Első futam

A műlesiklással a XXIV. Téli Olimpiai Játékok utolsó egyéni alpesi sí számát rendezték a Yanqingi Síközpontban. Az első futamban a jeges és kanyargós tűzésű, 211 méteres szintkülönbséget tartalmazó pályán 67 kapuval, köztük 64 fordítóval kellett megküzdenie a versenyzőknek.

Kékesi Márton az 58-as rajtszámmal szeles időben rajtolt el, és a három nappal korábbi óriás-műlesikláshoz képest egy sokkal agresszívabb, kockázatvállalóbb menettel 1.01:85-ös idővel a 40. helyen zárta az első futamot. A miskolci születésű síző így 7.93 másodperces hátrányban várhatta a második csúszást a versenyben vezető osztrák Johannes Strolz mögött.

- Jól kezdtem a pályát, voltak jó érzéseim a felső részén. Örülök, hogy harcosan vágtam bele a futamba, de sajnos hibáztam egyet a pálya közepén, ami eltartott 4-5 kapuig. Nagyon lelassult a sebességem, és ez 2-3 másodpercbe került. Viszont ha végig egy stabil biztonsági menetet megyek, akkor ugyanez lett volna az időm. Nem volt meg a precízség a futamban, de a keménység benne volt. A másodikba több precízséget akarok belevinni, és ott már semmit sem tartok vissza magamból, mindent felteszek egy lapra. Összesen 11 másodpercnél többet nem akarok kapni, ami azt jelenti, hogy 4 másodperc a második futamban. Bennem van, remélem sikerül - mondta az M4 Sportnak a futam után a DVTK első téli olimpikonja.

Második futam

A műlesiklás második futamát magyar idő szerint a reggeli órákban rendezték egy nagyon nehéznek számító 64 kapuból és 62 fordítóból álló, olasz edző által tűzött pályán.

Kékesi Márton 40-ként rajtolva kiváló kezdéssel, mindent egy lapra feltéve végül a 33. helyet szerezte meg, és mindössze 7 századdal maradt el szoros versenyben a 30. pozíciótól.

- Sikerült megvalósítani, amit terveztem a második futamra, ott volt a keménység és a precízség. Ez így jó a lelkemnek, ha nem is tudtam folyamatosan a 100%-ot hozni az olimpia alatt, hiszen nagyon nehéz út vezetett ide. Az előző olimpián elindultam egy útra, amiben volt egy nagy törés, és úgy érzem, hogy most megint elindult egy új út, amin tovább kell, hogy haladjak, hiszen vannak még nagyobb céljaim. Mögöttem áll a DVTK, akiktől nagyon nagy támogatást kapok. Közösön kitűztük azt a célt, hogy innen az olimpiáról adjak interjút és biztos vagyok benne, hogy a következő célt is ki fogjuk tűzni. Boldog vagyok hogy itt lehetek, és megyek tovább - értékelt Kékesi Márton.

A magyar csapat zászlóvivője számára így befejeződtek a pekingi ötkarikás játékok. A DVTK első téli olimpikonja az óriás-műlesiklásban elért 34. helyével a szám legjobb magyar helyezést érte el az olimpiák történetében, míg műlesiklásban harcosan versenyezve zárt az első harminc közvetlen közelében.  

Téli olimpia - Peking 2022

Férfi műlesiklás

1. hely Clement Noel FRA 1:44.09

2. hely Johannes Storlz AUT 1:44.70

3. hely Sebastian Foss-Solevaag NOR 1:44.79

… 33. hely Kékesi Márton HUN 1:57.97

 

Fotó: Árvai Károly