- Hogy telnek a napjaid a koronavírus-járvány idején? Hogyan vészeled át ezeket a napokat, és mindenekelőtt: hogy vagy?
- Köszönöm szépen, jól vagyok. Miskolcon várom, hogy vége legyen a járványnak, és újrainduljon a bajnokság. Egyedül vagyok, mert a családom a Fehérvár elleni találkozót megelőzően hazautazott, és éppen a határok lezárása után tértek volna vissza Miskolcra. Úgy alakult, hogy én nem utazhatok hozzájuk, és ők sem jöhetnek hozzám, de egyszer ennek is vége lesz. A modern technikának köszönhetően azért könnyebb elviselni ezt a helyzetet, rengeteget beszélünk, videóhívással látjuk is egymást. A lányom 17 hónapos múlt, már szinte mindent el tud mondani. A technikával is ismerkedik, bár sokszor előfordul, hogy felhív, majd az első szó előtt ki is lép a beszélgetésből, majd ezt elismétli néhányszor. A jövő héten lesz ortodox húsvét, ami nálunk is az egyik legnagyobb ünnep, mi is festünk tojást és hasonlók, de ez most minden bizonnyal elmarad.

- Hogyan néz ki egy napod?
- Reggeli után erőfejlesztő gyakorlatokat szoktam itthon végezni, esetleg elmegyek futni vagy kerékpározni. Ebéd után pihenek egy kicsit, olvasok, filmet nézek, és próbálok közösségi életet élni, a családdal, barátokkal beszélek telefonon.

- Beavatsz a részletekbe? 
- Dobos Attila erőnléti edzőtől én is kaptam személyre szabott programot, azt kell elvégezni. A feladattól függően a lakásban vagy az udvaron végzem az erősítő gyakorlatokat, futni pedig az Ifjúsági pályára járok. Igyekszem olyan állapotban tartani magam, hogy lemaradás nélkül tudjak csatlakozni a csapathoz, amikor eljön annak az ideje, és folytatni tudjuk az eredményes tavaszi szereplésünket, ha újraindul a bajnokság.

- Többen a Bükkben teljesítik a futófeladatot, ennyire városi gyerek vagy, hogy még most sem hagyod el az épített környezetet?
- Egy hegyek által körülölelt kisvárosban, Sevojnóban nőttem fel, csak a 12 évesen költöztem Belgrádba, tehát nem ez az oka. Talán nincs a Földön olyan labdarúgó, aki átélt már hasonló helyzetet, ezért mindenki próbál improvizálni, én most ezt a megoldást választottam. Tekerni is a városban szoktam, most ki tudom használni a környékbeli kerékpárutakat. 

- Hogy érzed, sikerül megőrizni az erőnléted?
- Az általános erőnléttel nem lesz gond, azonban nagy különbség a kocogás, kerékpározás és a foci között. Egy csapatedzés teljesen más mozgást követel meg, sokkal dinamikusabb, sok az elindulás, irányváltás, kitámasztás, nem is beszélve az ütközésekről, vagy a taktikai elemek gyakorlásáról, és még ott van a labda is. Azonban jelenleg ez a legtöbb, amit tehetünk, hogy megelőzzük az esetleges sérüléseket az újrainduláskor. Úgy vélem, jelenleg senki nincs, mert nem lehet tökéletes állapotban, ezért az első mérkőzés előtt szükség lesz néhány hét felkészülésre. 

- Rendeled az ételt, vagy magadnak készíted?
- Szeretek főzni, de még véletlenül sem nevezném magam szakácsnak, azonban néhány ételt kiválóan el tudok készíteni. Reggelire rendszerint valamilyen tojásból készített ételt ütök össze, ebédre pedig zöldségeket szoktam hússal sütni, vagy tésztát főzök, és nagy kedvencem a hal. Igyekszek olyan ételt főzni, amit egy élsportolónak fogyasztásra ajánlanak. Hiába szünetel a bajnokság, nekünk ilyenkor sem szabad megfeledkeznünk arról, hogy oda kell figyelni az egészséges étkezésre. Vendégeket akkor sem várok, amikor nem tanácsolják mindenkinek, hogy maradjon otthon, de nekem ízlik. Ráadásul annyi extra haszna van a főzőcskének, hogy egy magányos embernek segít elütni az idejét. 

- Említetted, hogy sokat nézel tévét, tudsz jó filmet ajánlani azoknak, akik húsvétkor otthon maradnak?
- Éppen a Nagy pénzrablás (La casa de papel) című sorozatot nézem, előtte pedig Birmingham bandáját (Peaky blinders) fejeztem be, de nagyon tetszett az új szerb sorozat, a Déli szél (Južni vetar) is. Mind krimi, imádom ezt a műfajt. Szeretek olvasni, ám a járvány miatt bajba kerültem, az összes könyvem elolvastam már, és nem tudom pótolni őket. De azt hiszem, még ezt is kibírnám, csak végre elkezdődnének az edzések, és újra közönség előtt játszhatnánk!

Brković XI

Arra kértük Dušan Brkovićot, hogy állítson össze két képzeletbeli csapatot. Az egyikben maga köré gyűjtse össze a legjobb labdarúgókat, akikkel együtt játszott, míg az “ellenfelet” azokból állítsa össze, akik ellen pályára lépett.

- Nagyon sok jó labdarúgóval játszottam együtt, akik közül igyekeztem a legjobbakat kiválasztani. Most már én is tudom, milyen nehéz egy vezetőedző dolga, amikor hétről hétre csak 11 nevet tud a kezdőcsapatba írni. Próbáltam azzal könnyíteni a feladatot, hogy a jelenlegi társaim közül senkit nem választottam, pedig közülük is többen megérdemelték volna. Így legalább a kellemetlen kérdéseket is elkerülöm az első edzésen (nevet - a szerk.)

A közvetlen védelem tagjait a DVSC-ből válogattak Kaspars Gorkšs kivételével. Vele a pályafutása végén játszottunk együtt, de még akkor is rengeteget tanultam a lett válogatott kapitányától, aki egy évtizedet játszott Angliában. A középpályán Nikola Gulan kiváló bal lábbal rendelkezik, nem véletlenül játszott később több európai topbajnokságban is. Darko Brašanac pályafutása javát Spanyolországban töltötte, ő is rendkívül technikás, és jól lát a pályán. Stevan Jovetić karrierje önmagáért beszél, Manchester Ctiy, Internazionale, Sevilla, csak a legjobbak játszanak ilyen klubokban. Kenny Saiffal keveset játszottam együtt, mert Haifában ő még csak akkor kezdett beépülni az első csapatba, de utána izraeli, és egyesült államokbeli válogatott lett. Nenad Adamović igazi jolly joker, szükség esetén támadósorban vagy a védelem jobb szélén is magas szinten játszik, az edzők álma egy ilyen sokoldalú labdarúgó. A támadó Marko Šćepović fiatalabb nálam, de tehetségét felismerve folyamatosan az idősebbek között szerepelt, a magyar szurkolók leginkább a Vidiből ismerhetik, de játszott az Olympiakosban és Mallorcán is.

Vukašin Poleksić (DVSC)
Aleksandar Jovanović (DVSC)
Dušan Brković
Kaspars Gorkšs (Riga FC)
Korhut Mihály (DVSC)
Nikola Gulan (Partizan akadémia)  
Darko Brašanac (FK Smederevo)
Nenad Adamović (Partizan akadémia, FK Smederevo)
Stevan Jovetić (Partizan akadémia, szerb korosztályos válogatottak)
Kenny Saief (Hapoel Haifa)
Marko Šćepović (Partizan akadémia)

Király Gábor (Haladás) számtalan jó kapussal találkoztam, de megérdemli ezt a helyet a csapatban
Darijo Srna (Sakhtar Donetsk) azt hiszem, nem kell bemutatni a horvát válogatottat, felkészülési mérkőzésen játszottunk egymás ellen
Stefan Savić (Partizan Beograd)  az FK Smederevo színeiben láttam játszani
Nikola Maksimović (Crvena zvezda) őt is
Jordi Alba (Spanyolország U19) korosztályos válogatottban találkoztunk Eb-selejtezőn. Több jó játékos is szerepelt a csapatukban, közülük választottam a Barcelona sztárját
Ljubomir Fejsa (Partizan Beograd) szendrői játékosként láttam játszani. Ő arról ismert, hogy éveken keresztül bajnokságot nyert az aktuális csapatával Szerbiában (3x), Görögországban (3x), Portugáliában (5x), a kupagyőzelmeket pedig szerintem maga sem tudja összeszámolni
Fred (Sakhtar Donetsk) vele is felkészülési mérkőzésen találkoztam, most pedig a Manchester Unitedban játszik
Zvonimir Vukić (Partizan Beograd)
Gera Zoltán (FTC) egy újabb név, akit nem kell bemutatni
Marko Marin (Németország U17) ebben a német válogatottban is sok jó labdarúgó szerepelt, közülük választottam a szerbiai születésű támadót
Nikolics Nemanja (Videoton) csak Magyarországon játszottam ellene, valódi gólgép