Beharangozó 2019. október 4., péntek

"A második hazain a második győzelmet várom"

Szombaton itthon játszik a DVTK a PAFC ellen az OTP Bank Liga 8. fordulójában. A 17 órakor kezdődő találkozóról Feczkó Tamással, a DVTK vezetőedzőjével beszélgettünk.

"A második hazain a második győzelmet várom"


- A második hazai mérkőzésen a második hazai győzelmet várom, még ha a Puskás Akadémia csapata jó formában is érkezik - jelentette kezdésként ki a sportszakember. 

A ZTE ellen győzelemmel mutatkozott be Feczkó Tamás a DVTK kispadján, majd Érden bejutott csapatával a Magyar Kupa legjobb 64 csapat közé, legutóbb azonban pont nélkül maradt a kaposvári vendégjáték alkalmával.

- Kaposvárott hiába kerültünk többször is az ellenfél védelme mögé, a kulcspillanatokban többször is rossz döntést hoztunk, vagy rosszul céloztunk - elevenítette fel a vezetőedző. - A héten kifejezetten gyakoroltuk a hasonló helyzetek megoldását az edzéseken, bízom benne, már a szombati mérkőzésen meglesz az eredménye. Az viszont pozitívum, hogy a szünet után a játékosok megmutatták, mekkora mentális és fizikai erő lakozik bennük, még ha ezúttal kevésnek bizonyult a gólszerzéshez.

Feczkó Tamás bemutatkozásakor elhangzott, az előző héten pedig ráerősített, hogy a PAFC ellen még kevesebb gólt kell kapni az ellenfélnél, utána azonban már eltelik el annyi idő, hogy másfél hónapnyi közös munka után el lehet elvárni, hogy az ellenfélnél több gólt lőjön a csapat.

- A ZTE és az Érd elleni sikert követően legtöbben a győzelem mellett azért gratuláltak, mert nem kaptunk gólt. Ez számomra is nagy pozitívum, azonban - és ebbe beleértve a kaposvári találkozót - számomra is meglepetés, hogy mennyi támadást tudtunk vezetni. A legutóbbi két bajnoki alapján a top 3-ban vagyunk, és az InStat mutatói szerint ezen időszakban a diósgyőri labdarúgók lőttek a legtöbb alkalommal kapura. Ez egyszerre biztató és bosszantó, mert a kaput eltaláló lövések számát tekintve csak a 8-9. helyen állunk. Nem akarok a statisztika mögé bújni, ezért inkább azt mondom, azon dolgozunk, hogy a góllövés terén is elöl legyünk - majd ennek is eljön az ideje - tette hozzá. 

A Puskás Akadémia 7 forduló alatt 4 győzelmet aratott (az Újpest, az FTC, a Kaposvár és a DVSC ellen), egyszer döntetlent játszott (a ZTE ellen idegenben), kétszer pedig kikapott (Mezőkövesden és hazai pályán a Fehérvár ellen). Mi lehet a siker titka? - kérdeztük.

- Komoly bajnokságokból igazoltak olyan minőségi labdarúgókat, akik folyamatosan játszottak. Véleményem szerint a felcsútiak játékosállománya a Fehérvár és az FTC után a harmadik legerősebb Magyarországon, és ebből az aspektusból közelebb áll a két élcsapathoz, mint a többi kilenc klubhoz. Két játékrendszerben tudnak játszani, és ami a legfontosabb, Gyurcsó Ádámot is sikerült beilleszteni - osztotta meg. - Ezzel együtt nem lehet kérdés, hogy hazai pályán a győzelemre játszunk.

A találkozó után a válogatott mérkőzések miatt nem rendeznek mérkőzést az OTP Bank Ligában. 

- A ZTE elleni győzelmet követően is hasonló cipőben jártunk, mert ugyan játszottunk a Magyar Kupában, de a bajnokság szünetelt. Két hét hosszú idő, sikerélménnyel könnyebb dolgozni, és jobban telik az idő is. 

A DVTK-ban nincs eltiltott játékos, Szűcs Kornél és Farkas Marcell ugyanakkor az U19-es válogatottal készül, ők biztosan nem játszanak a PAFC ellen.

- Hazai pálya előnye nem a fűszálakban és az épületben, hanem a szurkolókban rejlik. Ahogy a székfoglalómban elmondtam, az a célunk, hogy a DVTK Stadion ismét olyan oroszlánbarlang legyen, ahová remegő lábakkal érkeznek az ellenfelek. Ehhez pedig az utolsó pillanatig küzdeni kell.

A másik kispad

A 46 éves felvidéki magyar Hornyák Zsolt ül a PAFC kispadján. Labdarúgóként három alkalommal szerepelt a szlovák válogatottban, nyert csehszlovák és ötször szlovák bajnoki címet, valamint szlovák kupát. Edzői karrierét Örményországban két szuperkupával és egy bajnoki címmel kezdte, később az orosz Vlagyivosztok és a cseh Slovan Liberec csapatát irányította. Idén nyáron lett a PAFC vezetőedzője.

- Az idény kezdetekor az volt a célunk, hogy stabilizáljuk a csapatot, és olyan keretet alakítsunk ki, amellyel a bajnokság első öt helyezettje közt végezhetünk. Ez az alapelvárás, emellett természetesen jó lenne megnyerni a Magyar Kupát - természetesen minden attól függ, milyen gyorsan áll össze az új csapat - árulta el Hornyák Zsolt, a PAFC vezetőedzője.

- Kilencvenkilenc százalékban sikerült azokat a játékosokat idehozni, akiket szerettünk volna, a munka a tervek szerint működik, ugyanakkor azt kell mondanom, még az út elején járunk. Az átigazolásokkal kapcsolatban mindenképpen meg szeretném jegyezni: elsősorban magyar játékosokra akarunk építeni, de természetesen nem zárjuk be a kaput a minőségi légiósok előtt sem, akiktől tanulhatnak a fiatalok. 

- Ami az eddigi teljesítményünket illeti, korai volna még mérleget vonni, de annyit elmondhatok: még jobban is tudtunk volna produkálni - értékelt. - Ugyanakkor úgy vélem, jó úton járunk, és nap mint nap azon dolgozunk, hogy kijavítsuk a hibáinkat. Ennek feltétlenül meg kell történnie ahhoz, hogy az év végén pozitív mérleget vonhassunk - ehhez persze az is kell, hogy Diósgyőrben jól szerepeljünk.

- Ellenfelünk jó támadófutballt játszik, amelynek kifejezetten örülök, hiszen azt szeretném, hogy a nézők élvezetes mérkőzést lássanak szombaton. Nekünk továbbra is koncentráltan és agresszívan kell játszanunk, mert mint mindig, most is győzni szeretnénk - zárta a felvidéki sportszakember.