésre számíthatok, ha engedély nélkül horgászom. Szóval megtanultam a Magyarországon fogható halfajtákat, a különböző méret és darabszámra vonatkozó korlátozásokat, valamint a tilalmi időszakokat, levizsgáztam és elkezdtem Miskolc környékén is horgászni. Többnyire ragadozó halakat szeretek zsákmányolni pergető módszerrel. Amit kifogok, azt mindig vissza is engedem. Sporthorgász vagyok. A Sajóra járok sokat és párszor már eljutottam a Tiszára is. Sajnos nincs sok időm rá, de ha tudok, akkor lemegyek a folyópartra. 

- A horgászat is szép sport, de térjünk át a labdarúgásra. Már egy éve, hogy itt vagy, hogy érzed magad?
- Köszönöm a kérdést. Már sokkal jobban, mint amikor idejöttem. Amikor megérkeztem, minden idegen volt, angolul sem nagyon beszéltem, azóta sokat tanultam és ma már jobban megy (szinte tökéletesen, hiszen az interjú is angol nyelven készült - a szerk.), így mindenkivel megértetem magam. Az elmúlt egy évben sok barátot szereztem a csapaton és a klubon belül is. Sok időt is töltünk együtt. Bármilyen problémám van, tudok kihez fordulni segítségért. Úgy érzem, mintha legalább már három éve a DVTK játékosa lennék. 

- Három meccset lejátszottunk az edzőtáborban, hogy érzed, hogy sikerült eddig a felkészülés?
Az edzőtábor tökéletes. Igaz többet esett eddig az eső, mint amennyit a nap sütött, de a pályák kifogástalan állapotúak. Fernando Fernández nagyon jó edzéseket tart. Véleményem szerint remekül össze lett állítva a program és az edzések összetétele. Nem estünk át a ló másik oldalára, nem vagyunk túledzve, pont optimális terhelést kaptunk. Az első meccsen a Rubin Kazany egy nagyon erős ellenfél volt, a román csapatok hozzánk hasonló erőt képviseltek. Mivel nem játszottam végig idáig egyetlen mérkőzést sem, így jutott idő a regenerációra is. Mindig a maximumot igyekszem nyújtani, nem számít, hogy 90 vagy csak 20 perc játékidőt kapok. A stáb tökéletesen tisztában van vele, hogy kinek mekkora terhelésre van szüksége, mi pedig teljesen megbízunk bennük.


- Kicsit visszakanyarodva az elmúlt évre, volt olyan időszak, amikor kevesebb szerepet kaptál, majd a 3. forduló után ismét beverekedted magad a kezdőcsapatba. Hogy élted ezt meg?
- Egy edzőváltás után mindig minden megváltozik, hiszen az új edző nem ismeri a keretet még teljes egészében, és megvannak a maga elképzelései a játékról és a játékosokról. A korábbi taktikai elképzelésbe valószínűleg nem illettem bele, utána taktikát váltottunk, visszakerültem a kezdőcsapatba, több szerepet kaptam és igyekeztem meghálálni a bizalmat. Próbálok az edzéseken is mindent beleadni, az elvégzett munkának pedig előbb-utóbb mindig megvan a jutalma. Jól érzem magam jelenleg, igyekszem majd úgy dolgozni, hogy továbbra is tagja legyek a kezdőcsapatnak.

- Jól látom, hogy már csak a gól hiányzik? Nagyon sokszor odakerülsz a kapu elé, de az utolsó utáni pillanatban eddig mindig közbejött valami, ami miatt nem sikerült gólt szerezned.
- Nagyon szeretnék gólt lőni, bár ahogy Martin is elmondta pár napja, nem az számít, hogy ki szerzi a gólt, csapatként kell győznünk. A Paks ellen adott gólpassz is nagy lendületet adott a folytatásra, biztos, hogy ha betalálok, az egy újabb nagy lendületet fog adni. Rajta vagyok, próbálkozok, sokat gyakorlom a befejezéseket az edzéseken is.

- Megérkezett a szállodánkba csütörtöki ukrán ellenfelünk, az FK Chornomorets Odessa. Hogyan mutatnád be nekünk a klubot?
- A Chornomorets Odessa az egyik leghíresebb, legnagyobb tradíciókkal rendelkező ukrán klub. Nehéz megállapítani, hogy jelenleg milyen játékerőt képviselnek, a tabellán elfoglalt helyezésük szerintem csalóka lehet (jelenleg az ukrán 1. osztály 11. helyén állnak - a szerk.), ennél ők sokkal jobb csapat. Valamilyen belső oka lehet annak, hogy mostanában gyengébben szerepelnek, de nekem nincs tudomásom arról, hogy mi lehet a háttérben, nem követtem annyira az ukrán bajnokságot az utóbbi egy évben. 

- Hány játékost ismersz a csapatból?
- Tegnapig azt hittem, hogy csak egyet, de amikor megérkeztek, akkor kiderült, hogy négy korábbi csapattársam is játszik már náluk (Volodymyr Tanchyk, Vitaliy Hoshkoderya, Serhiy Litovchenko, Andrey Mischenko - a szerk.), akik közül hármat csak a napokban igazoltak le, ezért nem tudtam róluk. Mind a négyükkel az FC Olimpik Donetskben játszottam együtt. Örültem a velük való találkozásnak.

- Az utolsó kérdést minden játékosnak fel szoktuk tenni. Mire számítasz tavasszal?
- Úgy érzem, hogy ez az edzőtábor még jobban összekovácsolta a csapatot. Együtt töltjük az időnket, az edzések között együtt étkezünk, mindenki egy folyosón van, átjárunk egymás szobájába, nagyon sokat beszélgetünk és sok vicces pillanatot éltünk meg az elmúlt napokban az edzéseken is. Csapatépítés szempontjából is jó volt eddig ez a szűk két hét. Fernando Fernández tudja, hogy mit és miért csinál, biztos vagyok benne, hogy sok meccset fogunk nyerni és előrébb is leszünk még a tabellán, mint most.

Változás

Megváltozott a DVTK utolsó törökországi felkészülési mérkőzésének időpontja. A FK Chornomorets Odessa vezetésével közösen a szakmai stáb abban állapodott meg, hogy a közép-európai idő szerint eredetileg 13 óra 30 percre tervezett találkozót négy és fél órával hamarabb, 9 órás kezdéssel rendezik meg. 

A DVTK téli programja

A felkészülés kezdete

2019. január 3., csütörtök (DVTK Edzőközpont)
9:00 Orvosi és fizikai felmérések

Edzőtábor

2019. január 11., péntek
5:15 Utazás Törökországba (Miskolc-Kassa-Isztambul-Antalya-Kızılağaç)

2019. január 13., vasárnap (Belek, Törökország)
15:00 FK Rubin Kazan - DVTK 2-0 (2-0)

2019. január 16., szerda (Kızılağaç, Törökország)
13:00 AFC Dunărea Călărași - DVTK 0-0

2019. január 20., vasárnap (Kızılağaç, Törökország)
13:00 FC Politehnica Iași - DVTK 1-2

2019. január 24., csütörtök (Kızılağaç, Törökország)
9:00 FK Chornomorets Odessa (Ukrajna, 1. osztály, 11. hely) - DVTK

2019. január 25., péntek
Hazautazás (Kızılağaç-Antalya-Isztambul-Budapest-Miskolc)

OTP Bank Liga 19. forduló

2019. február 2., szombat
17:00 DVTK - Mezőkövesd