- A tavalyi ezüstérem után idén a bajnoki cím volt a célja a DVTK kézilabda csapatának, amit sikerült is elérni. Hogyan értékeled a 2023/24-es idényt?

- Igazi hullámvasút volt az idei szezon. A célt, azaz a bajnoki címet kitűztük az év elején. Kicsit tartottunk attól, hogy a srácoknak sok lesz az, hogy kimondjuk, de nem nyomta le őket a teher, hanem még többet raktak bele ezáltal. Illetve nem csak mi mondtuk ezt ki, hanem ők is pontosan így gondolták. Nagyon szerettek volna felkerülni az NB I/B-be. Sok játékosunk nem játszott még ilyen osztályban és érezték, hogy egy hajszálra vannak ettől. Úgy érzem, hogy kölcsönös bizalomban telt ez az időszak mind a vezetőedző, mind a csapat és az ügyvezetői szint között. Egymás kezét fogva tudtunk harcolni. Voltak nyilván nehezebb pillanatok, ősszel a salgótarjáni óvás okozott kellemetlen szituációt, de akkor is össze tudtunk fogni és egymást segítettük a bajban. Illetve ugyanez történt az idegenbeli vereséget követően is. Ekkor is mindenki magában kereste a hibát és senki nem mutogatott a másikra. Többek között ezért szeretek igazán a kézilabda szakosztályban dolgozni, mert tényleg egy családként, összefogva tudunk előre haladni. Az ünneplés és a feljutás egy eufórikus lezárása volt az évnek. A sok munka beérett és elértük azt, amit szerettünk volna, sőt még talán többet is, mert mégjobban összekovácsolódott a társaság. Így utólag pedig örülök, hogy nem tavaly kerültünk fel, mert nagyon kellett ez a plusz egy év, ahhoz, hogy érettebbek legyenek a srácok és még jobban összeszokjanak a vezetőedzővel. Most állunk készen arra, hogy osztályt lépjünk.

- Mekkora ez az előrelépés a férfi kézilabdában?

- Hatalmas. Ez már a professzionális szint. A legtöbb csapat ilyen formában vesz részt a bajnokságban. Mi amatőrként folytatjuk tovább, ami mutatja azt is, hogy mekkora küzdelem lesz a jövő év. Ennek ellenére úgy gondolom, hogy meg fogjuk tudni ugrani ezt, mert ez lesz az erőnk és az előnyünk. Mi már egy nagyon jól összeszokott csapat vagyunk és nincsenek olyan kiugró egyéniségeink, akik köré építenénk a csapatot, hanem mindenki egyenrangú. Attól, hogy ez az osztályváltás inkább egy hatalmas ugrás, mintsem egy lépés nagyon bizakodó vagyok, hogy jól fogunk tudni teljesíteni. Ez egy nehéz döntés a vezetőség és a vezetőedző szempontjából is, amikor egy ekkora változás után stratégiát választunk. Mindenben más lesz a következő év, amit hosszú, több hónapos tervezés előzött meg. Ennek eredményeként azt a stratégiát választottuk, hogy szinte ugyanazzal a kerettel vágunk neki a 2024/25-ös évnek. Szeretnénk mindenkinek megadni a lehetőséget, hogy bizonyítson az NB I/B-be attól függetlenül, hogy volt-e már ezen a szinten tapasztalata vagy sem. A játékosaink tehát továbbra is főállásuk mellett készülnek majd, köztük több játékos-edzőnkkel, akik a szakosztály utánpótlásában vállalnak szerepet.

- Ezek fényében milyen célokkal vág neki az NB I/B-nek a DVTK?

- Frissen feljutó amatőr csapatként nem lehet más a célunk, mint a bentmaradás. A játékosok is tisztában vannak ezzel, habár ők magasabb célokat is kitűztek maguk elé. Viszont úgy gondolom, hogy ez az amiért küzdenünk kell. Meg szeretnénk mutatni a Diósgyőrt az NB I/B-ben és hogy így is helyt lehet állni egy ilyen osztályban.

- Rátérve a csapatra és a szakosztályra, azon belül is a szakmai háttérre, várható változás ezen a szinten?

- Szervezeti felépítés szempontjából egy kicsit átalakulunk. A felnőtt csapat irányításáért továbbra is Molnár András vezetőedző és stábja felel 2024/25-ben. Ez az osztályváltás miatt a jövőben viszont sokkal több feladattal jár majd, ezért egy olyan segítséget hozunk, aki az egész szakosztály operatív vezetéséért fog felelni Nagy Roland személyében, egyfajta szakosztályvezetőként. Roland a Mezőkövesdi Kézilabda Klubtól érkezik hozzánk, így számítunk a tapasztalatára utánpótlás és NB I/B-s szempontból is. Az utánpótlásban is várhatóak átalakítások. A teremhiány és annak bérlési költségei országos szinten jelentenek problémát a sportágban. Kevés erre méretben alkalmas tornaterem van Miskolcon, amit az U15-ös korosztálytól már a vaksz használata is bonyolultabbá tesz. Ezért összehangoltan fognak utánpótlás edzéseink zajlani jövőre, ami a korosztályos átjátszások miatt előnyt jelent majd, míg edzői szinten is várhatóak változások.

- A közelmúltban komoly fejlesztések valósultak meg a Generáli Arénéban. Mekkora előrelépés ez a szakosztály életében?

- Immáron több, mint másfél éve a Generali Arénában készülnek és játszanak tétmérkőzéseket a felnőtt és utánpótlás csapataink. A Magyar Kézilabda Szövetséggel való egyeztetéseknek és segítségüknek köszönhetően viszont egy új, hosszútávú elköteleződés révén magasabb szintre léphetünk infrastrukturálisan, mint például padlófelújítás, védőhálók kihelyezése, új világítás vagy led falak felszerelését több helyen. A Generali Aréna korszerű megújulásával így egy zöldebb és fenntarthatóbb, a szurkolókat is jobban kiszolgáló létesítményként adhat majd otthont az elkövetkezendő öt évben szakosztályunk 200 sportolójának, köztük az utánpótlásunknak is, akikre a jövő DVTK-ját szeretnénk építeni, amiben ez a fejlesztés hatalmas előrelépést jelent.

- Érintettük már az utánpótlást, viszont kicsit mélyebben vizsgálva, hogy látod az idei évet és mennyit tudott előre lépni ebben a szakosztály az újjáalakulása óta?

- A legnagyobb előrelépés az, hogy már komolyan veszik az utánpótlás korosztályban a DVTK négy betűjét. Olyan elit csapatokhoz hívnak minket tornákra, ami megtisztelő. Csak egy példát kiragadva nemrég az U14-es csapatunk mindössze egy góllal szenvedett vereséget a Ferencváros ellen, ami egy hatalmas dolog. A nálunk kézilabdázó gyerekeknek ez egy óriási élmény. Ezek az apró dolgok nagyon nagy motivációt jelentenek nekik. Kiemelt korosztályunk az U18-as A csapatunk, akik bronzérmesek lettek a II. osztályban mérkőzésről mérkőzésre fejlődve, míg az U20-asink is ezen a szinten versenyeztek. Az utánpótlás toborzási rendszerünk mostanra érett be brutális számokat produkálva. Nagyon fontosnak tartom továbbá, hogy olyan magasan képzett edzőket rakjunk a legalsóbb korosztályokba, akik olyan alapokat adnak a gyerekeknek, amikből karrierjük végig tudnak táplálkozni.

- A jövőbe tekintve hol szeretnéd látni a diósgyőri utánpótlás kézilabdát 3-5 éven belül?

- Jelenleg közel 200-an kézilabdáznak piros-fehérben, ami hatalmás szám, főleg onnan nézve, hogy csak három éve kezdtünk dolgozni. A DVTK kézilabda szakosztálya a versenysport mellett kötelezte el magát így az alacsonyabb korosztályokban a tömegbázis növelése mellett a jövőben az U14-es korosztály felett a minőségi előrelépés a célunk. Öt éven belül szeretnénk, hogy a felső korosztályaink első osztályú csapatok legyenek. Mindemellett nem titkolt célunk, hogy öt éven belül a felnőtt csapat nagy része DVTK-s nevelésű kézilabdázó legyen. Azért kell a felnőtt együttes, hogy azok a miskolci és borsodi gyerekek, akik 8-10 évesen elkezdnek kézilabdázni egészen a visszavonulásukig európai körülmények között tudjanak a lehető legmagasabb szinten sportolni. Mindent, amit csinálunk a legapróbb lépésektől ezért a célért történik.