Kedden a selejtezővel vette kezdetét az öttusa utolsó olimpiai kvalifikációs versenye, a világbajnokság a kínai Zhengzhouban. A két csoportra osztott 72 indulóból Guzi Blanka az A. csoportba került, ahol többek között új egyéni csúcsot jelentő úszással magabiztosan végzett a továbbjutók között és lépett az elődöntőbe. Másnap a kulcsfontosságú rangsoroló vívás következett. Diósgyőri sportolónk 35 találkozójából 17-et tudott megnyerni és az elődöntő számaira ráfordulva bizakodó lehetett. A csütörtöki versenynapon Kállai Ákos tanítványa újabb jó teljesítménnyel csoportja harmadik helyén került be a fináléba, ahová rajta kívül a három másik magyar induló is megváltotta jegyét, ami az egy országnak járó maximum két olimpia kvóta szempontjából volt jelentős.

A szombati - magyar idő szerint hajnali - döntő előtt Guzi Blanka úgy fogalmazott, hogy szeretné minden egyes számban kihozni azt a maximumot, amiért hónapokon és éveken át dolgozott. Ezzel a céllal nekivágva öttusázónk előbb a legjobb lovaglást teljesítve hibátlan pályát ment, majd 2:14.07-es idővel a negyedik legjobb időt érte el úszásban. Így a negyedik helyről várhatta a lövészetekkel megszakított 5×600 méteres kombinált számot. Piros-fehér versenyzőnk az első köröktől kezdve szisztematikusan dolgozta le a hátrányát és jött előre a mezőnyben, míg végül egy kiélezett hajrában a szépen csillogó ezüstérmet szerezte meg, ami mellé csapataranyérmet is akasztottak a nyakába.

A két érem mellett azonban biztosan szebben csillog a XXXIII. nyári olimpiai játékokra megszerzett kvóta és repülőjegy, ami az egyéni világbajnoki dobogósoknak jár. Guzi Blanka számára így idén augusztusban a világ legnagyobb sporteseményén válhat valóra gyerekkori álma, hiszen már biztosan ott lesz Párizsban. Ezzel pedig a DVTK, mint régiós multisportklub is érdekelt lesz az ötkarikás játékokon.

– A végére kifogytam az energiából, de menet közben mondtam magamnak, hogy gyerünk Blanka. A nap elején, a versenyt megelőzően éreztem, hogy valami különleges fog történni, nagyon erősen hittem magamban - nyilatkozott a nemzetközi szövetségnek a versenyt követően, amelynek során arról is beszélt, hogy a legfontosabb cél, az álom az olimpiai kvóta megszerzése volt, és ezt sikerült elérnie, majd így fejezte be az interjút: - Úgy gondolom beérezett ez a gyümölcs, és még most kezdődik az igazi játék.

Öttusa világbajnokság - Kína, Zhengzhou

1. hely Seong Seungmin 1434 pont KOR

2. hely GUZI BLANKA 1433 pont HUN-DVTK

3. hely Erdős Rita 1418 pont HUN