A kapusok helyzete a modern futballban sokat változott, amire az edzőknek, stábtagoknak is folyamatosan reagálni kell. Nem csupán a mérkőzéseken, hanem a napi munka során is. A DVTK Labdarúgó Sportakadémián számos ügyes kapus pallérozódik, a sportszakemberek pedig abban bíznak, hogy az NB I.-ben a közelmúltban bemutatkozott Bánhegyi Bogdánt újabb játékosok követik majd a felnőtt futball világába.

- Az elmúlt egy évtizedben jelentősen átalakult a kapusok szerepe - erősítette meg Szalma Pál, a DVTK Labdarúgó Sportakadémia kapusképzés koordinátora. - Nekünk pedig az a feladatunk, hogy a nálunk védő gyerekeket erre felkészítsük. Előtérbe került a lábbal történő játék, így erre mi is nagy hangsúlyt fektetünk. Hosszú folyamat volt, de most már a vezetőedzők is belátták azt, hogy a kapusokat félig-meddig mezőnyjátékosként kell használniuk. A kis játékokban, a passz koordinációkban, a technikai gyakorlatokban ugyanúgy szerepelniük kell, mint a keret többi tagjának. A kapusedzéseket ezért úgy kell terveznünkni, hogy a specifikus feladatokat még hamarabb elvégezzük.

A DVTK II. F4R kapusedzője a kapusképzés kapcsán kiemelte: kisebb korban lényeges, hogy mennyire agilis egy játékos, ez ugyanis a későbbiekben egy kiindulási alapot jelenthet. Emellett az is fontos, hogy a kapus mennyire kommunikatív, a pálya leghátsó részéről mennyire határozottan tudja irányítani a védelmet illetve az egész csapatot.

- El kell választani a pre akadémiai (U7-U13 - a szerk.) és az akadémiai (U14-U19) korosztályokat, mert a gyerekeknek más-más elvárásoknak kell megfelelni - fogalmazott Szalma Pál. - A kisebbeknél sportág megszerettetése, a klubhoz való kötődés kialakítása a legfontosabb. Később viszont nagy pályára lépnek a játékosok, ahol megváltozik a tér és idő fontossága. Egyre komolyabb kihívások elé állnak a gyerekek, előkerül a versenyhelyzet és az eredményesség kérdése. Természetesen a DVTK Labdarúgó Sportakadémián is vannak tehetséges kapusaink. Az a realitás, hogy nagyjából három korosztályonként érkeznek olyan reménységek, akikre hosszú távon is érdemes építeni. Jelenleg is találunk olyan korosztályokat, ahol kimagasló kapusok pallérozódnak. Van rá példa, hogy idősebbek között bizonyíthatnak, és akár a későbbiekben a korosztályos válogatottban is szerephez juthatnak.

A kapusoké valóban egy külön világ. Legyen szó a felnőttekről vagy az utánpótlásról. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy a fiatal tehetségeket olyan szakemberek oktassák, akik tudják miről beszélnek, ismerjék ezt a közeget az előnyeivel, a hátrányaival, a specialitásaival együtt. Szalma Pál szerint az egyik legalapvetőbb követelmény, hogy a kapus képes legyen szolgálni a társait, a saját egóját és személyiségét háttérbe szorítva küzdjön a többiekért. Akiben ezek a jellemvonások és az alázat nincs meg, az nagyon nehezen fog jó eredményeket elérni.

- A kapusok szempontjából újra és újra előkerül a hibázás kérdése. Mi ennek az akadémián nem tulajdonítunk túl nagy jelentőséget, mert előbb-utóbb bekövetkezik - szögezte le Szalma Pál. - Be is kell következnie, mert ezzel együtt érkezik a tapasztalat. Nagy kérdés ugyanakkor, hogy egy hiba után az érintett hogyan reagál, és mennyi idő telik el két hibázás között. Egy nap, egy hónap, vagy akár egy év múltán fog ismét rontani. Még a világ legjobbjainál is előfordulnak kisebb-nagyobb megingások, a stábbal együtt mi azért dolgozunk, hogy ezt a lehető legjobban minimalizálni tudjuk.

A DVTK Labdarúgó Sportakadémián a kapusedzők rengeteg saját gondolattal, ötlettel rendelkeznek, a szekció egy nagyszerű egységet alkot. Szalma Pál szerint nem véletlen esett a választás a jelenlegi kollégákra, akik amellett, hogy jó munkát végeznek, jó emberek is. A szakmai viták természetesen megvannak az akadémiai falai között, az elképzeléseket viszont egységesen képviselik a gyerekek és a szülők felé.
Az elmúlt időszakban a legnagyobb sikernek azt élték meg, amikor az OTP Bank Liga 19. fordulójában a DVTK NB I.-es csapatának összeállítása a saját nevelésű Bánhegyi Bogdánnal kezdődött.

- Bizton állíthatom, hogy Bogesz debütálásának nem csak a kapusszekció, hanem az egész akadémia örült. Ő ugyanis mindannyiunk számára egy “közös projekt” - árulta el Szalma Pál. - Az akadémián dolgozó szakemberek közül ugyanis szinte nincs olyan, aki valamilyen területen ne foglalkozott volna vele. Nagyon könnyen és örömmel tudtunk azonosulni azzal az örvendetes helyzettel, hogy bekerült a DVTK kapujába. Azt is fontos tudni, hogy abból lesz profi labdarúgó, akit az edző beállít a meccsen. Mi abban tudunk segíteni, hogy az évek során erre felkészítsük a fiatalokat. Bogdán esetében már korábban is volt esély a bemutatkozásra, illetve a kooperáció révén az NB II.-ben is hétről-hétre szerepelhet. Abban bízom, hogy az ő esetében a fejlődés folyamatos lesz, és a sérülések elkerülik. Attól egyáltalán nem félek, hogy ne állná meg a helyét, mert erős személyiség, és rendelkezik azokkal a klisékkel, ami ehhez a szakmához szükséges.