Beharangozó 2019. december 6., péntek

Feczkó Tamás: Koncentráltan és motiváltan kell játszani

Szombaton 14:30-tól utolsó idei idegenbeli mérkőzését játssza a DVTK az OTP Bank Liga 15. fordulójában Mezőkövesden. A találkozó előtt Feczkó Tamással, a DVTK vezetőedzőjével beszélgettünk.

Feczkó Tamás: Koncentráltan és motiváltan kell játszani


Az ‘50-es években az MVSC, a ‘60-as és a ‘80-as években az Ózd, a 2010-es években pedig a Mezőkövesd ellen játszott, játszik helyi presztízsmeccseket a DVTK az élvonalban.

- Egy megyei rangadót mindig felfokozott hangulat kísér, egy ilyen találkozónak mind a két csapat számára megvan a pikantériája - kezdte Feczkó Tamás. - Dicséret illeti a Mezőkövesd stábját és a játékosokat, hogy a bajnokság feléhez közeledve is harcban állnak a dobogóért. Egy élcsapathoz látogatunk, ezért még jobban várom a találkozót.

A DVTK a bajnokság ezen szakaszában sorra a felsőházban szereplő csapatokkal találkozik, akik közül az Újpestet sikerült idegenben legyőzni, és a Fehérvár ellen is végig partiban volt. Az évet pedig az FTC ellen zárja.

- A játékunk folyamatosan fejlődik, emellett a hiányzókat igyekszünk folyamatosan pótolni, ami sok energiát emészt fel. Ahogy többször elmondtam már, a játékosok egész évben jól dolgoztak, ezért nyugodtan nyúlhatok a keret bármely tagjához. 

A legújabb hiányzó Márkvárt Dávid, aki sérülés miatt nem tudta végigjátszani az MTK elleni kupameccset, a 13. percben lesántikált a játéktérről.

- Dávidot sajnos a hétvégi mérkőzésre elveszítettük - osztotta meg a rossz hírt Feczkó Tamás. - Az elmúlt hetekben Bundesliga-szintű teljesítményt nyújtott futómennyiségben és a futás minőségében is, azonban a szombati bajnokit követően túl korán jött számára is a kupameccs, nem tudott kellőképpen kifrissülni. Bízom benne, hogy látjuk még idén a pályán.

Az viszont örömhír, hogy lejárt Mirko Ivanovski és Feczkó Tamás eltiltása is, mindketten ott lehetnek a gyepen, illetve a kispad előtti technikai zónában.

- Továbbra sem én játszom a főszerepet, ugyanakkor Mirko visszatérése nagy nyereség lehet. Éppen kezdett formába lendülni, gólt is szerzett Pakson, amikor törött orrcsontja miatt le kellett cserélni, és két hetet kihagyott. A Honvéd ellen csereként állt be, lendületet vitt a játékba, de piros lapja miatt újabb két fordulóra kiesett. Ez a mérkőzés nélkül töltött több, mint egy hónap érződött az MTK elleni játékán, szombaton bízom benne, ha lehetőséget kap, akkor ott folytatja, ahol Pakson abbahagyta.

A DVTK és a Mezőkövesd is hosszabbításos mérkőzést játszott hét közben a Magyar Kupában, azonban míg a diósgyőriek kedden Budapesten, addig a kövesdiek szerdán Győrben túlóráztak.

- Sokat számít egy nap pihenő is, ugyanakkor ami a Fehérvárra és az FTC-re, az kék-sárgákra is igaz: bő a keretük, minden posztra két azonos képességű játékossal rendelkeznek. Ha szükségét érzi a szakmai stáb, tudnak változtatni, ezért ebből messzemenő következtetéseket nem szabad levonni. 

Mezőkövesd kiválóan kezdte a bajnokságot, 14 fordulót követően 28 ponttal harmadik helyen állnak (8 győzelem, 4 döntetlen, 2 vereség 20-11-es gólkülönbség). De mitől ilyen jók?

- Az előbb említett minőségi keret azt is jelenti, hogy minden edzésen meg kell küzdeni a csapatba kerülésért, ami jó hatással van a teljesítményükre - világította meg a sportszakember. - Nagyon stabil a védelmük, a mezőnyben ők kapták a legkevesebb gólt, emellett rendelkeznek néhány kiemelkedő képességű labdarúgóval, akik egy-egy megmozdulással mérkőzéseket tudnak  eldönteni. Akár tíz emberrel is védekeznek, labdaszerzést követően azonban gyorsan ellentámadásba lendülnek. A labda birtokában is okosan játszanak, mert megtalálták azokat a labdarúgókat, akik alkalmasak erre a feladatra. Egy kész csapatról beszélhetünk, ahol kijön az elmúlt három év munkája. 

Ugyanakkor mindkét idei vereségüket hazai pályán szenvedték el a Paks és a Honvéd ellen. 

- Ugyanolyan koncentráltan és motiváltan kell játszani szombaton, mint azt a Fehérvár ellen tettük - vázolta föl Feczkó Tamás. - Pontosítani kell a játékunkat, hogy ne csak az ellenfél 16-osáig legyünk szervezettek és jók, hanem legyen meg a kellő átütő erő döntő momentumokban a kapu előterében is. Biztos vagyok benne, hogy Mezőkövesden is hazai pályán játszunk, a szurkolók támogatása mindig nagy erőt ad a csapatnak. Ez látszott a Fehérvár ellen is, a szurkolótábor végig hajtotta a csapatot, és a játékosok az utolsó leheletükig küzdöttek a pontszerzésért. 
A legutóbbi idegenbeli bajnokin egy 13 éves negatív szériát zártunk le az Újpest ellen, Mezőkövesden pedig 2014 után szeretnénk ismét nyerni. Ennél is fontosabb, hogy tovább zárkózzunk a középmezőnyhöz, amihez pontokat kell szereznünk. Nem lehet más célunk, minthogy a minket elkísérő szurkolókat boldoggá tenni.