Horvát és szlovákiai versenyekkel zárult Kékesi Márton előző idénye 2023 áprilisának elején, amit követően nem sokkal később már újra havon volt olimpikonunk.

- Az elmúlt versenyszezon után az első gleccser edzőtábort Mölltalon május végén tartottuk, egy versenyző-egy edző-egy segítő felállásban, önálló szervezésben - kezdte Kékesi Márton a DVTK első téli olimpikonja. - Az alkalom nemcsak a téliesen kiváló hóviszonyok és a több pályás edzés lehetősége miatt volt különleges, hanem azért is, mert egy eddig nem használt módszereket is alkalmaztunk a mozgás és a fizikai jellemzők regisztrálására. Az eredményeket az edzés szüneteiben azonnal meg tudtuk vizsgálni, és ennek megfelelően igyekeztem a folytatásban koncentrálni a fejlesztési irányokra, továbbá a mérések segítették egyben a doktori kutatásaimat is.

- Ezt követően a nyár közepén szokatlanul erősen lekorlátozódtak a lehetőségek, vagyis alig néhány európai gleccser maradt edzésre alkalmas, illetve egyáltalán működő állapotban. Mégis sikerült egy újabb kedvező időjárást jelentő időszakot kiválasztani. Június végén tíz napon át Olaszországban a Stelvio Gleccseren készültem szinte csak a versenyzők között az egyébként csak nyáron üzemelő pályán.

- Júliusban egy magas színvonalú nemzetközi csapattal is sikerült közös edzőtáborban részt venni Saas-Fee gleccseren, Svájcban. A korábban már kialakult ismeretség és kapcsolatok alapján sikerült beilleszkednem közös edzőtáborozás formájában a Kronplatz Racing Center nemzetközi összetételű, olasz vezetésű csapatába, ahol profi sportolókkal tudtam színvonalas körülmények között edzeni. Mivel a magyar szövetségi program közös lehetősége már nem működik, valamint az egy versenyző-egy edző módszer – egyéb előnyök mellett – nem tudja biztosítani a fejlődést is segítő csapathátteret, kénytelenek voltunk ilyen lehetőséget is kialakítani. A Saas Fee gleccseren a Kronplatz csapattal végzett edzésmunka hatékony megoldásnak bizonyult. Kiváló hóminőség volt 3.600 m magasan, ahol a lehetőségeket kihasználva kimerítő mindennapos GS edzéseken vettem részt, ami számomra a leginkább előnyös. Az első 2-3 bemelegítő kör után 8-10 menet következett a pályában, majd levezetésként 2-3 menet szabadon. Délután kondicionális és regenerációs edzések, illetve sí szervizelések és videó elemzések voltak a program részei.

- A gleccser edzőtáborok után speciális kondicionáló edzőtábort rendeztünk Gyergyószentmiklós térségében szeptember elején. A program mindennapos edzőtermi és hegyi kerékpáros edzéseket tartalmazott, illetve ezeket néhány esetben intenzív és színvonalas tenisz edzések is váltották a volt WTA versenyző Szatmári Ágnes edző irányításával. További aktív feladatom volt még a Gyergyószentmiklós mellett épülő Explosiv Síközpont pálya-rendszerének a FIS normáknak megfelelő kialakításában segítő közreműködés is.

- Jeleneleg ismét egy hosszabb - 10 napos - gleccser edzőtábor keretében síelek, ahol megosztott funkciót töltök be. Az utánpótlás korú serdülőknek húzóerőként és mintaképként segítem az edzésüket, mellette pedig én is edzek külföldi csapatokkal együtt megbeszélve, mint például a németekkel vagy a svájciakkal. Lassan a versenyszezon küszöbén vagyunk és ez érezhető is a hegyen. Az edzéseket fizetősé teszik a síközpontok a csapatoknak, de néha ingyenes idősávot is ki lehet fogni. Minél korábbi időpontban, illetve jó állapotú-még nem összesíelt, jeges havon akar edzeni az ember az annál drágább. Ez a különleges helyzet persze nem mindig jellemző a szezonban - zárta piros-fehér sportolónk.