22 ország 175 lovasa, köztük hét piros-fehér díjugrató indult el a Nemzeti Lovardában a Gróf Széchenyi István Emlékversenyen, ahol olimpiai minősítővel egybekötött Díjugrató Világkupa fordulót is rendeztek.

Az év legrangosabb hazai megmérettetésének nyitónapján a CSI három csillagos 145 cm-es hibaidős versenyszámban az olimpiai program diósgyőri tagja, Szuhai Péter révén egyből diósgyőri siker született, aki Chacco’s Girlstar nyergébe volt a leggyorsabb hibátlan lovagló a 46 induló közül. Nem kellett azonban sokat várni a második piros-fehér aranyéremre sem, a szintén három csillagos 140 cm-es hibaidős számban Szuhai Rodrigo bizonyult a legjobbnak Cornet nevű lovával, míg a versenynapon Kisgergely Kata és Szuhai Gyula is jegyzett hibátlan pályát a rangos versenyszámokban.

Pénteken a CSI***-os 140 cm-es kétfázisos, időre, megszakítással megrendezett versenyszámban újabb diósgyőri dobogósnak szólhatott a taps a Nemzeti Lovardában Ifj. Szuhai Gyula személyében, aki harmadik lett Perthy Jackson nyergében a testvérét, Szuhai Rodrigot megelőzve. Legfiatalabb indulónk azonban a következő, hatéves lovak 125 centiméteres két fázisos számában már újra a dobogóra lovagolt és ezüstérmet szerzett. A nap legértékesebb diósgyőri eredménye viszont ezután következett Vándor Zsófia révén, aki a 150 centiméteres CSI***-os 5000 euró összdíjazású hibaidős versenyszámban Quintus nevű lovával az előkelő második helyen zárt, míg Szuhai Péter negyedik lett az erős nemzetközi mezőnyben.

Szombaton tovább folytatódott a diósgyőri éremhalmozás, előbb Ifj. Szuhai Gyula zárt a hatéves lovak 125-130 cm-es CSIYH versenyében a második helyen, majd Szuhai Rodrigo a mezőny legfiatalabb indulójaként újabb aranyérmet zsebelt be a három csillagos 140 cm-es számban Cornettel, míg a kettős DVTK-s sikerhez hozzájárulva nagyszerű teljesítménnyel Szuhai Gyula a második helyen zárt Shiarado SZ-el. A DVTK már eddig is pazar hétvégéjére Szuhai Péter tette fel a pontot, aki a 1,55m magasságú világkupa és olimpiai minősítő versenyszámban Chacco’s Girlstar-al kiváló alappályával és bátor összevetéssel a második helyen zárt, amivel egyben megszerezte második olimpiai minősítését is.

- Chacco’s Girlstarral, akivel a júliusi prágai olimpiai kvótaszerző versenyre is készülök most indultam először 1,55m magasságon. Az edzőmmel Norbert Nuxollal megbeszéltük a vonalakat, fordulatokat és az iramot, minden instrukciót megadott nekem a verseny előtt. Chacco’s Girlstar fölényesen és magabiztosan ugrott és minden úgy sikerült ahogy megbeszéltük az alappályán. Az összevetésben pedig igyekeztem a lehető leggyorsabban menni, rövideket fordulni, és ahol lehet kevesebb vágtaugrásból megoldani a feladatokat, mint ugyanazt előtte az alappályán, és így megszereztük a második helyet. Nagyon boldog vagyok és örülök, hogy ilyen jól tudtunk szerepelni a hazai közönség előtt - nyilatkozott Szuhai Péter az NLSF programnak ezüstérme után.

Az olimpiai díjugartó program DVTK-s lovasa ezzel második MER minősítését szerezte meg az ötkarikás játékokra történő kvalifikációhoz szükséges három közül. Szuhai Péter így tehát egy újabb lépést tett a 2024-es párizsi játékok felé, ahová a magyar válogatottnak is kvótát kell szereznie, hogy lehessen magyar induló Franciaország fővárosában.

A DVTK lovassport szakosztálya a 37. Gróf Széchenyi István Emlékversenyen így összesen 3 arany-, 5 ezüst és 1 bronzérmet szerezve a legeredményesebb magyar egyesületként zárt a legrangosabb hazai pályán rendezett nemzetközi versenyen. A négy nap alatt a piros-fehér lovasok összesen 22 hibátlan pályát teljesítettek, amiből minden diósgyőri induló kivette a részét.

CSI3*-W, CSI*, CSIYH Budapest 

Csütörtök

CSI3* 135 cm

Kisgergely Kata 18. hely 0.hp

CSI3* 145 cm (14.comp. QUALFICATION)

Szuhai Péter 1. hely 0.hp

Szuhai Gyula 17. hely 0.hp

CSI3* 140 cm

Szuhai Rodrigo 1. hely 0.hp

Szuhai Péter 7. hely 0.hp

Péntek

CSI3* 140 cm

Ifj. Szuhai Gyula 3. hely 0.hp - 0.hp

Szuhai Rodrigo 4. hely 0.hp - 0.hp

Vándor Zsófia 19. hely 0.hp - 4.hp

Lukács Loren 20. hely 0.hp - 4.hp

CSIYH 125-130 cm 6 éves lovak

Szuhai Rodrigo 2. hely 0.hp

CSI3* 150 cm (GP QUALIFICATION)

Vándor Zsófia 2. hely 0.hp

Szuhai Péter 4. hely 0.hp

Szombat

CSIYH 125-130 cm 6 éves lovak

Ifj. Szuhai Gyula 2. hely 0.hp – 0.hp

CSI3* 140 cm

Szuhai Rodrigo 1. hely 0.hp

Szuhai Gyula 2. hely 0.hp

CSI3* WC LR 155 cm (GP QUALIFICATION)

Szuhai Péter 2. hely 0.hp – 0.hp

Vándor Zsófia 27. hely 8.hp

Szuhai Gyula 29. hely 8.hp

Vasárnap

CSI3* 140 cm

Kisgergely Kata 9. hely 0.hp

Lukács Loren 10. hely 0.hp

CSI3* GRAND PRIX LR 155 cm

Szuhai Gyula 20. hely 8.hp

Vándor Zsófia 24. hely 12.hp

Fotók: CSIO Budapest / lovasfoto.hu - Krisztina Hajdu