Mint ismert, a DVTK kezdeményezésére a klub első elnökének a nevét veszi fel a DVTK Edzőközpont körül és a DVTK Aréna előtt végig futó korábbi Sportliget és Vendég utca.

A DVTK számára különösen nagy öröm, hogy Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése egyöntetűen szavazta meg az előterjesztést.

Az előterjesztés indoklása:

Vanger Vilmos (1872-1965) igazi pedagógus volt, aki nem csak szakmájának, hanem hivatásának tekintette a nevelést, amely nem ért véget a kicsengetéssel. Elemi iskolai és iparos tanonciskolai tanítóként Diósgyőr-vasgyár fiatalságának iskolai oktatása, nevelése mellett jelentős szerepet játszott a közösség életében is.

Generációk sorát tanította 1895-től kezdődően Diósgyőr-vasgyárban (Magyar Királyi Vas- és Aczélgyártelepi Elemi és Iparos-Tanoncziskolák, későbbi nevén Diósgyőr- Vas- és Acélgyári Tanonciskolák), az I. világháborút követően pedig ellátta a Jószerencse Dal- és Önképzőkör elnöki és a Tisztviselők Dal- és Műkedvelő Egyletének alelnöki feladatát.

Elemi iskolai órái mellett tanított természettant, vegytant, és mennyiségtant, az utókor számára neve mégis a sporttal forrt egybe.

A XX. század elején az Osztrák-Magyar Monarchiában is egyre nagyobb népszerűségnek örvendett az Angliából induló labdarúgás sportág. Először Bécsben és Budapesten alakultak csapatok, majd vidéken is gombamódra szaporodtak az új egyesületek. Diósgyőr-vasgyárban a miskolci példát követve 1908-ban alapítottak először csapatot a fiatalok, ám a továbblépéshez egy miniszterileg jóváhagyott alapszabályok szerint működő egyesületre volt szükség.

Ekkor kérték fel a fiatalok a köztiszteletben álló Vanger Vilmost, hogy egyesületi elnökként legyen segítségükre. A tanító elvállalta a feladatot, amit 1912-ben adott át utódjának, Oka Simon mérnöknek. Még ebben az évben felvette a Magyar Labdarúgók Szövetsége (MLSZ) tagjai közé a DVTK-t, és 1912. szeptember 15-én már hivatalos tétmérkőzést játszott a DVTK a Losonci AC ellen.

Szép hosszú élet adatott Vanger Vilmosnak, akit élete végéig nagy tisztelet övezett, mint a DVTK alapító elnökét. Szinte szimbolikus, hogy 1965-ben temetése egybeesett egy DVTK - MTK Magyar Népköztársasági Kupa mérkőzéssel, ahol a DVTK jutott tovább, és egészen a döntőig menetelt a piros-fehér csapat.

Egy róla elnevezett utcával méltó emléket tudnánk állítani egy kiváló embernek, aki évtizedekig oszlopa volt Diósgyőr, majd Miskolc közösségének.

A Vanger Vilmost ábrázoló festmény a Herman Ottó Múzeumban tekinthető meg.