A DVTK Stadion gyepe kifejezetten a labdarúgás igényeit szolgálja ki, tehát speciális törődést igényel. A gyepnek egyszerre kell masszívnak és rugalmasnak lenni, hogy ellenálljon az erős igénybevételnek, ugyanakkor a sérülések megelőzése érdekében puha is legyen. A 2018-ban átadott, és az Év stadionjának választott DVTK Stadion gyepe az elmúlt négy évben megérett a cserére.

- A fejlett futballkultúrával és infrastrukturális háttérrel rendelkező országokban átlagosan két évente cserélik a gyepet - tájékoztatott Konkoly Ádám, a DVTK beruházási projektmenedzsere. - Azt a szurkolók is észrevehették, hogy a DVTK Stadionban a gyomnövények megjelenésének köszönhetően egyre nagyobb felületen vált foltossá a játéktér. Ez nem csak esztétikai szempontból okozott zavart, hanem amikor egy játékos megcsúszott, kicsúszott alóla a “gyeptégla”, akkor az esetek többségében valójában a sokkal rövidebb gyökérzettel rendelkező gyomnövény tréfálta meg a labdarúgót.

 

Angol perje és réti perje keverékéből áll össze a speciálisan labdarúgó stadionok játékterének borítására kifejlesztett gyep. Minden más fűféle gyomnövénynek tekinthető.

- A gyepcsere után ugyanolyan kiváló minőségű, a passzjátékot elősegítő és a sérülések kockázatát csökkentő puha gyepet kap a DVTK Stadion, mint az átadáskor. Ismét a széleskörű nemzetközi referenciákkal rendelkező Pannon Turfgrass Kft. szállítja a készgyepet - folytatta a projektmenedzser.

A felsőpakonyi Pannon Turfgrass Kft. (https://www.turfgrass.hu/hu/referenciak/) által nevelt és telepített gyepen játszanak a salzburgi Red Bull Arénában, a bécsi Ernst Happel Stadionban, de a 2012-es Európa-bajnokság számos helyszínén (Varsó, Poznań, Wroclaw) is ezen gurult a labda. Magyarországon Diósgyőr mellett többek között a Groupama Arénában, a Bozsik Arénában, a Pancho Arénában, Székesfehérvárott, Debrecenben, Zalaegerszegen és Szombathelyen használják a cég gyepét. Végül, de nem utolsó sorban érdemes megemlíteni, hogy a bukaresti Nemzeti Stadion, a Partizan Beograd stadionja, de az eszéki, a kassai, a nagyváradi, a szabadkai és a podgoricai stadion játékterét is ilyen gyep fedi.

A gyepfelújítás előtt alapos vizsgálaton esett át a DVTK Stadion játéktere, melynek során a szakemberek megállapították, hogy az altalaj, a dréncsövezés, a locsolórendszer, a pályafűtés tökéletes állapotban van, ezért elég az összetömörült felső 2-3 centimétert eltávolítani, és azt egy új gyepszőnyeggel pótolni.

- A tervek szerint két nap alatt megtörténik a régi, elhasználódott gyep eltávolítása. Ezt követően különböző talajápolókkal előkészítik az altalajt az új gyep fogadására, majd az új gyepszőnyeg leterítése a következő lépés. Ez szó szerint is lehet érteni, hiszen csíkokra vágva, feltekert szőnyeg módjára érkezik, amit Diósgyőrben csak le kell fektetni. Miután ez megtörtént, kedvező időjárás esetén 40-42 nap alatt erősödik meg a gyökérzet. Az ütemterv szerint július 21-én játékra készen várja az első csapatot a centerpálya, így nem lesz akadálya annak, hogy akár az első fordulóban is hazai pályán játsszon a DVTK - zárta Konkoly Ádám.