Augusztus elsejétől hat napon át Cali, azon belül is a „kontinens sport fővárosaként” becézett Pascual Guerrero Olimpiai Stadionban adott otthont az U20-as korosztály atlétikai világbajnokságának, ahol Tóth Anna képviselte a DVTK-t a magyar válogatottban, akit edzője Tigyi József is elkísért Kolumbiába.

A piros-fehérek 18 éves sprintere csütörtökön kezdte meg szereplését Kolumbiában a 100 méteres női gátfutás hatodik futamban. Az ötös pályán futó Tóth Annának nem sikerült jól az első gátja és szinte teljesen kibillent egyensúlyából, ám bravúros mentéssel és felzárkózással végül 13.49-el a második helyen továbbjutott a következő körbe.

A másnapi elődöntőben ismét az első gát felrúgásával kezdett a diósgyőriek tehetsége, ám a táv második felén már csak ő tudta tartani a lépést a világranglista-vezető jamaikai Kerrica Hillel és mögötte célba érve jutott a fináléba, pályafutása során másodjára. Az első gát és az átlagosnál rosszabb rajt ellenére Tóth Anna új korosztályos országos csúcsot is futott 13.16-os időeredménnyel, amivel saját, pár héttel ezelőtti 13.23-as magyar rekordját adta át a múltnak.

A zárónapi fináléban Tóth Anna a két jamaikai, Hill és James között az ötös pályán térdelhetett be a rajtgépbe második világbajnoki döntőjében, és ezúttal jól sikerült a rajtja. Tóth végig magabiztosan, látványos hiba nélkül futott, és végül a két közép-amerikai versenyző mögött az előkelő harmadik helyen ért célba. A diósgyőriek sprintere kiváló, 13.00-as időeredményével pedig új korosztályos országos csúcsot állított be, megdöntve tegnapi eredményét.

A DVTK kiválósága, így pályafutása második világbajnoki bronzérmét vehette nyakába ezúttal Caliban, amivel az U20-as vb-k történetében Magyarország második dobogóját szerezte meg a női sprintszámok tekintetében, a tavalyi első, kenyai sikerét követően. Tigyi József tanítványa mindemellett 2022-es eredményével a magyar csapat egyetlen érmét szerezte a kolumbiai U20-as világbajnokságon. 

U20-as Atlétikai Világbajnokság - Cali

Női 100 méter gátfutás

1. Kerrica Hill 12.77 JAM

2. Alexis James 12.87 JAM

3. TÓTH ANNA 13.00 HUN U20NR