DVTK az Euroligában

Diósgyőri női kosárlaba csapat először 2019-ben került szerepelt Euroliga selejtezőben, akkor az Umana Reyer Venezia ellen vívott meg a főtáblára kerülésért az akkoriban Aluinvent DVTK néven szereplő csapat . A Cziczás László által vezetett együttes Miskolcon tízpontos előnyre tett szert, viszont ez sem bizonyult elégnek ahhoz, hogy a velencei összecsapás után a DVTK ünnepelhesse az Euroliga kvalifikációt. Hosszabbítás után végül 81-68-as arányba diadalmaskodtak az olaszok, ezzel a DVTK az Európa Kupában folytatta nemzetközi szereplését.

2019. szeptember 25., szerda (Miskolc, Generali Aréna)
Aluinvent DVTK - Unama Reyer Venezia 85-75 (31-15, 19-25, 17-15, 18-20)

2019. október 2., szerda (Velence, Palasport Taliercio)
Umana Reyer Venezia - Aluinvent DVTK 81-68 (h.u.) (24-13, 16-20, 19-14, 12-14, 10-7)

2020-ban az Aluinvent DVTK együttesének újra lehetősége nyílt kiharcolni az Euroliga főtáblára való jutást. Ebben az évben rendhagyó módon egy mérkőzés döntött mindenről, a DVTK a török Izmit Belediyespor együttesével csapott össze Törökországban. Bár a diósgyőri csapat remekül küzdött, de végül érvényesítette nagyobb tudását az Izmit, és esélyeshez méltóan 85-68-ra nyerte meg a találkozót. Mai szemmel nézve a találkozó érdekessége, hogy akkoriban a török együttes keretében szerepelt az a Milica Jovanović is, aki ma már a diósgyőri szurkolókat boldogítja.

2020. október 8., szerda (İzmit, Şehit Polis Recep Topaloğlu Spor Salonu)
Aluinvent DVTK - Izmit Belediyespor 68-85 (17-19, 15-21, 14-24, 22-21)

2022-ben a DVTK HUN-Therm a Tippmix Női NB I. A-csoportjában szerzett bronzérmének köszönhetően jogot szerzett arra, hogy ismét megpróbálja kiharcolni az Euroliga főtáblára kerülést. Az Euroliga két csoportjában egy-egy szabad hely kiadó, melyre összesen hat csapat pályázik. A FIBA két háromcsapatos körmérkőzésen tornába osztotta az együtteseket.A DVTK HUN-Therm a B jelű hármasba került, ellenfele pedig az izraeli bajnok Elitzur Ramla és a török  Botaş SK lesznek.

2022. október 11., kedd (Miskolc, DVTK Aréna)
18:30 Elitzur Ramla - DVTK HUN-Therm

2022. október 12., szerda (Miskolc, DVTK Aréna)
18:30 DVTK HUN-Therm - Botaş SK

2022. október 13., szerda (Miskolc, DVTK Aréna)
18:30 Botaş SK - Elitzur Ramla

Ellenfél-leső

Elitzur Ramla

Az Izraelből érkező Elitzur Ramla legnagyobb nemzetközi sikerét 2011-ben érte el, amikor Európa Kupa-győzelmet ünnepelhetett a francia Arras Pays d'Artois együttese ellen. A csapatot az ország legjobb női kosárlabda csapatai között tartják számon, többszörös izraeli bajnok,- és kupagyőztes győztes együttesről van szó, akik jelenleg a bajnokság címvédői is.

A DVTK nem is olyan régen, 2021 januárjában az Európa Kupa csoportkörben találkozott az izraeli gárdával Ankarában, ahol 61-80-as arányban szenvedtünk vereséget. A tavalyi szereplésük a nemzetközi kupákban a diósgyőrével egyező módon alakult, a rájátszás első körében búcsúztak el az Európa Kupától. A Ramla legkiemelkedőbb játékosa a frissen igazolt Shakira Austin - a válogatott center oszlopos tagja volt az október végén világbajnoki győzelemig menetelő amerikai válogatottnak. Rajta kívül érdemes lesz figyelni még a szintén amerikai származású magasbedobót, Bernice Mosbyt is, aki a tavalyi szezonban 22 dobott pontot átlagolt az izraeli bajnokságban.

Botaş SK

A török Botaş SK bő húsz évvel ezelőtt, a 2001/02-es szezonban már szerepelhetett az Euroligában, miután ezüstérmet szereztek az akkoriban még Ronchetti Kupának hívott Európa Kupában. Azóta leginkább a második számú nemzetközi kupasorozat résztvevői,  2012-ben az elődöntőig is el tudtak menetelni. Az elmúlt években viszont nemzetközi szinten nem tudott kiemelkedően sikeres lenni a csapat, utoljára 2020 januárjában léptek pályára az Európa Kupában, ahol 84-35-ös arányban maradtak alul a Polkowice ellen.

A török bajnokság tavalyi szezonjában a két győzelemig tartó párharcban alul maradtak az Ormanspor ellen a rájátszásban, és végül csak a 7. helyen végeztek. Az török bajnokság idei szezonja október 8-án, szombaton rajtol, a Botaş SK az Ormansport fogadja 13 órától.

Kiemelendő játékosuk a nigériai válogatott center, Victoria Macaulay, akinek a neve ismerősen csenghet szurkolóink fülében, hiszen 2019-ben a Galatasary csapatát erősítette, akik ellen szoros párharcban maradt alul a DVTK az Európa Kupa rájátszásában.