Guzi Blanka az olimpiai felkészülés jegyében a jóval megterhelőbb, selejtezőből, elődöntőből és döntőből álló egyéni indulást az idei kontinenstornán nem vállalta az ötkarikás játékok közelsége miatt, ám a váltóversenyben Eszes Noémi oldalán szurkolhattunk neki.

Hétfő reggel nyolc páros részvételével rajtolt el Budapesten az Eb nyitónapja a női váltóval a BOK Csarnokban, a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok melletti uszodában és a Puskás Aréna, valamint a Papp László Sportaréna közötti szoborparkban kialakított központi versenyterületen.

Az első, vívó számban a magyar páros ugyanolyan eredménnyel, 10 győzelem 11 vereség (20-22), az ötödik helyen kezdett, majd a 2x100 méteres úszásban 2:04.89-es időeredményt értek el, ami szintén az ötödik helyet jelentette a mezőnyben. Délután következhetett a lovaglás, amit a sportág egyedisége miatt Guzi Blanka a legjobb edzésnek tekintett a párizsi játékok előtt. Blanka ezúttal egy hibaponttal teljesítette a pályát, ami 6 másodperc hátrányt jelentett, ám mindezt egy általa nem kedvelt lóval. Eszes Noémi hibátlanjával a magyar páros a szám után a negyedik helyre jött előre.

A bónuszvívás során nem szerzett több pontot a hazai kettős, így 33 másodperces hátrányban fordultak rá az utolsó kombinált számra a 3. helyen álló németek mögött. A 3x600 méteres laser run számban Eszes felzárkózott a brit-német vezető párostól lemaradó olasz versenyzőre, akit a váltás után Guzi Blanka gyorsan utolért, majd meg is előzött. A számot a magyarok teljesítették a leggyorsabban, ami így bronzérmet jelentett Budapesten.

Ezzel a sikerrel Guzi Blanka jól hangolt az olimpiai játékokra, míg idén a világbajnoki és világkupa dobogóját követően már a kontinenstornán is az első három között zárt.

- Mindenképp nyertem ezen a versenyen, ahol számomra nem a helyezés volt a lényeg. A bronzérem korona a teljesítményünkön” - értékelt az MTI-nek diósgyőri öttusázónk, hozzátéve, hogy az úszása jobban sikerült, mint várta, a vívással nem volt ugyan elégedett, de nem is tartja rossznak. Kiemelte, különösen lovaglásban kapott pluszt azzal, hogy nehéz lovaglású lóval „nem szép, de korrekt” pályát teljesített. „Végül nem lőttem kiválóan, de elfogadható volt a laser run.

Öttusa Európa-bajnokság - Budapest

Női váltó

1. hely Nagy-Britannia (Emma Whitaker, Alexandra Bousfield) 1350 pont
2. hely Németország (Annika Zillekens, Rebecca Langrehr) 1343
3. hely Magyarország (Guzi Blanka, Eszes Noémi) 1327

Fotó: Stella Novak