Balázs Csongor (akadémiai kapusedző) nyilatkozat: A reptérről egyenesen a jégpályára vezetett az utam, ahol már zajlott az U9-U13-mas korosztály kapusedzése, amibe be is csatlakoztam. A már májusban megismert kapusedző be is vett a munkába, adott nekem egy állomást, ahol a helyi kapusokkal dolgozhattam. A kicsik edzése után az U16-os kapusok jöttek jégre, ahol szintén jégen maradhattam és aktív edzőként részese lehettem az edzésnek. Ezeken az edzéseken sok korcsolyázás, lövés és ismétlésszám volt a gyerekeknek. Jött egy óra szünet és következett az U14-es csapatedzés, ahol megfigyelő lehettem. Tartalmasan telt az első nap, nyitottak voltak az edzők, minden kérdésemre szívesen válaszoltak. Külön öröm volt számomra, hogy bevettek a munkába és így beleláthattam a részletekbe is. A második nap reggelén két csapat edzésén tudtam jégre menni. Első az U20-as volt, a második az U18, amelyeken a gólszerzésen volt a fókusz, itt rengeteg lövést kaptak a kapusok, de ami észrevehető volt, hogy a fáradtság ellenére mindig a maximumot akarták nyújtani. A nap második felében a HIFK szervezetének a legjobb U18 és U20 kapusainak száraz és jeges munkájába kaphattam betekintést. Itt már a lövésszámok csökkentek, sokkal inkább a részleteken volt a hangsúly. Ezeken az edzéseken is aktívan részt vehettem. A következő napok kevésbé voltak kapus specifikusak, de itt is megnézhettem, hogy a csapatedzéseken hogyan dolgoznak a kapusok. Szerdán a vendéglátóink jóvoltából megnézhettük a HIFK-JYP Liiga mérkőzést. Összeségében hasznos tapasztalatokat szerezhettem Helsinkiben, betekintést kaphattam, hogy hogyan dolgoznak a világ elitjéhez tartozó kapusok, kapusedzők. Igyekszem minél több dolgot beépíteni a DVTK kapusok napi munkájába is.

Verba Balázs (U21 másodedző) nyilatkozat: Érkezésünk napján, hétfőn meg tudtunk nézni egy HIFK U20-as és egy U18-as edzést is. Szerencsénk volt megismerkedni az U18 vezetőedzőjével Joni Petrell-lel és másodedzőjével Lennart Petrell-lel (aki 95 NHL meccsel rendelkezik). Beszéltünk a HIFK szisztémájáról, hogy hogyan építenek fel egy szezont és mi az elképzelés csapatokra lebontva. Kedd reggel skill edzéseken videózhattunk, ahol csatár és hátvéd munka folyt szeparálva. Délután már edzésen is részt vettünk, láthattuk az U18 és U20-as srácokat, hogy hogyan mozognak. Rendkívül magas a szint, mind a passzok, lövések és a játékértés terén. A felnőtt edzést kívülről szemlélhettük, de itt látható igazán az utánpótlás felépített struktúrája és szisztémája. Eszmecserét folytattunk a menedzserrel, ahol megtudhattuk, hogy hogyan építi fel a klubját és hogyan, miként tudta megvalósítani terveit az évek során. Szerdán reggel korcsolya technikai edzést szemlélhettünk, ahol meggyőződhettünk, hogy helyes az irány, amit mi is szeretnénk fejleszteni a srácainknál. Este elérkezett a nap fénypontja, HIFK-JYP felnőtt mérkőzés, ami a végkifejletben izgalmasra sikeredett hiszen hosszabbításban nyert a JYP. Összességében nagyon tanulságos volt az utazásunk és sok megvalósítható elképzelésünk és tervünk van a továbbiakban.

Verba Gábor (U18 vezetőedző) nyilatkozat: Hétfő este érkeztünk Helsinkibe a DVTK Jegesmedvék Jégkorong Sportakadémia vezetőedzőivel Urbán Péterrel és Rusznyák Szilárddal. Másnap reggel kezdtük a munkát, 8 órától az U18 HIFK SM Liigás csapatával, ezután az U20-as csapat jeges edzését, délben pedig a felnőtt HIFK edzését tekintettük meg. Délután száraz edzésekkel kezdődött a programunk először az U20 majd az U18-as csapat edzésébe tekinthettünk bele, ezután már a jeges edzések következtek az U20-as csapatot még a lelátóról figyeltem, majd az U18-as együttesnél már a jégen vettem részt Joni Pertrell vezetőedző irányításával. A kedd estét az U18-as akadémiai csapat edzésével zártuk. Szerdán reggel ismét az U18-as csapat edzésén vettünk részt Rusznyák Szilárddal, ahol betekintést nyerhettünk, hogy hogyan készülnek az esti mérkőzésre, ezután pedig az U20-as és az akadémiai játékosok közös skill edzését néztük meg. Este a HIFK-Tappara Tampere U18 SM Liiga bajnoki mérkőzést néztük meg, ahol élesben is láthattuk a magas tempót és a gyors, pontos passzokat, amiket már az edzéseken is láthattunk a finn fiataloktól. Izgalmas mérkőzés volt, amin 3-2-es hazai győzelem született. Napközben az edzőkkel és stábtagokkal beszélgettünk, elmondták a finn hoki rendszerét, hogyan választják ki a játékosokat, milyen edzéstervek alapján készülnek szárazon és jégen. Nagyon hasznos információkat mondtak, amiket szeretnénk az itthoni munkánkba is beépíteni.