A MOB a 2021 szeptemberében életbe lépett új alapszabályának megfelelően, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság irányelveihez igazodva hozta létre az új összetételű, és a megválasztás módjában is újszerű Sportolói Bizottságot. A sportolók hangjának hallatására és érdekeik képviseletére létrehozott 10 fős testületébe 6 főt a versenyzők választanak (egyet a pekingi téli olimpia alapján), 4 főt pedig a Magyar Olimpiai Bizottság elnöksége delegál (egyet a pekingi téli olimpiát követően). A 2022-es téli játékok végével a MOB május 12-ei ülésén került sor a két téli sportolókat érintő hely feltöltésére, ahol a bizottság elnöksége Kékesi Mártont, a DVTK első téli olimpikonját delegálta a Sportolói Bizottságba.

- A MOB pályázatot hirdetett a téli olimpikonok számara a Sportolói Bizottság két, még betöltetlen helyére, ahová az előző három olimpián szereplő sportolók jelentkezhettek - kezdte Kékesi Márton. Ezt látván gondolkodás nélkül beadtam a pályázatom, mivel úgy gondoltam, hogy van esélyem, hiszen a sportot nem csak versenyzésnek tekintem, hanem a karrieremnek is. Nem csak a sípályán foglalkozom a sporttal, hanem azon kívül is. Több körös szavazás, motivációs levél és szakmai önéletrajz beadása után sikerült bejutnom a döntőbe, ahol végül a MOB elnöksége engem delegált a második tagnak.

A hosszú kiválasztási folyamat után a diósgyőri sportoló a 10 főt - köztük 5 olimpiai bajnokot - számláló testülethez csatlakozhat majd.

- Nagy örömre szolgál a megtisztelő beválasztás, mert mindig is kitartóan és lelkesen végeztem a munkámat az olimpia szellemében, ami a mai napig nagy inspirációval hat rám. Az idevezető utam sokszínűsége miatt értékes tapasztalatokkal és szakmai rálátással rendelkezem a síelésben és a versenysportban is egyaránt.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság mintájára létrehozott testület jelmondata az „Athletes First” („A Sportolók az Elsők”), amit Kékesi Márton is mindenképp szem előtt szeretne tartani.

- Négy éves ciklusra választottak meg, ami alatt képviselhetem majd a sportágam, a sportolókat és azt, hogy kapcsolatot teremtsünk köztünk és a sportvezetők között - folytatta a miskolci születésű síző. Fontos, hogy egy ilyen nagy és értékes bizottságban van valaki, aki a saját sportágunkat képviselheti. Nekem az lesz a feladatom, hogy ebből a legtöbbet kihozzam. Ez egy komoly, felelősségteljes munkával fog járni, ami egyben nagy, és jó lehetőség. A Sportolói Bizottság tagjaként továbbá igyekszem majd hozzájárulni a magyar sport és a sportszervezés sikereihez is.

Kékesi Márton szinte napra pontosan a Sportolói Bizottság megalakulásával egy időben igazolt a legnagyobb régiós multisportklubba. A DVTK színeiben a miskolci születésű síző 2019-es elülső keresztszalag szakadása, valamint meniszkusz sérülése után kijutott pályafutása második olimpiájára, ahol magyar színekben a legjobb helyezést érte el az olimpiák történetében óriás-műlesiklásban, míg szlalomban (műlesiklás) a 33. helyet szerezte meg. A megnyitóünnepség hazai zászlóvivője ezt követően két országos bajnoki címmel és új egyéni legjobb FIS ponttal zárta a szezont. Delegálásával a MOB Sportolói Bizottságának ő lett az első diósgyőri tagja.

A MOB Sportolói Bizottságának tagjai

dr. Baji Balázs atléta (tokiói olimpián résztvevő sportolók választása alapján)

Berki Krisztián tornász (a MOB elnökségének választása alapján)

Csernoviczki Éva judós (tokiói olimpián résztvevő sportolók választása alapján)

Csonka Zsófia sportlövő (tokiói olimpián résztvevő sportolók választása alapján)

Harsányi Gergely kézilabdázó (a MOB elnökségének választása alapján)

Keszthelyi Rita vízilabdázó (tokiói olimpián résztvevő sportolók választása alapján)

Kékesi Márton alpesi síző (a MOB elnökségének választása alapján)

Lőrincz Tamás birkózó (tokiói olimpián résztvevő sportolók választása alapján)

Gyurta Dániel úszó (a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Sportolói Bizottságának tagjaként)

Knoch Viktor rövidpályás gyorskorcsolyázó (pekingi olimpián résztvevő sportolók választása alapján)

Szilágyi Áron vívó (a MOB elnökségének választása alapján)

Fotó: Magyarock