Mint arról már beszámoltunk, Dr. Szabó Zsolt vezetésével újul meg a jövőben a DVTK sportegésszégügyi háttere. A vele készült korábbi interjúnk ide kattinva olvasható. 

- Miért utazott a DVTK mini küldöttsége Torinóba?

- Nem kell feltalálnunk a spanyolviaszt, több európai élklub működtet saját egészségügyi központot. Ezek közül a Juventus J Medical elnevezésű komplexumát látogattuk meg a közelmúltban Sántha Gergellyel, a Borsodsport Invest ügyvezetőjével közösen. Velünk tartott a labdarúgó-válogatott orvosa, aki a Groupama Arénában kialakítandó sportdiagnosztikai központ leendő vezetője, valamint az FTC sportorvosa, kardiológusa. Nagyon hasznos volt az utazás, rengeteg mindent tudunk majd hasznosítani abból, amit láttunk. Természetesen nem ezzel a gyógyászati központtal szeretnénk versenyezni, de jelenleg a DVTK labdarúgó csapata sem a Juventust tekinti legfőbb vetélytársának. Még csak a kapacitással sem fogjuk tudni felvenni a versenyt (ők 3600 négyzetméteren 60 részmunkaidős orvossal dolgoznak, és nem csak sportolókat, hanem magánbetegeket is vizsgálnak), azonban Torinóban ugyanolyan koncepció szerint építették fel a sportdiagnosztikai centrumot, ahogy mi szeretnénk a sajátunkat.

- Miért van szükség saját egészségügyi központra?

- Mert etikai kérdést vet fel, hogy mi alapján előzzék meg a profi sportolók a váróteremben üldögélők tömegét, illetve egy CT-vizsgálat esetében miért kerüljön hamarabb sor egy erőteljes sportolóra, mint egy rákos betegre. Ennek az ellentmondásnak a feloldására született meg az a koncepció, hogy a DVTK létrehozzon egy egész Északkelet-Magyarországot ellátó sportdiagnosztikai központot, ami tulajdonképpen egy magán szakrendelő sportolók számára annak érdekében, hogy ne vegyük el a súlyos beteg emberek elől az ellátáshoz való jogot, ugyanakkor a sportolók is megfelelő ellátást kapjanak. Több sportágban a legfiatalabbaktól kezdve a profikig már olyan sokan sportolnak a DVTK égisze alatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyében, hogy ez a szám maga indokolttá teszi a beruházást.

- Mit lehetett tanulni Torinóban?

- Rengeteget. A készülékek minősége, az infrastruktúra kialakítása, a diagnosztikai-, az orvosi-, illetve a rehabilitációs műszerek elválasztása egymástól, vagy éppen a friss sérülések ellátása, a betegutak kialakítása, mind-mind feljegyzésre méltó. Nagyon sok hasznos információval tértünk haza, ezért azt gondolom, van értelme további tanulmányutakba energiát fektetni, hogy azután összeállítsuk a végleges koncepciót, hogy pontosan mit szeretnénk megvalósítani, és mire van reális lehetőség Diósgyőrben.

- Milyen vizsgálatokat lehet majd elvégezni ebben a majdani egészségügyi központban?

- A sportorvosi, röntgen-, ultrahang-, CT-, MR-vizsgálatot azonnal, soron kívül el tudunk végezni sportoló-specifikusan. Fontos hangsúlyozni, hogy ez diagnosztikai és terápiás központ lesz, ahol nem kerül sor operációra, azaz miután megtaláltuk, mi a baj, az ország legjobb szakembereihez irányítjuk a sérülteket, és a kórházi ellátást követően visszakapjuk a frissen ellátott sportolót, ezt követően pedig mi végezzük el a rehabilitációs tevékenységet a megfelelő készülékekkel és a megfelelő szakemberekkel. Szakértelemmel, és a legmodernebb fizikoterápiás készülékek segítségével elérhető, hogy egy szalagsérülés után 10-12 hétről 7-8 hétre csökkentsük a lábadozási periódust. De már ezen időszakban is el lehet kezdeni az óvatos munkát, hogy mire újra egészséges lesz, ne egy teljesen legyengült játékost kapjon vissza a csapat.

- Hol kap helyet ez a diagnosztikai és terápiás centrum?

- Az újjáépülő Diósgyőri Stadionban, és ezért is volt érdekes látni, hogyan integrálták az új Juventus Stadionba a diagnosztikai központot. Hatszáz négyzetméter lesz az alapterület, még dolgozunk az ideális arányok megtalálásában. Nem kell megrettenni a nagy különbség miatt, mert míg Torinóban párhuzamosan öt terheléses vizsgálat végezhető, addig nálunk csak egy lesz. Miként az is biztos, hogy az ottani 8 ultrahang-, 2 CT és 2 MR-vizsgálóval szemben mi 1-1 géppel fogunk dolgozni. Viszont nálunk a sportolók ellátása lesz előtérben, így ennyi is elég lesz, azaz ugyanazt csináljuk, csak kisebb betegszámmal.

- A tervek szerint 2018 tavaszára készül el az új Diósgyőri Stadion, mikortól fogadhat sportolókat az új komplexum?

- A jelenlegi elképzelések szerint a stadion átadásával együtt megnyílik az egészségügyi központ is. Már az építkezés során figyelembe kell venni az integrációt, például a sugárvédelmi előírások miatt ólomlemezeket kell építeni a falba. Meg kell találnunk az elengedhetetlenül szükséges eszközöket, amit megfelelő módon ki is tudunk használni, és ezt kell összeegyeztetni a rendelkezésre álló hellyel. A tárgyi feltétel az egyik, ami semmit nem ér, ha nincs meg hozzá az a szakember-gárda, akik a kapott adatokat megfelelően kiértékelik. Az elképzelések szerint kezdetben a budapesti Sportkórházból és a debreceni, valamint a pécsi sportegészségügyi tanszékről érkező szakemberek végzik el a vizsgálatokat, és ezzel párhuzamosan képzik azokat a fiatal, helyi orvosokat, akik a későbbiekben átveszik a feladatot. Utóbbival nem is kell megvárni az átadást, úgy tervezünk, hogy már 2017-ben kiválasztjuk, és elkezdjük képezni a szakembergárdát.