A VAR (video assistant referee) egy olyan kombinált rendszert, amely a közvetítés során használt kameraképek segítségével ellenőrzi a játékvezetőnek a játéktéren meghozott döntéseit. Célja, hogy minimalizálják az eredményt befolyásoló játékvezetői hibákat és ezzel a játék tisztaságát és fejlődését szolgálják.

A játékvezetőnek a pályán mindig döntést kell hoznia, nem támaszkodhat egy döntés elsődleges és azonnali meghozatalában a VAR-ra. A VAR automatikusan vizsgál minden esetet, így nem szükséges a játékvezetőnek azt külön kérvényeznie. Amennyiben a VAR véleménye alapján hibás döntés született, úgy értesíti a játékvezetőt, aki szükség szerint egy arra kijelölt területen (RRA - referee review area) megtekintheti (OFR - on-field review) a kérdéses szituáció felvételeit.

Alapvetően négy szituációban kell állást foglalnia a VAR-nak

1. Gól / nem gól szituációk

Büntető/nem büntető szituációk

Közvetlen piros lap (nem második sárga lap)

Téves azonosítás (amikor a játékvezető tévesen figyelmeztet vagy állít ki egy játékost)

Mivel elsődleges szempont a helyes döntés meghozatala, így a felülvizsgálatnak időbeli korlátja nincs. Ha a döntés meghozatalának játékvezető általi ellenőrzése következik, akkor a játékvezető nem engedi a játékot folytatni és bemutatja a felülvizsgálat jelét.

A játékvezető munkáját közvetlenül a VAR (video assistant referee) segíti, ám a VAR mellett dolgozik még egy AVAR (assistant VAR) és egy operátor (RO - replay operator) is, akik a videó szobában (VOR - Video operation room) - Magyarországon kisbuszban - helyezkednek el.