3 Pajzs Mentális és Fizikai Egészség Program

A Diósgyőri Városrész Testgyakorlók Köre Sportegyesület 249,78 millió Forint vissza nem térítendő támogatást nyert az EFOP-1.8.6-17-2017-00054 azonosító számú, „Felnőtt lakosság prevenciós célú egészségfejlesztése a szabadidő sport révén" című Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretében. A „Prevenciós célú szabadidősport-fejlesztési program az Észak-Magyarországi Régióban” című projekt 100%-os támogatási intenzitású, célja a fizikailag inaktív életvitelt folytató személyek bevonása a mozgás világába a szabadidős sportok, mozgásformák megismertetésével, a testmozgás és a sportprogramok szervezésével, a szabadidősportot gyakorló csoportok szervezésével, valamint a mentális stabilitás növelése, a krónikus, nem fertőző betegségek megelőzése, korrekciója, hosszútávon pedig a lakosság stabilabb munkaerő-piaci részvételének elősegítése. A projekt az Európai Unió támogatásával valósul meg.

A projekt keretében 22 hónap altt a tervezett 19 rendezvényből mind a 19 megvalósult. A legutolsó rendezvény a Futball Éjszakája volt, amely 2019. szeptember 6-án került megrendezésre. A projekt 2019. október 7-én zárult.

Helyszínek, programok

2019. szeptember 6., péntek
Miskolc, Diósgyőr

2019. május 26., vasárnap
Edelény

2019. május 5., vasárnap
Eger

2019. május 1., szerda
Kisköre

2019. április 7., vasárnap
Salgótarján

2018. november 10., szombat
Heves

2018. szeptember 8., szombat
Pásztó

2018. szeptember 1., szombat
Bátonyterenye

2018. május 27., vasárnap
Miskolc, Lillafüred

2018. április 6., péntek
Arnót

2018. március 25., vasárnap
Miskolc, Avas

2018. március 24., szombat
Alsózsolca

2018. március 11., vasárnap
Felsőzsolca

Letölthető kiadványok

A DVTK 1910-ben történt alapítása óta Észak-Magyarország sport és társadalmi életének aktív és ismert szereplője. A sportegyesület számos sportág gyakorlására nyújt lehetőséget profi és amatőr sportolók, gyerekek, felnőttek és szeniorok számára, ilyenek labdarúgás, a kosárlabda, a jégkorong, az asztalitenisz, a birkózás, a röplabda és a sakk. A sportegyesület jelen projekt keretei között a részben eddig is végzett tevékenységét kívánja szélesíteni a felnőtt lakosság célcsoport motiválásával, a sportolás élményébe való bevonásával, egyúttal segítséget nyújt azok számára is, akiknek eddig nem volt elérhető vagy nem fordítottak figyelmet az egészséges életmódra. A projekt 22 hónap alatt alatt valósul meg, 12 helyszínen, 3 megyében, 12 településen 11 települési partner és több szakmai együttműködő partner (pl: Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar) bevonásával.

Kiemelkedő DVTK sportolók, példaképek részvételével tártkapus rendezvények keretében komplex lakossági testmozgásprogramokat, szabadidősport eseményeket és eseménysorozatokat szervezünk, összesen 12 alkalommal, 12 helyszínen, 3 megyére kiterjedően. 6 rendezvény Borsod-Abaúj-Zemplén megyében (Arnót, Alsózsolca, Edelény, Felsőzsolca, Miskolc-Lillafüred, Miskolc-Avas), 3 Heves (Kisköre, Heves, Eger) és 3 Nógrád megyében (Salgótarján, Bátonyterenye, Pásztó) első sorban szabadtéri sportpályákon (illetve rossz idő esetére fedett tartalékhelyszín biztosításával). A rendezvényeken az egészséges táplálkozás, mozgás, életmóddal összefüggő betegségek megelőzéséről lesz előadás és beszélgetés, valamint a DVTK sportolói által vezetett olyan mozgásformák, szabadidős és rekreációs sporttevékenységek bemutatására és megismertetésére kerül sor, amelyekhez a lakosság a térségben könnyen hozzáfér, és élethosszig gyakorolhat. A jelenlévő sportorvosok és egészségügyi dolgozók egészségügyi állapotfelméréseket tartanak önkéntes részvétellel, valamint alapvető egészségnevelési, egészségfejlesztési ismeretek átadására, megerősítésére is sor kerül. A projekt előreláthatólag 2019. október 7-én fejeződött be.