Első futam

Vasárnap magyar idő szerint hajnalban nehéz körülmények között vette kezdetét a férfi óriás-műlesiklás Pekingben, ahol a DVTK első téli olimpikonja Kékesi Márton is bemutatkozott a játékokon. A yanquingi síközpontban rossz látási viszonyok közt, friss hóesés fogadta a versenyzőket, ami új kihívás elé állította őket, hiszen az elmúlt hetekben csak műhón készülhettek. A jellegében megváltozott, gyorsra tűzött pálya 49 kapuból, köztük 46 fordítóból állt.

A magyar csapat zászlóvivője a 61-es rajtszámmal indult kis látótávolságban az egyre jegesebbé váló pályán. Kékesi végül 11.54-es hátránnyal ért célba a versenyben vezető svájci Marco Odermatt mögött 1:14.47-es idővel, amivel a 39. helyen állt a második futam előtt.

- Nem erre számítottunk. Több mint egy hete itt vagyok és ragyogó napsütéses tükör tiszta pályán készültem, és most teljesen az ellenkezője a helyzet. Néha szeretem ezeket a szituációkat, de ez mégis csak egy olimpia és meg kell küzdeni ezekkel. Sokan estek ki, és teljesen más taktikát kellett választani. Eléggé kapaszkodni kellett, nehezen tudtam elengedni a sít. Néha ésszel kell versenyezni, a mai nap erről szól. A második futamtól azt várom, hogy helyezésben jelentősen előre tudok majd lépni. Sokkal jobban fogom engedni, hogy meg legyek elégedve legalább egy futamommal. Most nem a legjobbat hoztam ki magamból, de a szituációból szerintem egy optimális menetet csináltam - mondta a futamot követően a DVTK sízője az M4 Sportnak.

Második futam

A második óriás-műlesikló futamot magyar idő szerint 6:45-től rendezték volna, de a szervezők a rossz időjárási körülmények miatt 8:00-ra csúsztatták. Ennek következtében jobb látási viszonyok között vehette kezdetét az ezúttal 47 kapuból álló második kör, ami szintén 46 fordítót tartalmazott.

Kékesi Márton 39-ként jöhetett le, és öt helyet előrébb jőve az előkelő 34. helyen zárt az óriás-műlesiklás versenyében a 87 induló közül, amivel megjavította a 2018-as pyeonchangi eredményét ebben a számban, amikor a 42. lett. Marci ezzel a helyezésével a legjobb magyar eredményt érte el óriás-műlesiklásban az olimpiák történetében.

- Nem találtam meg mindenhol a ritmusom, mégis jobb volt, mint az első futam. Nem a legjobb síelésemet hoztam, inkább a szlalomra fókuszálok, de jelentősen előreléptem helyezésileg és ez nem másodlagos szempont az olimpián. Úgy láttam, hogy a mai nap tudok egy jó helyezést csinálni. Nem mindig úgy kell versenyezni ahogy szeretnék, kell néha taktikusan is, és a mai nap egy tökéletes példája ennek. Inkább egy ésszel megvívott verseny volt, mint szívvel - értékelt a futam után Kékesi Márton.

A DVTK első téli olimpikonja továbbá kiemelte, hogy a február 16-i kedvenc számában, a szlalomban, agresszívabban fog rajthoz állni.

Téli olimpia - Peking 2022

Férfi óriás-műlesiklás

1. hely Marco Odermatt 2.09:35 SUI

2. hely Zan Kranjec 2.09:54 SLO

3. hely Mathieu Faivre 2.10:69 FRA

... 34. hely Kékesi Márton 2.34:59 HUN

 

Fotó: Magyarock/Molnár Ádám