A múltheti hazai világkupa fordulót követően a héten már Bulgáriában, Szófiában versenyzett Guzi Blanka öttusázónk a sorozat 4. állomásán. Az olimpiai kvalifikáció szempontjából is fontos versenyt diósgyőri sportolónk szerdán a C jelű selejtezőcsoportban kezdte 7 győzelemmel és 18 vereséggel vívásban, amivel a 26 fős mezőny 25. helyén állt az első számot követően. Úszásban ismét sikerült javítania Kállai Ákos tanítványának a 9. legjobb idővel, majd a már szokásosnak mondható fantasztikus laser runnal további helyeket lépett előre. Guzi mindössze kétszer hibázott a lövészet során és a leggyorsabb időt teljesítve a csoport 4. helyére jött előre, amivel simán jutott tovább az elődöntőbe.

Másnap Blanka a rangsoroló vívásban folytatta a világkupát, ahol ezúttal jónak mondható 16 győzelem 19 vereséges mérleggel tett nagy lépést a finálé felé. A pénteki elődöntős úszó számban folytatva jó formáját az A csoport 5. helyét megszerezve lépett előre, majd a laser run számban ugyan sok hibával, de negyedik legjobbjaként célba érve csoportja 6. helyén jutott a vasárnapi 18 fős döntőbe. 

Guzi Blanka idei első világkupa fináléját a 12. helyről kezdte vívó eredményével, amin a 9. legjobb pályát lovagolva tudott faragni és két bónuszpontot gyűjtve vívásban. A folytatásban újra remekelt öttusázónk úszásban és a harmadik legjobb idővel a 7. helyre jött fel az utolsó laser run előtt. A futást és a lövészetet kombináló, mindent eldöntő záró számban diósgyőri indulónk folyamatosan vadászta le ellenfeleit, mígnem 200 méterrel a vége előtt az addig vezető brit Varleyt is maga mögé utasította, így végül ő emelhette magasba a győztesnek járó szalagot a célban. Öttusázónk a tavalyi budapesti világkupa viadalt követően pályafutása második egyéni győzelmét aratta a sorozatban, amivel nagy lépést tett a párizsi olimpiai kvalifikáció felé is.

- Még mindig nehezen hiszem el, hogy sikerült nyernem. Nehezen indult a hét, nagyon nehezen.... De nagyon örültem, hogy sikerült végre döntőbe jutnom. A mai napot tényleg élvezve, ünnepként fogtam fel, ez érződött rajtam és az eredményemen is talán. A nap egyik fénypontjának az úszást tartom, remekül sikerült, még magamat is megleptem vele. A lovagláson vertem kettőt, de mivel az egész mezőnynek meggyűlt a baja ezzel a számmal ma, így értékesnek bizonyult ez a két verés is. A kombinált számom magabiztosan ment, sikerült jó erőben tartani magam a múlt heti világkupa után. A lövészetben maradt egy pár másodperc, de úgy gondolom nem lehetek ezúttal elégedetlen. Továbbra is szoknom kell, hogy egy jobb pozícióban versenyzem a laser run alatt, örülök, hogy ezt is tudtam most gyakorolni és sikerrel is vettem ezt a feladatot. Magát a mai döntőt a csütörtöki vívással alapoztam meg, ami önmagában nagy előrelépés volt, hiszen rég nem vívtam ilyen eredményesen. Boldog vagyok, hiszen nagyszerű érzés, amikor kijön a befektetett munka. És sajnos ebből az utóbbi időben volt egy kis hiányom. Van még hátra két kvalifikációs versenyem, holnaptól szeretnék ezekre koncentrálni már, hiszen még hosszú az út - értékelt Guzi Blanka.

UIPM 2024 World Cup Sofia - Bulgária

Női egyéni

1. hely Guzi Blanka (HUN-DVTK) 1400 pont

2. hely Jessica Varley (GBR) 1396 pont

3. hely Malak Ismail (EGY) 1379 pont