Beharangozó 2019. augusztus 8., csütörtök

Márkvárt Dávid: 150!

A DVTK - Honvéd mérkőzésen 150. alkalommal lépett pályára Márkvárt Dávid az élvonalban.

Márkvárt Dávid: 150!


- Gratulálunk a 150. élvonalbeli lejátszott mérkőzésedhez! Mennyire fontos számodra ez a szám?
- Amikor közelít egy kerek szám, akkor odafigyelek, de otthon nem húzom a strigulát minden egyes meccs után. Egyébként biztosan számíthatok a csapattársakra is, ha véletlenül megfeledkeznék róla, biztosan emlékeztetnének, hogy elmaradt a szolid vendéglátás, amit a jubilálóktól és a debütálóktól elvár a közösség. 
Nekem még azt tanították a nagy öregek, hogy legalább száz NB I.-es mérkőzést kell játszani ahhoz, hogy valaki élvonalbeli labdarúgónak nevezhesse magát. Nagy dolognak tartom, hogy 24 éves koromra összegyűlt a 150 meccs, ráadásul ezeknek a jó részét kezdőjátékosként játszottam. 

- A 150-ből a 25-öt DVTK-mezben játszottál, hogy emlékszel vissza ezekre?
- Nem egészen egy éve igazoltam Diósgyőrbe, és amilyen nehezen indult a közös történetünk, annyira jól folytatódott. Amikor összeállt a csapat, sorra gyűjtöttük a pontokat, és végül elértük a célunkat a bajnokság végén. Nagy örömömre folyamatosan számít rám a szakmai stáb, és bízom benne, hogy más is úgy látja, hasznára vagyok a csapatnak. Remélem, a következő 25 meccs még sikeresebb lesz nekem és a klubnak is. 

- Hogy érezted magad a gyepen a Honvéd ellen?
- Az előző bajnokságot 149 meccsel zártam, és a sorsolás előtt az jutott eszembe, milyen jó lenne itthon kezdeni, és sok néző előtt, egy jó hangulatú mérkőzésen jubilálni. Szerencsére így történt, és a győzelem volt a cseresznye a tortán. Mindenképpen szerettük volna így kezdeni a bajnokságot, mert az első siker lendületet adhat. 

- Méltóképpen ünnepeltél, adtál egy gólpasszt, a másik beadásodból (időrendben az elsőből) pedig csak azért nem lett az, mert Serhii Shestakovot gólhelyzetben felborították az ötösön. Ezután értékesítette Tajti Mátyás a büntetőt.
- Szerencsére jól alakult, főleg úgy, hogy az "igazi" gólpassz győzelmet ért. Nagyszerű játékosok vesznek körbe, a második gólunk előtt nem csak Sergi, hanem Matyi (Serhii Shestakov és Tajti Mátyás - a szerk.) is berobbant a védők mögé. Láttam mindkettőjüket, de úgy ítéltem meg, a védők mögé "beejtett" labda nagyobb gólhelyzetet jelent, ezért az ukrán szélsőt választottam. Többen gratuláltak a gólpasszhoz, de mindenkinek azt válaszoltam, hogy Sergi futott jókor jó helyre. 
Egyébként az 50. és a 100. mérkőzésemet nem sikerült győzelemmel ünnepelni, örülök, hogy megfordult ez a trend.

- Joachim Adukor személyében kaptál egy új társat a középpályán, mennyire változik meg ennek köszönhetően a feladatod?
- Joe elsősorban a védekezésben erős, aki stabilitást ad a csapatnak, ezért bátrabban támadhatok. Az előző szezonban is igyekeztem minél több gólt lőni, és gólpasszt adni, ami most még jobban mehet egy védekező stílusú középpályás érkeztével, aki leveszi a terhek jó részét a vállamról. 

- Tekintsünk előre! Mit vársz ettől a bajnokságtól?
- Elsősorban azt, hogy ne hullámvölgyek és hullámhegyek váltogassák egymást, hanem legyen sokkal kiegyensúlyozottabb a szereplésünk. Idegenben sokkal jobban kell szerepelni, mert őszintén bevallva ezen a téren akad javítani való. Régóta keressük ennek az okait, bízom benne, hamarosan meg is találjuk. Hazai pályán tavaly is jól szerepeltünk, csak egy kicsit kell még hozzátenni ehhez, és akkor senkinek meg nem fordul a fejében, hogy győzelmi reményekkel érkezzen Diósgyőrbe. Ahogy javul a játékunk, úgy lehetünk még erősebbek a saját közönségünk előtt. 

- És a szombati Újpest elleni mérkőzéstől?
- Sem az utolsó fordulóban aratott győzelemből, sem az edzőmeccs eredményéből nem lehet kiindulni, biztosan nehéz mérkőzés vár ránk. 
Maximálisan felkészültünk, szeretnénk két győzelemmel indítani a bajnokságot, ha már úgy alakult, hogy mindkétszer hazai pályán játszunk, és számíthatunk a szurkolóink támogatására.