Fergeteges hangulatban indult útjára a labda, a vendégek Diaby és Burke révén 5-0-lal kezdték az összecsapást, ezért nagyon kellett Charles középtávolija. Sajnos ez sem nyugtatta meg csapatunkat, folytatódott a fekete mezesek dominanciája, így nem egészen két és fél perc játék után Völgyi Péter kénytelen volt kikérni az első idejét (2-10). Hamarosan Kányási és Tadić érkezett csereként, Zellous azonban immár a második triplájával sokkolta a hazaiakat. Kaila Charles vette a hátára, a másik oldalon Burke vitte a prímet (7-18). A 6. percben Darcee Garbin csodálatos pincérkosara érdemelt nagy tapsot szurkolóinktól, ettől a remek megoldástól függetlenül továbbra is nagyon rossz százalékkal dobtak Kányásiék. A védekezés kezdett összeállni, Veronika szép hárompontosával tízen felülre mentünk mi is, Diaby 2+1-essel lendítette tovább a megtorpanó Lille-t (12-21). Ana Tadić szerezte a következő duplát, az első negyed végéig a öt ponttal válaszolt az ellenfél (14-26).

Úgy kezdődött a második etap, ahogy az első, vagyis 0-5-tel. Gyorsan jött a hazai reakció, Lelik hármasa és Garbin közelije időkérésre késztette Rachid Meziane-t (19-31). A 14. percben Aho Nina középtávolijával lett közte tíz, a túloldalon Diaby gondoskodott róla, hogy ez ne sokáig legyen így. Jovanović és Tadić góljaival benéztünk tízen belülre, érdekesség, hogy Villeneuve d’Ascq LM neve mellett mindössze három személyi hiba állt a 17. percben. Garbin triplája megfogta a franciákat, a közönség elementáris erejű buzdításba kezdett, és amikor Jovanović is betalált, időt kértek a vendégek (31-35). Ez sem tudta megtörni a ritmusunkat, szűk három perc maradt a szünetig, Milica villant meg újra. Nagyon elkaptuk a fonalat, az Aréna szinte felrobbant, amikor Lelik egy könnyű ziccerrel kiegyenlített, az első félidőt egy ponttal a Lille nyerte meg (35-36).

Salaun vert be gyorsan négy egységet egy perc alatt, nálunk Aho Nina rázta meg magát és szerzett zsinórban öt pontot (40-41). A 24. percben Kányási nagyszerű triplájával értük utol riválisunkat, majd Charles távolijával a vezetést is megszereztük végre (46-43). A következő duplát Burke szerezte ugyan, de a diósgyőri henger beindult, az öt pontot szerző Lelik vezérletével időkérésre kényszerítettük a vendégeket (53-45). Ez sem segített rajtuk, mert Réka nagyon elkapta a fonalat, ezt jelezte az újabb hárompontosa. A Lille gólcsöndjét Diaby törte meg, aki négy ponttal tartotta életben csapatát, majd meg is sérült a franciák válogatottja. A negyedbe Lelik 2+1-ese, illetve Zellous triplája fért bele (60-51).

A záró felvonás első perce nem hozott kosarat, majd Lisowa Mbaka talált be. Egy újabb góltalan időszaknak Tadić büntetői vetettek véget, aztán Zellous és Burke duplái jelezték, hogy a Villeneuve d’Ascq LM nem mondott még le a győzelemről (62-57). Sokat állt a játék, videózás is volt, Lisowa Mbaka duplája után egyre fokozódtak az izgalmak, Tadić centergólja és Garbin hármasa simította ráncokat, de a franciák 33-asa sem tétlenkedett (67-61). A 38. percben Nina és Kaila duplái vitték közelebb a mieinket a győzelemhez. A francia timeout után kevesebb mint kettő és fél perc maradt, és ezt az időszakot már okosan lemenedzselte csapatunk, amely a fantasztikus szurkolók támogatását élvezve megérdemelten nyerte meg a negyeddöntő első mérkőzését (78-66). 

 

Női Kosárlabda Euroliga, negyeddöntő, 1. mérkőzés

DVTK HUN-Therm - Villeneuve d’Ascq LM 78-66 (14-26, 21-10, 25-15, 18-15)

Miskolc, DVTK Aréna, 3000 néző. Játékvezetők: Lukasz Jankowski (lengyel), Esperanza Mendoza (spanyol), Alexandra-Ioana Stan (román).
DVTK: Aho N. 7, Charles 18/3, Lelik 16/9, Jovanović 6, Grigalauskytė. Csere: Kányási 8/6, Tadić 11, Garbin 12/6, Tenyér. Vezetőedző: Völgyi Péter.
Lille: Zellous 12/6, Burke 17/6, Salaun 12/3, Smalls 1, Diaby 11. Csere: Heriaud 2, Gueye, Lisowa Mbaka 11, Mununga. Vezetőedző: Rachid Meziane.

A mérkőzés részletes statisztikája ide kattintva olvasható.


Mérkőzés utáni értékelések

Völgyi Péter: - Remek hangulatú mérkőzés volt, nagyszerű érzés ilyen miliőben kosárlabdázni. A mérkőzés elején sokkolt minket a francia csapat a nagyszerű dobószázalékkal. A második negyedtől magunkra találtunk, és tudtuk, hogy azt a sebességet nem fogják tartani, amit diktálunk. Készülünk a hétvégi bajnokira a TFSE-MTK ellen és a jövő heti franciaországi Euroliga-visszavágóra.

Rachid Meziane: Nagyon jól kezdtük a mérkőzést, de a közönség buzdítása felhozta a hazaiakat. Igyekszünk tanulni a hibáinkból, és otthon megpróbálunk nyerni. Szeretnék gratulálni a DVTK-nak, mert nagyon jól játszottak és megérdemelten nyertek.