A válogatottól való visszavonulásod után a klubkarrieredet is befejezed. Milyen érvek miatt döntöttél a pályafutásod lezárása mellett? 

- Hosszú és tartalmas pályafutást tudok magam mögött, amit lezárni is tudni kell. Már gondolkodtam az évek során, mikor és milyen módon szeretném befejezni karrierem. Fontosnak tartottam, hogy az utolsó szezonom után még akarjanak a szurkolók és a stábtagok a jégen látni a következő évadban is. Nem szerettem volna olyanokat hallani, hogy „már inkább hagyd abba ezt öreg, csinálj valami mást”! Emellett a DVTK stábja, Egri István, Bíró Ignác, Mayer Péter és Nagy Ádám is megkeresett a szezon vége felé lehetőségekkel a DVTK keretein belül, aminek nagyon örültem! Éreztem a belém vetett bizalmat. Nagyon motiváló és óriási kihívásokkal teli feladatokat beszéltünk át, amik roppant szimpatikusak számomra. Ezek után nehéz szívvel bár, de egyszerűbben hagyom ott a profi jégkorong pályafutásomat.

Milyen érzéseid vannak a visszavonulásoddal kapcsolatban és milyen emlékeket őrzől meg a pályafutásodról? 

- 6 éves korom óta jégkorongozom. A dunaújvárosi nyitott pályáról eljutottam egészen a dallasi 20 ezer férőhelyes NHL pályáig. Mike Modano-val, Jason Arnott-tal, Jere Lehtinen-nel egy csapatban lenni, hallgatni együtt az amerikai himnuszt a meccs kezdetén, persze én magamban a magyart énekeltem, még most is kiráz a hideg. Abban a pillanatban az öröm könnyeimet kellett visszafojtanom, hogy tudjak normálisan játszani az első cseréimben. Akkor realizálódott bennem, hogy az a rengeteg munka és lemondás beérett és eljutottam a legfelsőbb szintre, amiről magyar kisgyerekként csak vágyakoztam anno. És ez csak egy kimagasló történet a 33 éves pályafutásom során! Szerencsére rengeteg gyönyörű emlékem van akár klub vagy válogatott szinten. Itt meg is állnék picit és köszönetet mondanék az összes edzőmnek, csapattársnak, csapatnak, stábtagnak, szurkolónak, akik segítették a karrieremet! Rettentően hálás vagyok mindenért! Szeretnék köszönetet mondani Feleségemnek, aki 19 éve segíti utamat és megajándékozott a legcsodásabb ajándékkal a világon, Joel kisfiunkkal. Nélkülük nem lennék, aki vagyok és nem is tudnám ilyen erővel és lendülettel csinálni a feladatomat az életben. Köszönöm Nektek!

Hosszú és eredményes pályafutásod során a DVTK Jegesmedvék csapatában játszottad a legtöbb mérkőzésedet, öt szezont töltöttél a klubnál játékosként. Mennyire volt egyértelmű számodra, hogy aktív pályafutásod lezárása után is Miskolcon szeretnél maradni a családoddal? 

- Nem is volt kérdés, itt akartunk maradni. Családommal Miskolcon barátokra és otthonra leltünk. Kiválóan érezzük magunkat. Joel fiunk ide járt már bölcsödébe, óvodába és az iskolát is Miskolcon kezdte meg.

A következő idényben a DVTK Jegesmedvék Jégkorong Sportakadémia U21-es csapatának a vezetőedzője leszel. Hogyan várod ezt a kihívást és mit vársz a következő szezontól? 

- Nagy megtiszteltetés számomra, hogy ezzel a nehéz és kihívásokkal teli feladat elvégzéséhez bizalommal fordult felém az akadémia menedzsmentje. Mindent, amit elkezdek, a lehető legjobban szeretném kivitelezni. Ez így volt a pályafutásomban, a tanulmányaimban és az edzői karrieremben is erre fogok törekedni. Belecsapok a közepébe és elkezdek keményen dolgozni. Meg kell ismerjem a játékosokat, a környezetet és lehetőségeket, amiket edzőként használhatok majd. Van pár hónapom felkészülni a jeges időszakra, de már most gőzerővel fogok dolgozni az edzői stábbal a srácok nyári felkészülésével kapcsolatban. Nagyon előre nézni a következő szezonba nem szeretnék. Lépésről lépésre haladva fogunk építkezni. Ami most következik, az az idei szezon zárása és a nyári felkészülés megtervezése.

A 2022/2023-as szezonban már elkezdted az edzői pályát a DVTK Jegesmedvék U8-10-es korosztályánál. Milyen tapasztalatokat gyűjtöttél és mennyire lesz más feladat az U21-es csapat vezetése?

- Imádtam ezzel a korosztállyal foglalkozni. Jó volt látni, hogyan gyarapodott a gyerekek létszáma a szezon során. Remélhetőleg folytatódik ez a tendencia, mert ez egy idő után a felnőtt csapatra is pozitív hatással lesz. Mindent köszönök edző kollégáimnak, egyszerű volt a beilleszkedés, remek volt mindig a hangulat. Boldog voltam, hogy ezek a fiatal hokis palánták hétről hétre fejlődtek, megcsinálták, amiket kértünk tőlük nagy mosollyal az arcukon. A jövőben nem is szeretném teljesen elengedni a „kezüket”. Bíró Ignác és a kollégák munkáját nagyon szívesen segítem továbbra is. DVTK Jegesmedvék alapját képezi az U8-U10 és a házépítésnél is az alap az első részlet, amit jól kell kivitelezni.  A két korosztállyal való munka teljesen más, össze sem hasonlítható. U21 az akadémia teteje, 17-20 éves játékosok, akik dörömbölnek a felnőtt profi csapat ajtaján. Azon fogok nap mint nap dolgozni, hogy minél többen átlépjék ezt a küszöböt a következő szezonban. - Vas János

Mayer Péter (DVTK JJSA szakmai igazgató): Jankó személyében egy, a honi és nemzetközi hokit minden rétegében ismerő új kolléga csatlakozik hozzánk, aki - bár edzőként jelen időpillanatban még kezdőnek számít - tapasztalatait és rálátását sokéves profi szemüvegen keresztül tudja átadni. Akadémiánkon az edzői stáb is csapat, ahol a sokféle tudás és habitus egy egységbe rendezve segíti a fiatalok kiteljesedését, Jankó szerepe az U21 program vezetőedzőjeként az, hogy a felnőttbe és nemzetközi irányokba való lépések megtételében segítse a legidősebb akadémistáinkat, ezzel pedig az egész DVTK Jegesmedvék családot. Úgy gondolom, hogy Verba Balázzsal együtt minőségi párost fognak alkotni, amiből a legtöbbet a nálunk játszó srácok profitálhatnak majd. Nagy öröm, hogy Jankó mellettünk tette le a voksát edzői karrierje elkezdése terén és természetesen azon dolgozunk, hogy szakemberként is olyan sikeressé váljon a segítségünkkel és a közös munka során, mint amilyen játékosként volt.

A DVTK Jegesmedvék ezúton is köszöni példamutató munkáját, kivételes pályafutásához gratulálunk, vezetőedzői feladataihoz pedig sok sikert kívánunk!

Játékos pályafutása

2022/2023 DVTK Jegesmedvék (Erste Liga)
2022/2022 Chamonix (francia liga), HC Presov (Tipos Extraliga)
2017-2021 DVTK Jegesmedvék (Erste Liga, Tipos Extraliga) 
2016/2017 Fehérvár AV19 (EBEL)
2014–2016 Slavia Praha (cseh első és másodosztály)
2013–2014 Rouen (francia liga)
2012–2013 Dijon (francia liga)
2011/2012 Troja-Ljungby (Allsvenskan)
2010/2011 Tingsryds AIF (Allsvenskan)
2009/2010 Fehérvár AV19 (EBEL)
2008/2009 Brynäs IF (svéd Elitserien)
2005-2008 Iowa Stars (AHL, 2006–2008), Idaho Steelheads (ECHL)
2004/2005 Halmstad Hammers (Allsvenskan)
2003/2004 Malmö Redhawks (svéd Elitserien)
2002/2003 Malmö Redhawks/Troja-Ljungby (Allsvenskan, Elitserien)
2000-2002 Malmö Redhawks U20 (J20 SuperElit, J18 Allsvenskan)
1999/2000 Dunaújvárosi AC 

Edzői pályafutása

2023 - DVTK Jegesmedvék Jégkorong Sportakadémia U21 - vezetőedző
2022/2023 DVTK Jegesmedvék U8-10 - edző